Syöpäleikkaukset

Pihlajalinna Laser Tilkan syöpäkirurgian vastaanotolla hoidetaan syöpäpotilaiden kirurgisia tarpeita.

Syöpäleikkauksia tehdään erityisesti rintasyöpä-, suolistosyöpä- ja kilpirauhassyöpäpotilaille sekä ihomelanoomapotilaille. Hoidot toteutetaan viiveettä ja räätälöidään aina yksilöllisesti. Pihlajalinna Laser Tilkassa tehdään myös rintasyöpäleikkauksen yhteydessä rinnan rekonstruktioleikkauksia.

Rintasyöpään sairastuminen
Rintasyövän hoito
Rintasyövän leikkaushoito
Usein kysytyt kysymykset rintasyövästä

Yhteydenotto
Pihlajalinna Laser Tilkka
Hoidonvaraaja 010 312 183
sairaala.tilkka@pihlajalinna.fi

Rintasyöpään sairastuminen

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain lähes 5 000 naista. Jossain vaiheessa elämää rintasyöpään sairastuu noin joka seitsemäs nainen. Rintasyöpää on pelottava asia, joka muuttaa arkea ja usein myös suhtautumista elämään. Ahdistusta lisäävät rintasyöpään liittyvät virheelliset mielikuvat.

Rintasyöpää osataan hoitaa nykyään erittäin tehokkaasti eli siitä on tullut varsin hyväennusteinen syöpä. Hoito myös kehittyy koko ajan. Rintasyöpään sairastuneista noin 90 prosenttia paranee niin, että he ovat viiden vuoden kuluttua sairastumisesta elossa. Suurimmalla osalla sairastuneista tauti ei koskaan uusiudu.

Ennusteen paranemiseen on vaikuttanut erityisesti hoitojen kehittyminen, mutta myös varhentunut toteaminen. Rintasyövän oireet voivat olla moninaisia tai oireita ei ole lainkaan. Useimmiten syöpä todetaan sen jälkeen, kun rinnasta on löytynyt kyhmy. Rinnassa voi olla myös poikkeavia tuntemuksia kuten painon tunnetta, kuumotusta ja punotusta. Nänni saattaa muuttua, ihottumaa ilmaantua tai rinnasta tulla verta.

Kun rintasyöpää epäillään, tehdään mammografia. Tutkimusta täydennetään usein ultraäänitutkimuksella. Jos kuvauksen perusteella epäillään rintasyövän mahdollisuutta, otetaan rinnasta paksuneulanäyte, joka yleensä sulkee pois syövän mahdollisuuden tai varmentaa taudin puhkeamisen. Kyhmy voidaan myös poistaa tarvittaessa heti leikkauksella.

Rintasyövän syntyyn ei voida yleensä osoittaa yhtä yksittäistä syytä. Syöpä kehittyy tyypillisesti vuosien kuluessa eli monet tekijät voivat vaikuttaa taudin puhkeamiseen. Rintasyövän vaaraa voivat lisätä hormonaaliset tekijät, ravitsemus, ylipaino, alkoholi, tupakointi ja säteily. Lisäksi pieni osa syövistä liittyy ensisijaisesti geenivirheeseen eli periytyy suvussa.

Rintasyöpiä todetaan myös miehillä, mutta ne ovat hyvin harvinaisia.

Rintasyövän hoito

Suomessa syöpähoito on yleisesti erittäin korkeatasoista. Kehityksen takana on valtava määrä innostusta ja halua kehittää omaa alaa. Suomalaisella syöpähoidolla ja asiantuntemuksella on myös kansainvälistä kysyntää.

Valtakunnallisesti katsottuna syöpähoidoissa on kuitenkin vaihtelevat toimintamahdollisuudet. Siksi syöpään sairastunut ei pääse aina leikkaukseen, jossa käytetään uusimpia leikkausmenetelmiä.

