Linssileikkaus

Linssileikkauksen silmänsisäiset tekomykiöt ovat viime vuosina kehittyneet valtavasti, minkä vuoksi linssileikkauksesta on tullut eniten kasvava taittovirheiden korjausmenetelmä. Linssileikkaus antaa mahdollisuuden päästä eroon silmälaseista, kun perinteistä silmien laserleikkausta ei voida tehdä. Esteenä laserleikkaukselle voivat olla esimerkiksi liian voimakas taittovirhe, ikänäkö tai sarveiskalvon rakenteen sopimattomuus.

Veitsetön linssileikkaus uudella femtolaserilla
Perinteisen linssileikkauksen lisäksi Pihlajalinna Laser Tilkka tarjoaa ainoana Suomessa veitsettömän linssileikkauksen laserilla. Uusi lasertekniikka mahdollistaa linssileikkauksen, jonka lopputulos on entistä laadukkaampi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että linssileikkauksen haastavimmissa vaiheissa silmäkirurgilla on apunaan tietokoneohjattu laserlaite. Näin saavutetaan manuaaliseen leikkaukseen verrattuna entistä tasaisempi ja korkeampi laatu. Laserleikkaus tehdään täysin ilman leikkausveistä.

Linssileikkauksella voidaan korjata

  • ikänäköä
  • yhtä aikaa sekä lähi- että kaukonäköä
  • suurta silmän kaukotaitteisuutta eli isoja plusvoimakkuuksia
  • suurta silmän likitaitteisuutta eli isoja miinusvoimakkuuksia
  • suurta silmän hajataitteisuutta eli isoja sylinterivoimakkuuksia.

Linssileikkauksia tehdään Pihlajalinna Laser Tilkassa kahdella eri menetelmällä. Ensimmäisessä vaihtoehdossa silmän oma linssi eli mykiö korvataan tekomykiöllä. Toisessa vaihtoehdossa silmän sisään oman linssin eteen asennetaan ohut keinotekoinen lisälinssi.

Perusteellisessa esitutkimuksessa selvitetään yksilöllisesti paras ratkaisu näönkorjaukseen huomioiden myös potilaan ikään ja elämäntilanteeseen vaikuttavat tekijät.

Tule keskustelemaan asiasta ja varaa aika ilmaiseen optikon hoitoarvioon. Voit olla myös suoraan yhteydessä Pihlajalinna Laser Tilkan optikoihin osoitteeseen optikko@pihlajalinna.fi tai soittaa heille numeroon 010 312 2472.

Ikänäkö

Ikänäön korjaaminen monitehotekomykiöllä

Ikääntymisen myötä silmän oma linssi eli mykiö kovettuu, minkä seurauksena mykiön toiminta heikkenee eikä silmä enää kykene tarkentamaan lähietäisyydelle. Heikentynyt lähinäkö häiritsee lukemista ja käsillä työskentelyä. Lukulasien lisäksi monet tarvitsevat näönkorjauksen myös sekä kauas että välietäisyyksille. Huonontunut kaukonäkö hankaloittaa autolla ajamista, television katselua ja harrastuksia.

Lähi- ja kaukonäön korjaamisen lisäksi voidaan myös tarvita näöntarkkuuden korjausta välietäisyydelle, kuten näyttöpäätteellä työskentelyyn. Ikänäköön liittyvät taittovirheiden korjaukset on perinteisesti ratkaistu monitehoisilla silmälaseilla tai käyttämällä useampia silmälaseja eri näkökorjausta vaativiin tilanteisiin.

Linssileikkaus voi olla ratkaisu päästä eroon sekä luku- että kaukolasien tarpeesta. Linssileikkauksen suuri etu on pysyvä tulos, eikä näöntarkkuudessa tapahdu ajan myötä olennaisia muutoksia. Linssileikkauksen jälkeen potilaan ei tarvitse huolehtia kehittyvästä kaihista, sillä tekomykiö ei voi samentua ikääntymisen myötä.

Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa niin sanottuna tippapuudutuksena. Perinteisessä linssileikkauksessa kirurgi tekee viillot silmään ja poistaa vanhan linssin veitsien ja kirurgisten instrumenttien avulla. Leikkaustekniikka on sama kuin jo kaihileikkauksissa vuosikymmeniä käytetty menetelmä, mutta erikoislinssien valtava kehitys on nyt mahdollistanut linssin vaihtamisen myös taittovirheiden korjauksissa. Oman linssin tilalle asetetaan taittovirhettä korjaava erikoislinssi.

Perinteisen leikkaustekniikan lisäksi Pihlajalinna Laser Tilkka tarjoaa ensimmäisenä Suomessa uuden veitsettömän kaihi- tai linssileikkauksen laserilla. LenSx® Laser -menetelmässä silmäkirurgilla on linssileikkauksen haastavimmissa vaiheissa apunaan korkeataajuinen femtosekuntilaser.

