Ärtyvän suolen oireyhtymä

Ärtyvän suolen oireyhtymällä (IBS; irritable bowel syndrome) tarkoitetaan vatsavaivaa, johon liittyy vatsakipu tai vatsan seudun epämukava tunne. Tähän samanaikaisesti liittyy suolentoiminnan häiriö: ripuli tai ummetus. Oireyhtymään kuuluu määritelmän mukaan, että elimellinen sairaus on poissuljettu.

Ärtyvä suoli oireyhtymä jaetaan toimintahäiriön mukaisesti ripulipainotteiseen, ummetuspainotteiseen tai näiden yhdistelmään eli sekamuotoiseen. Oirekuvaan voi liittyä suolenulkopuolisia oireita: väsymysoireyhtymä, päänsärky, virtsaamiseen liittyviä oireet, mielialan vaihtelu ja fibromyalgia. Oireyhtymän esiintyvyys eri puolilla maapalloa vaihtelee suuresti, tämä selittynee erilaisilla kriteereillä. Länsimaissa puolet kokee toiminnallisia suolivaivoja. Naisilla tätä tavataan kaksi kertaa useammin kuin miehillä. Suomessa esiintyvyys on noin 5–11 prosenttia. Syytä oireyhtymälle ei tiedetä. Yksittäisiä tekijöitä on esitetty, kuten suolen poikkeava supistelu, muuntunut suolen bakteerikanta, herkistynyt aistimus suolen toimintaan, bakteerin aiheuttaman suolitulehduksen jälkeen tuleva suolentoiminnan muutos, autonomisen hermoston toiminnan muutos tai psykososiaaliset tekijät.

Oireet ovat tärkeä osa diagnoosia

Ärtyvä suolen oireyhtymän diagnoosi perustuu positiiviseen oirekuvaan, jossa viimeisen kolmen kuukauden aikana on esiintynyt vähintään kolmena päivänä kuukaudessa vatsakipuja. Lisäksi kaksi seuraavasta kolmesta: kipu helpottuu ulostamisen jälkeen, ulostamistaajuus muuttuu tai ulosteen koostumus vaihtelee. Peruslaboratoriokokeissa tai kliinisessä tutkimuksissa ei tule esiin hälyttäviä merkkejä.

Ruokavaliohoito on oleellinen

Parantavaa hoitoa ei oireyhtymään ole, tavoitteena elämänlaadun kohentaminen ja oireiden vähentäminen. On tärkeää löytää oireita pahentavia tekijöitä ja ymmärtää miksi näitä oireita tulee. Lääkehoitona voidaan kokeilla ripuliin loperamidia ja ummetukseen liukoisia kuituja. Jos oireita hallitsee kipu tai masennus, voidaan kokeilla niihin sopivaa lääkitystä. Lääkehoidon teho on rajallinen. Kuitenkin ruokailu pa
hentaa ylin puolella oireyhtymää sairastavista oireita, joten ruokavaliohoito on avainasemassa. Tällä hetkellä eniten käytetty ruokavalio on FODMAP. Tässä ruokavaliossa vältetään viljatuotteita, hedelmiä, sieniä, palkokasveja, makeutusaineita ja prebiootteja vähintään 4–6 viikon ajan. Nämä hiilihydraatit käyvät paksusuolessa ja aiheuttavat turvotusta ja kipua.

Gluteeniton ruokavalio auttaa joillekin. Ruoka-allergia on erittäin harvinainen vatsaoireiden syy. Liikunta nopeuttaa suolen läpikulkua. Noin kolmanneksella seurannassa oireet jää pois, osalla johto-oire vaihtuu ja osalle kehittyy muita toiminnallisia vaivoja.


Tämä Markku Peräahon, LT sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkärin kirjoitus on julkaisut aikaisemmin Suur-Jyväskylän Lehdessä.