Pihlajalinna Laser Tilkka avasi toukokuussa 2010 ensimmäisenä Suomessa ja Pohjoismaissa yksityisen hoitoyksikön, joka on erikoistunut rintasyöpä- ja ihomelanoomaleikkauksiin. Tarjoamme yliopistosairaalatasoista hoitoa, johon pääsee viiveettä. Leikkaustiimiimme kuluvat alan parhaat osaajat, jotka käyttävät uusimpia leikkausmenetelmiä. Tiimillämme on laaja kokemus myös rinnankorjausleikkauksista.

Hoito räätälöidään aina yksilöllisesti. Asiakas hyötyy erityisesti saumattomasta ja monipuolisesta hoitoketjustamme, jossa ei ole viiveitä. Olemme verkostoituneet muiden syöpään erikoistuneiden osaajien kanssa.

Ennen syöpäleikkausta selvitetään kasvaimen laajuus kuvantamistutkimuksilla. Diagnoosi varmistetaan neulanäytteillä tai kudostutkimuksella. Rinta pystytään leikkauksessa usein säästämään ja plastiikkakirurgian avulla saavutetaan hyvä esteettinen tulos.

Lue myös
Rintasyövän leikkaushoito
Usein kysytyt kysymykset rintasyövästä
Rintasyöpään sairastuminen

Pihlajalinna Laser Tilkan rintasyöpäleikkaukset:
• Rintaa säästävä leikkaus tai rinnanpoistoleikkaus
• Samassa leikkauksessa välitön rinnankorjausleikkaus
• Rinnankorjausleikkaus rintasyöpäleikkauksen jälkeen

Yhteydenotto
Pihlajalinna Laser Tilkka
Hoidonvaraaja 010 312 183
sairaala.tilkka@pihlajalinna.fi

Pihlajalinna Laser Tilkan toimintamalli mahdollistaa nopean leikkaushoidon. Leikkaavan lääkärin vastaanotolle pääsee 1–3 päivän kuluessa, leikkaukseen 1–2 viikon sisällä. Tarjoamme korkeatasoista syöpäkirurgiaa myös ulkomaisille potilaille.

Hinnasto
Rintasyöpäleikkauksien kokonaishinta määräytyy aina yksilöllisesti, koska hinta riippuu leikkausmenetelmästä ja sen laajuudesta. Hintaesimerkkejä erilaisista leikkauskokonaisuuksista löytyy hinnastostamme.

Monia sairauksia hoidetaan nykyään vapaaehtoisten sairauskuluvakuutusten avulla. Myös syöpä kuuluu korvattaviin sairauksiin. Markkinoilla on myös erityisiä vakavan sairauden vakuutuksia, jonka turvin syöpädiagnoosin saanut henkilö voi hakeutua yksityisesti hoitoon.

Rintasyövän leikkaushoito

Rintasyövän leikkaushoito alkaa suunnittelulla, jossa ennakoidaan mahdollinen lääkehoito ja sädehoito. Samalla laaditaan suunnitelma korjausleikkauksen vaihtoehdoista ja aikataulusta.

Meillä Pihlajalinna Laser Tilkassa leikkaushoidon suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa tiimi rintasyöpään erikoistuneita plastiikkakirurgeja. Syöpähoidon kokonaissuunnittelussa teemme tiivistä yhteistyötä onkologien, radiologien, patologien ja isotooppilääkäreiden kanssa.

Leikkauksen suunnittelua johtaa onkoplastiseen kirurgiaan perehtynyt kirurgi. Onkoplastisella kirurgialla tarkoitetaan syöpäleikkausta, johon yhdistetään plastiikkakirurginen toimenpide kuten rinnan muovaus, pienennys tai kokonaisen rinnan rakennus eli rekonstruktio. Joskus tehdään myös terveeseen rintaan muotoa korjaava leikkaus. Itse leikkaus tehdään yhden tai kahden kirurgin voimin, aina hoitavan kirurgin arvion mukaan.