Tietokoneohjatulla laserilla tehdään sarveiskalvoviillot, pilkotaan samea linssi ja saadaan tehtyä täydellinen aukko vanhan linssin poistamista varten (kapsulotomia). Tämä kaikki tehdään äärimmäisellä tarkkuudella ja hyvin ennakoitavin tuloksin. Veitsettömän ja tietokoneohjatun laserin ansiosta kirurgi voi suunnitella ja suorittaa leikkauksen erityisesti sinun silmällesi räätälöidyllä tavalla.

Toipuminen leikkauksen jälkeen on nopeaa. Nykyaikaisten leikkaustekniikoiden vuoksi silmä ei ole erityisen varjelun tarpeessa, eikä elämistä tarvitse sen takia rajoittaa. Jälkihoitona käytetään silmätippoja.

Taittovirheen korjaaminen tekomykiöllä

Linssileikkauksen silmänsisäiset tekomykiöt ovat viime vuosina kehittyneet valtavasti, minkä vuoksi linssileikkauksesta on tullut eniten kasvava taittovirheiden korjausmenetelmä. Linssileikkaus antaa mahdollisuuden päästä eroon kaukolaseista, kun perinteistä silmien laserleikkausta ei voida tehdä. Esteenä laserleikkaukselle voi olla esimerkiksi liian voimakas liki-, kauko- tai hajataitteisuus.

Linssileikkaus voi olla ratkaisu päästä eroon kaukolasitarpeesta, mutta lukiessa voidaan tarvita lähilasit. Linssileikkauksen suuri etu on pysyvä tulos, eikä näöntarkkuudessa tapahdu ajan myötä olennaisia muutoksia. Linssileikkauksen jälkeen potilaan ei myöskään tarvitse huolehtia kehittyvästä kaihista, sillä tekomykiö ei voi samentua ikääntymisen myötä.

Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa niin sanottuna tippapuudutuksena. Perinteisessä linssileikkauksessa kirurgi tekee viillot silmään ja poistaa vanhan linssin veitsien ja kirurgisten instrumenttien avulla. Leikkaustekniikka on sama kuin jo kaihileikkauksissa vuosikymmeniä käytetty menetelmä, mutta erikoislinssien kehitys on nyt mahdollistanut linssin vaihtamisen myös taittovirheiden korjauksissa. Oman linssin tilalle asetetaan taittovirhettä korjaava erikoislinssi.

Perinteisen leikkaustekniikan lisäksi Pihlajalinna Laser Tilkka tarjoaa ensimmäisenä Suomessa uuden veitsettömän kaihi- tai linssileikkauksen laserilla. LenSx® Laser -menetelmässä silmäkirurgilla on linssileikkauksen haastavimmissa vaiheissa apunaan korkeataajuinen femtosekuntilaser.

Tietokoneohjatulla laserilla tehdään sarveiskalvoviillot, pilkotaan samea linssi ja saadaan tehtyä täydellinen aukko vanhan linssin poistamista varten. Tämä kaikki tehdään äärimmäisellä tarkkuudella, ja tekniikan tulokset ovat ennakoitavissa hyvin. Veitsettömän ja tietokoneohjatun laserin ansiosta kirurgi voi suunnitella ja suorittaa leikkauksen erityisesti sinun silmällesi räätälöidyllä tavalla.

Toipuminen leikkauksen jälkeen on nopeaa. Nykyaikaisten leikkaustekniikoiden ansiosta silmää ei tarvitse suojata normaalia enempää eikä normaalia elämistä rajoittaa. Jälkihoitona käytetään silmätippoja.

Asiakkaan tarina: linssileikkauksella eroon moniteholaseista

Rakennusalalla työskentelevän Tero Siivikon ei tarvitse enää huolehtia siitä, että kalliit moniteholasit naarmuuntuvat työmaalla. Siivikolle tehtiin linssileikkaus laserilla.

Tuusulalainen Tero Siivikko oli elänyt koko elämänsä ilman silmälaseja, kunnes nelikymppisenä hänen näkönsä heikkeni kolmessa vuodessa +0,5:stä +3:een. Kun myös kaukonäkö alkoi heikentyä ja lähilaseja oltiin vaihtamassa monitehoihin, Siivikko alkoi pohtia, voisiko silmälaseista päästä eroon leikkauksella – lasit kun vaikeuttivat työtä rakennusalalla.

Lopulta taittovirhe korjattiin Pihlajalinna Laser Tilkassa veitsettömällä linssileikkauksella, jossa käytetään apuna laserteknologiaa.

Laserilla ennustettava lopputulos

Linssileikkauksessa vanha linssi poistetaan ja sen tilalle asetetaan uusi linssi, jossa taittovirhe on korjattu. Leikkauksesta hyötyvät ihmiset, joilla on sekä kauko- että lähitaitteisuutta, eli ne, jotka tarvitsevat moniteholaseja.

