Influenssa

Influenssa sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen, mutta se on tavalliseen flunssaan verrattuna paljon rajumpi tauti. Sairastettu influenssa voi johtaa ikäviin jälkitauteihin, kuten korvatulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen ja keuhkokuumeeseen. Tartunnan saamista voi ehkäistä käsien pesemisellä.

Influenssa alkaa yleensä korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Influenssan oireita ovat myös kuiva yskä, kurkkukipu, nuha ja nenän tukkoisuus. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Kuume kestää noin kahdesta viiteen vuorokautta ja loput oireet häviävät yleensä parin viikon aikana. Saman influenssaviruksen oireet voivat ilmetä eri tavoin eri ihmisillä.

Tärkein influenssan hoitokeino on lepo. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos yleiskunto huononee selvästi, jos esiintyy hengenahdistusta tai kipua hengittäessä, tai jos jo hävinneet oireet palaavat. Hoitona voidaan tarvittaessa käyttää viruslääkettä.

Influenssa itää keskimäärin kahdesta kolmeen vuorokautta. Tartunnan saanut voikin tartuttaa muita jo ennen influenssaoireiden alkamista.

Rokotetta suositellaan kaikille

Rokote on tehokkain keino väistää virusta, ja suojata itseään sekä läheisiään tartunnalta. Rokotteet suojaavat joko kolmelta tai neljältä influenssavirustyypiltä rokotteesta riippuen. Rokotetta suositellaan kaikille. Se on erityisen tärkeä riskiryhmään kuuluville henkilöille, joiden terveys on influenssan vuoksi oleellisesti uhattuna.

Riskiryhmiä ovat:
- Raskaana olevat naiset
- Lapset puolivuotiaista kolmevuotiaisiin
- Yli 65-vuotiaat
- Varusmiespalvelusta suorittavat henkilöt
- Tiettyjen sairauksien ja hoitojen vuoksi riskiryhmään kuuluvat
- Vakavalle influenssalle alttiin henkilön läheiset
- Sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaiset

Aiemmin sairastettu influenssa ei anna elinikäistä suojaa. Rokotteiden koostumusta päivitetään joka vuosi suojaamaan uusimpia viruskantoja vastaan.