Rintasyöpäleikkauksessa pyritään aina rinnan säästävään hoitoon, mikä on mahdollista 60–70 prosentissa tapauksista. Uusien leikkaustekniikoiden avulla voidaan hoitaa sellaisiakin syöpäkasvaimia, jotka vaativat aikaisemmin koko rinnan poiston. Tavoitteena on kasvainkudoksen poistamien paikallisesti ja imusolmukealueilta niin, että paikallisen uusiutuman riski on mahdollisimman pieni.

Jos poistettava kudosmäärä on suuri, korjataan kudospuutos mieluiten jo samassa leikkauksessa siten, että toiminnallinen ja esteettinen lopputulos on hyvä. Kaikki poistettu kudosmateriaali lähetetään kudostutkimukseen, jonka tuloksia tarvitaan tarkan levinneisyysluokituksen tekemiseen (Suomen syöpärekisterin pTMN-luokitus) ja mahdollisen jatkohoidon suunnittelussa.

Suurimmassa osassa rintasyöpäleikkauksia tehdään edeltävästi imusolmukekartta vartijasolmukkeen tai -solmukkeiden sijainnin määrittämiseksi. Rintasyöpäleikkauksessa vartijasolmukkeita poistetaan imusolmukekartan osoittamista paikoista varmuuden vuoksi kainalon alueelta ja osalla potilaista myös rintalastan vierestä. Imusolmukekartta itsessään ei kerro, onko imusolmukkeissa syöpää.

Rintasyövän ennuste on Suomessa hyvä. Kaikista rintasyöpäpotilaista lähes 90 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta. Valtaosa heistä parantuu kokonaan.

Lue myös:
Usein kysytyt kysymykset rintasyövästä
Rintasyöpään sairastuminen

Usein kysytyt kysymykset rintasyövästä

Voiko kuka tahansa hakeutua rintasyövän leikkaushoitoon?
Kyllä, mikäli on diagnosoitu ennakkotutkimuksilla rintasyöpä. Yleensä asiakas on hakeutunut lääkärin hoitoon rinnan muutosten (sisäänpäin vetäytynyt nänni tai rinnan ihorikon, kyhmy tai nänni erityksen vuoksi). Lääkäri lähettää asiakkaan ennakkotutkimuksiin, jolloin asiakkaalle tehdään, rintojen mammografia – ja ultraäänitutkimus. Rintarauhasradiologi ottaa huolestuttavasta muutoksesta paksuneulanäytteen. Tarvittaessa voidaan tehdä myös rintojen MRI-tutkimus.

Neulanäytteen vastaus kertoo onko kyseessä pahanlaatuinen muutos tai joku muu muutos joka vaatii plastiikkakirurgin kannanottoa ja arviota leikkaushoidosta. Mikäli tehdyissä ennakkotutkimuksissa paljastuu huolestuttavaa, niin asiakas hakeutuu usein plastiikkakirurgin vastaanotolle.

Joutuuko hoidon maksamaan itse?
Mikäli asiakkaalla on vakuutus, jonka korvattavuuden piiriin kuuluu rintasyöpäleikkaus niin voimme usealta vakuusyhtiöltä hakea ennakkoon asiakkaan puolesta maksusitoumuspäätöksen. Asiakas voi myös maksaa leikkaushoidon itse.

Kuinka paljon rintasyöpäleikkaus maksaa?
Pihlajalinna Laser Tilkassa leikkaushoito räätälöidään yksilöllisesti ja suunnittelusta vastaa leikkaava plastiikkakirurgi.

Rintasyöpäleikkauksien kokonaishinta määräytyy yksilöllisesti ja riippuu leikkaushoidon laajuudesta, sekä siitä, että tarvitaanko kainalon vartijaimusolmukkeiden poistoa leikkauksen yhteydessä. Rintasyöpä voi levitä rinnan ulkopuolelle ja usein leviää ensimmäisenä kainalon imusolmukkeisiin. Leikkauksen yhteydessä kasvaimen poiston lisäksi tutkitaan vartijaimusolmuke, johon syöpäsolut voivat levitä.

