Melanooma

Melanooma on ihosyöpä, johon sairastuu vuosittain yhä useampi suomalainen. Melanooma on harvinainen lapsilla, mutta jo yli 40-vuotiailla varsin yleinen.

Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 010.

Miten melanooma syntyy ja oireilee?

Melanooma syntyy ihon pigmenttiä muodostaviin soluihin. Se huomataan yleensä ihomuutoksena, joka on kirjava ja reunoiltaan epätasainen. Melanoomasta saattaa myös puuttua pigmentti kokonaan, jolloin väri on punertava. Melanooma voi myös ilmaantua esimerkiksi jalkapohjiin, kynnen alle tai limakalvolle.

Ihosyöpien yleistymisen syynä pidetään altistumista auringon UV-säteilylle. Etenkin ihon toistuva palaminen lapsuudessa ja nuoruudessa aiheuttaa ihosyöpiä. UV-säteilylle altistuvat erityisesti he, joilla on vaalea, pisamainen, huonosti ruskettuva ja helposti palava iho.

Taudin puhkeamisen jälkeen nopea hoitoon pääsy on tärkeää, koska se parantaa ennustetta. Ennusteeseen vaikuttaa myös se, kasvaako kasvain pinnallisesti vai syvälle. Suurin osa melanoomakasvaimista on pinnallisesti kasvavia eli hyväennusteisia. Melanooma sijaitsee miehillä tavallisimmin yläselässä ja naisilla jaloissa.

Melanooman tutkiminen

Melanoomaepäilyä voidaan tutkia ihotautilääkärin vastaanotolla. Jos on syytä epäillä melanoomaa, lääkäri ottaa ihomuutoksesta koepalan tai poistaa epäilyttävän muutoksen kokonaan.

Näytepalan tutkii patologi. Ihosyöpien ensisijainen hoito on aina leikkaus, jonka tavoitteena on poistaa kasvainkudos niin, ettei tauti uusiudu.

Kuinka melanoomaa hoidetaan?

Ennen varsinaista melanoomaleikkausta selvitetään kasvaimen laajuus kuvantamistutkimuksilla. Diagnoosi varmistetaan kudostutkimuksella.

Leikkauksessa kasvainkudos poistetaan paikallisesti ja imusolmukkeista niin, että uusiutumisen riski on mahdollisimman pieni.

Ajanvaraus

Jos havaitset ihomuutoksia tai epäilet melanoomaa, varaa aika ihotautien erikoislääkärille verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 010.

Lue myös