Ravitsemusterapia

Ravitsemus vaikuttaa merkittävästi ihmisen terveyteen. Hyvällä ja terveellisellä ravitsemuksella voidaan lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia, parantaa jaksamista sekä ennaltaehkäistä ja hoitaa sairauksia. Ravitsemusterapeuttimme auttavat sinua ravitsemukseen liittyvissä pulmissa lääkärikeskuksissamme ja myös etävastaanotolla.

Mitä ravitsemusterapia on?

Ravitsemusterapian avulla hoidetaan ravitsemukseen liittyviä ongelmia ja pyritään niiden ehkäisyyn. Ravitsemusterapia on yksilöllistä, ja se perustuu asiakkaan tarpeisiin. Ravitsemusterapeutin vastaanotolla ei ole tarkoitus arvostella asiakkaan ruokailutottumuksia, vaan terapia on asiakasta kunnioittavaa. Asiakasta ei esimerkiksi punnita, mikäli se ei ole keskeistä asiakkaan hoidon kannalta.
Tieteeseen pohjautuva ravitsemusterapia toimii osana terveydenhuoltoa. Ravitsemusterapiassa pyritään tunnistamaan ravitsemukseen liittyvien ongelmien taustasyitä sekä löytämään toimintamalleja niiden ratkaisemiseksi. Useimmiten parhaaseen lopputulokseen päästään 2−3 käynnin sarjalla. Ravitsemusterapia on tiimityötä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, ja sen tukena käytetään lääketieteellisiä mittareita, esimerkiksi laboratoriokokeita ja verenpaineen seurantaa.

Millaisissa tilanteissa ravitsemusterapiaa voi hyödyntää?

Syitä hakeutua ravitsemusterapeutille on monia. Ravitsemus vaikuttaa monin tavoin kehoomme ja mieleemme, ja ravitsemusterapiasta voi olla hyötyä erilaisten vaivojen hoidossa. Alla olevasta listasta näet kattavammin, millaisten asioiden hoidossa ravitsemusterapeutti voi sinua auttaa.

Painonhallinnan ja syömisenhallinnan haasteet: alipaino, ylipaino, lihavuus, painonmuutokset, syömishäiriö, häiriintynyt syömiskäyttäytyminen, rajoittunut ja yksipuolinen ruokavalio
Masennus, mielialahaasteet, jaksamisongelmat: työuupumus, vuorotyö, unettomuus, muistiongelmat
Päihteiden käyttö: alkoholin suurkulutus, maksa- ja haimasairaudet
Allergiat ja yliherkkyydet: ruoka-aineallergia, ristiallergia, laktoosi-intoleranssi, gluteeniherkkyys
Ruoansulatuskanavan oireet: ärtynyt suoli (IBS), toiminnalliset vatsavaivat, refluksi, keliakia, tulehdukselliset suolistosairaudet
Tuki- ja liikuntaelimistön oireet: reumasairaudet, nivelsairaudet, osteoporoosi, osteopenia
Sydän- ja verisuonisairauksien oireet: kohonnut verenpaine, dyslipidemia
Sokeriaineenvaihdunnan häiriöt: tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes, esidiabetes, diabeteksen lisäsairaudet
Kilpirauhasen toimintahäiriöt: hypotyreoosi. hypertyreoosi
Hormonaaliset ja gynekologiset vaivat: vaihdevuosioireet, lapsettomuus, raskaus, naisurheilijan oireyhtymä, suhteellinen energiavaje
Ravitsemusta uhkaavat sairaudet ja tilat: syöpä, leikkaukset, tapaturmista toipuminen

Miten pääsen ravitsemusterapeutille?

Voit varata ajan ravitsemusterapeutille suoraan verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse. Ravitsemusterapeuttimme ottavat asiakkaita vastaan etävastaanotoilla sekä lääkärikeskuksissamme Helsingissä, Tampereella, Joensuussa, Kuopiossa, Jyväskylässä ja Oulussa.