Jos syöpäsoluja löytyy niin usein leikkauksen yhteydessä joudutaan tekemään kainaloevakuaatio eli kainalon imusolmukkeiden poisto.

Alla on listattu hintaesimerkkejä erilaisista leikkauskokonaisuuksista.

Hintaesimerkkejä erilaisista leikkauskokonaisuuksista:
Rintarauhasen kasvaimen poisto paikallispuudutus alkaen 2 503,00 € – yleisanestesia 3 628,00 €

Rintaa säästävät leikkaukset

  1. Rintaa säästävä leikkaus (segmenttiresektio) alkaen 4 078,00 €
  2. Rintaa säästävä leikkaus + vartijaimusolmukkeiden poisto alkaen 6 297,00 €
  3. Rintaa säästävä leikkaus + vartijaimusolmukkeiden poisto + kainalon tyhjennys alkaen 10 028,00 €

Rinnan poisto

  1. Rinnan poisto alkaen 4 765,00 €
  2. Rinnan poisto + vartijaimusolmukkeiden poisto alkaen 6 894,00 €
  3. Rinnan poisto + vartijaimusolmukkeiden poisto + kainalon tyhjennys alkaen 10 371,50 €

Kuinka kauan joutuu olemaan sairaalassa?
Potilas yöpyy sairaalassamme usein 1 – 3 yötä leikkauksen laajuudesta riippuen.
Leikkauksen jälkeen ensimmäinen yö ollaan leikkaussalien läheisyydessä olevassa heräämössä. Voinnin mukaan siirrämme asiakkaan potilashuoneeseen toipumaan leikkauksesta.

Hoidetaanko sairauteni loppuun saakka?
Pihlajalinna Laser Tilkassa hoidamme asiakkaan ensisijaisen syöpähoidon, eli syövän leikkaushoidon. Asiakas käy leikkaavan kirurgin vastaanotolla jälkitarkastuksessa ja samalla kirurgi keskustelee asiakkaan kanssa jatkohoidosta. Jatkohoito voidaan toteuttaa julkisessa sairaalassa tai yksityisessä syöpäsairaalassa, asiakkaan valinnan mukaisesti. Leikkaava lääkäri huolehtii jatkolähetteen laatimisesta.

Voinko tulla siinä vaiheessa, kun syöpää vasta epäillään?
Kyllä plastiikkakirurgin luo voi tulla mikäli huomaa rinnassa muutoksia. Plastiikkakirurgi suosittelee tutkimuksen perusteella jatkohoitoja.

Kun syöpä on parantunut, voinko käydä samalla lääkärillä tarkastuksissa?
Kyllä, plastiikkakirurgi tapaa asiakkaan säännöllisesti kontrolleissa.
__
Mistä saan vertaistukea sairauteeni?__
Voimme tarjota sairastuneelle ja hänen perheelleen keskustelua psykologin vastaanotolla Pihlajalinnan toisessa toimipisteessä. Syöpäjärjestöillä on tarjota vertaistukea sairauden käsittelyssä.

Valmistautuminen leikkaukseen?
Meillä Pihlajalinna Laser Tilkassa sama lääkäri tapaa asiakkaan vastaanotolla ja suunnittelee tarvittavan leikkaushoidon ja ennakoitavat tutkimukset asiakkaan kanssa. Sama lääkäri tekee myös leikkauksen ja hoitaa yhdessä anestesialääkärin ja sairaanhoitajien kanssa asiakasta leikkauksen jälkeen.

Leikkaavalle lääkärille varataan myös jälkitarkastus. Sama lääkäri kulkee koko leikkausprosessin läpi asiakkaan kanssa, eikä hoitava lääkäri vaihdu matkan varrella. Asiakas saa myös ensimmäisellä käynnillään lääkärin suoran puhelinnumeron, johon hän voi olla yhteydessä mikäli ennen leikkausta tai leikkauksen jälkeen herää kysymyksiä.

