Selkä- ja niskaleikkaukset

Neurokirurgin tai selkäleikkauksiin erikoistuneen ortopedin vastaanotolle voi hakeutua selkä- ja niskavaivojen vuoksi. Pihlajalinnan asiantuntijat hoitavat selkäsairauksia kuten alaselkäkipua, välilevynpullistumia, selkäydinkanavan ahtaumia sekä selkärangan rappeumiaa. Lisäksi tarjoamme akuuttia murtumakirurgiaa sekä vanhan vamman jälkihoitoa kuten luudutusleikkaksia ja virheasentojen korjauksia.

Kaularangan välilevypullistuma ja kulumat

Niska-hartiaseudun kivut vaivaavat lähes kaikkia ihmisiä jossain vaiheessa elämää. Jos kipu alkaa nopeasti, pahenee vähitellen ja säteilee sormiin, voi olla kyse kaularangan välilevypullistumasta. Kivun aiheuttaa kaulassa oleva hermopinne. Samantyyppisiä oireita aiheuttaa kaularangan kuluma. Tällöin kipuja on voinut olla kuukausia tai jopa vuosia. Kipu on toisaalta voinut loppua kokonaan eli aiheuttaa täydellisen tunnottomuuden.

Tärinä ja rasitus pahentavat usein tilannetta. Päässä ja kädessä voi olla pakkoasentoja. Nukkuminen on vaikeaa unessa tapahtuvien varomattomien liikkeiden takia. Unenpuute uuvuttaa ja vähentää kykyä sietää kipua.

Neurokirurgin vastaanotolle voi tulla pohtimaan, voisivatko oireet kertoa hermopinteestä. Lääkäri pystyy useimmiten toteamaan hermon puristuksen vastaanottokäynnillä. Sen sijainti varmistetaan kuitenkin aina magneettikuvauksella. Hermopinne on yleensä alhaalla kaulassa.

Kaularangan välilevypullistuma ja kulumat hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä, jotka laukaisevat kipua ja lihasjännitystä. Mikäli oireet eivät helpotu kahden tai kolmen viikon sisällä, on syytä harkita leikkausta. Tilannetta ei kannata jäädä odottamaan pitkäksi aikaa, koska hoitotulokset paranevat, jos sairastamisaika jää lyhyeksi. Leikkausta ei pidä tehdä, jos kivulle ei löydy syytä magneettikuvassa, koska kipu voi jopa pahentua leikkauksen jälkeen.

Leikkauksessa poistetaan hermoa painava välilevypullistuma tai luunokka. Toimenpide tehdään nukutuksessa. Liikkuminen aloitetaan jo saman päivän iltana. Kotiin pääsee yleensä ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen.

Kipu jää parhaassa tapauksessa leikkauspöydälle. Jos hermopinne on aiheuttanut lihasten heikkenemistä ja puutumista, voi oireiden helpottaminen kestää pidempään. Joskus käy niin, että kipu jää kokonaan tai osittain pysyväksi. Oireet ovat yleensä jatkuneet tällöin kuukausia. Sairausloma kestää leikkauksen jälkeen useimmiten noin kuukauden. Sen jälkeen voi palata normaalisti töihin ja harrastuksiin.

Iskias, alaselän välilevypullistuma ja rappeumat

Kivut alaselän ja lantion alueella ovat yleisiä. Jos kipu on kovaa ja säteilee reittä tai säärtä pitkin jalkaterään, on kyse iskiaskivusta. Sen syy on selkäytimestä lähtevän hermon ärsytys tai puristus, joka johtuu tavallisimmin välilevypullistumasta. Alaselän ja lantion kovia kipuja aiheuttavat myös rappeumat.

Neurokirurgin tai selkävaivoihin perehtyneen ortopedin vastaanotolle voi tulla pohtimaan, mistä oireet johtuvat. Välilevypullistuma paranee usein itsestään ja myös rappeuman hoidossa lähdetään yleensä liikkeelle kuntoutuksella. Jos kipu jatkuu tai jaloissa on lihasheikkoutta ja tunnottomuutta, on syytä harkita leikkaushoitoa.

Alaselkä tutkitaan aina magneettikuvauksella ennen leikkauspäätöstä. Leikkauksessa voidaan poistaa välilevypullistuma, luuduttaa kuluneet nikamavälit tai vapauttaa selkäydinkanavan sisäisiä hermorakenteita. Leikkauksen jälkeen pääsee kotiin jo samana iltana tai seuraavana päivänä.

Selkäkipu jää parhaassa tapauksessa leikkauspöydälle. Jos hermon puristus on aiheuttanut lihasten heikkenemistä ja puutumista, voi oireiden helpottaminen kestää pidempään. Joskus käy niin, että kipu jää kokonaan tai osittain pysyväksi. Oireet ovat yleensä jatkuneet tällöin kuukausia. Sairausloma kestää leikkauksen jälkeen useimmiten noin kuukauden. Sen jälkeen voi palata normaalisti töihin ja harrastuksiin.