Hermosalpaukset

Tiesitkö, että käsien, pään ja kainalon liikahikoilun sekä haitalliseen punastumiseen on hoitokeinoja?

Rintaontelon tähystyksessä tehtävä sympaattisen hermon salpaus
Punastuminen, liikahikoilu ja vapina ovat ikäviä oireita. Ne voivat synnyttää sosiaalisten tilanteiden pelon ja häiritä niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Oireet kulkevat usein käsi kädessä ja ruokkivat toinen toistaan, jolloin esimerkiksi esiintymistilanteista voi tulla hyvin hankalia.

Sympaattisen hermoston salpaus on toimenpide, jolla hoidetaan juuri näitä oireita. Esimerkiksi punastuminen on tutkitusti hallittavissa sympaattisella salpauksella myös silloin, kun muut hoitokeinot eivät ole auttaneet. Toimenpide tehdään tähystystoimenpiteellä salpaamalla sympaticus-hermo metallihakasilla.

Sympaattisen hermoston palautusleikkaus (rekonstruktio)
Sympaattisen hermon katkaisua (sympatektomia) on käytetty jo pitkään punastumisen sekä käsien, kasvojen ja kainaloiden liikahikoilun hoidossa hyvin tuloksin. Korvaava vartalon liikahikoilu on kuitenkin yleistä, jota esiintyy jopa 90 %:lla potilaista. Muita toimenpiteeseen liittyviä sivuvaikutuksia ovat syömiseen liittyvä hikoilu, energiatason alentuminen ja yleinen heikkous. Valtaosalla potilaista oireet ovat siedettäviä, mutta pienellä osalla, varsinkin korvaavan hikoilun osalta, oireet voivat olla niin vaikeita, että tarvitaan toimenpiteitä tilannetta korjaamaan. Jos konservatiivinen hoito epäonnistuu, voidaan tehdä sympaattisen hermon palautusleikkaus.

Hermosalpausten asiantuntijan, kirurgi Tuomo Rantasen löydät Helsingistä Pihlajalinna Laser Tilkasta.
Lisätietoa aiheesta hoidonvaraajalta, p. 010 312 183.