– Linssileikkauksia tehdään tyypillisesti keski-ikäisille ja sitä vanhemmille henkilöille, joilla on heikentynyt kaukonäkö ja lisäksi ikänäköä eli heikentynyt lähinäkö.

Leikkauksella korjataan kaukonäköä, ja kaupan päälle saa lähinäön korjauksen sekä tarvittaessa myös hajataiton korjauksen, kertoo silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Sarita Sarlos Pihlajalinna Laser Tilkasta.

Linssileikkauksia tehdään ympäri Suomen, mutta Pihlajalinna Laser Tilkka on ainoa paikka, jossa niitä tehdään laserilla veitsettömästi. Laserilla tehtävässä linssileikkauksessa kirurgilla on apunaan korkeataajuinen femtosekuntilaser, ja silmä leikataan ilman veistä.

– Laser menetelmänä on turvallisempi ja varmempi kuin perinteinen linssileikkaus, ja lopputulos on ennustettavampi. Laser Tilkassa veitsettömiä linssileikkauksia tehdäänkin satoja vuodessa, Sarita Sarlos kertoo.

Myös Tero Siivikko valitsi laserleikkauksen turvallisuuden vuoksi.

– Perehdyin eri menetelmiin ennen päätöstä. Perinteisessä linssileikkauksessa kirurgi käyttää veistä, ja veitsetön vaihtoehto tuntui varmemmalta vaihtoehdolta.

”Ero entiseen oli valtava!”

Tero Siivikon asiakaspolku linssileikkaukseen eteni jouhevasti. Aluksi hän kävi optikon maksuttomassa esitutkimuksessa ja näöntarkastuksessa. Vastaanotolla selvitettiin kokonaistilanne ja varmistettiin, että leikkaus soveltuu hänelle.

Leikkauspäivänä paikalle piti saapua tuntia ennen, ja itse operaatio kesti tunnin ja tehtiin paikallispuudutuksessa. Toipuminen kesti muutaman viikon.

– Leikkauspäivänä ja seuraavana päivänä näkökenttä tuntui sumealta. Sitten aloin huomata, että pystyn lukemaan – ero oli valtava! Siivikko muistelee.

Tero Siivikko on edelleen tyytyväinen siihen, että hän kävi leikkauksessa.

– Ilman laseja on helpompaa olla. Pystyn lukemaan piirustukset ja tekemään mittaukset työmaalla, ja töissä ei tarvitse varoa, että kalliit moniteholasit naarmuuntuvat ja pölyyntyvät. Myös kotona on mukavaa, kun pystyy lukemaan Urheilusanomat. Ennen pystyin katsomaan lähinnä kuvat, ja nykyään lehden parissa kuluu viisinkertainen aika entiseen verrattuna, hän nauraa.

Siivikko uskoo, että ajan myötä leikkaus säästää myös rahaa: Hänen ei tarvitse ostaa jatkuvasti uusia silmälaseja töissä naarmuuntuneiden tilalle. Lisäksi hän välttää kaihileikkauksen kustannukset.

Sarita Sarlos kertoo, että linssileikkauksessa käyneille ei tule kaihia, sillä korjatussa linssissä tekomykiö ei samene.

– Harmaakaihi tulee jossain elämänvaiheessa kaikille. Linssileikkausta kutsutaan aikaistetuksi kaihileikkaukseksi, sillä kaihileikkauksessa silmään vaihdetaan uusi linssi aivan samalla tavalla kuin linssileikkauksessakin. Viherkaihi sen sijaan on kokonaan toinen tauti, ja se hoidetaan eri tavalla.

Maksuton esitutkimus ratkaisee

Siivikon elämä helpottui leikkauksen jälkeen merkittävästi. Kenelle ja millaiseen elämäntilanteeseen silmäkirurgi Sarlos suosittelisi linssileikkausta?

– On mahdotonta sanoa, kenelle leikkaus sopii, koska jokaisen silmät ovat yksilölliset ja myös tarpeet ovat yksilöllisiä. Kannattaakin varata aika esitutkimukseen optikolle. Perusteellisessa esitutkimuksessa selvitetään yksilöllisesti paras ratkaisu näönkorjaukseen, ja siinä otetaan huomioon myös potilaan ikään ja elämäntilanteeseen vaikuttavat tekijät. Pihlajalinna Laser Tilkassa optikon esitutkimus on maksuton, joten aika kannattaa varata, jos silmälasiton elämä yhtään houkuttelee, Sarlos sanoo.

Varaa aika ilmaiseen optikon hoitoarvioon. Voit olla myös suoraan yhteydessä Pihlajalinna Laser Tilkan optikoihin osoitteeseen optikko@pihlajalinna.fi tai soittaa heille numeroon 010 312 2472.