Asiakas käy tarvittavissa verikokeissa, jotka leikkaava lääkäri ja anestesialääkäri ovat määränneet otettavaksi ennen leikkausta. Lisäksi rintasyöpäleikkaukseen tulevalle tehdään usein ennakkoon leikkaavan lääkärin määräyksestä vartija imusolmukkeen paikantaminen gammakuvauksella. Käytämme tutkimuksen suorittamiseen yhteistyökumppaneita. Tilaamme asiakkaalle ennakkoon tarvittavat tukitekstiilit, jotka ovat sairaalassa odottamassa asiakasta.

Sairaalamme hoidonvaraaja oheistetaan yksilöllisesti leikkaukseen valmistautumisessa.

Mitä tarkoittaa rintatatuointi?
Tärkeä osa nykyaikaista rinnankorjausta on kestopigmentoitu rintatatuointi eli mamillatatuointi, joka viimeistelee rinnan luonnollisen näköiseksi. Rintatatuoinnilla ei ole pelkästään kosmeettista merkitystä, vaan se vaikuttaa potilaan minäkuvaa kohentavasti.

Kestopigmentoitu rintatatuointi käsittää nännin ja nännipihan. Se jäljittelee toisessa rinnassa mahdollisesti olemassa olevaa omaa nänniä ja nännipihaa. Niissä tapauksissa, joissa potilaalle on rakennettu molemmat rinnat plastiikkakirurgisesti, rintatatuoinnit asettuvat luonnollisesti niihin kohtiin, joihin plastiikkakirurgi on tehnyt nännirekonstruktiot.

Rintasyöpää hoitavat lääkärit

Pihlajalinna Laser Tilkan rintasyöpään ja melanooman erikoistuneen kirurgisen hoitoyksikön hoitotiimiin kuuluvat alansa parhaat osaajat. Tiimillämme on laaja kokemus syöpäkirurgiasta ja erilaisista rinnankorjaus- eli rekonstruktiomenetelmistä. Leikkaushoito suoritetaan yhden tai kahden kirurgin voimin, aina hoitavan kirurgin arvion mukaan. Suunnittelusta vastaa onkoplastiseen kirurgiaan perehtynyt kirurgi.

Rintasyöpäleikkauksia tekeviä lääkäreitämme ovat:

Suvi Ilmonen, LT, kirurgian erikoislääkäri, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Tiina Jahkola, LT, kirurgian erikoislääkäri, plastiikkakirurgian erikoislääkäri, kirurgian dosentti
Susanna Kauhanen, LT, plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri
Hilkka Peltoniemi, LKT, kirurgian erikoislääkäri, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Tiia Pihlamaa, LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Aino Rönnblad, LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Catarina Svarvar, LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Yhteydenotto
Pihlajalinna Laser Tilkka
Hoidonvaraaja 010 312 183
sairaala.tilkka@pihlajalinna.fi

Rintasyöpäleikkauspotilaan tarina

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain lähes 5 000 naista. Marika Ahokas, 46, sairastui rintasyöpään ja halusi aloittaa hoidot viiveettä. Alle viikossa diagnoosista Marika oli leikkauksessa ja kahden viikon päästä jo takaisin lenkkipolulla.

–Olin suihkussa ja löysin rinnasta patin. Menin ensin työterveyslääkärin pakeille, josta minut lähetettiin mammografiaan ja ultraäänitutkimuksiin. Tutkittuaan minut lääkäri sanoi heti, että rinnassani on jotain, josta täytyy ottaa tarkemmat näytteet, muistelee Marika.

Patti jonka Marika itse löysi, oli vasta alkua. Diagnoosissa kävi ilmi, että rintasyöpä oli aggressiivinen ja nopeakasvuinen sekä edennyt jo kainaloiden imusolmukkeisiin. Sairaus ei ollut antanut itsestään juurikaan viitteitä. Väsymys oli ainoa merkki, jota Marika oli käynyt selvittämässä lääkärillä jo aikaisemmin. – Olin hyväkuntoinen, liikuin ja urheilin paljon, mutta väsymys piti pintansa. Kun diagnoosi tuli, en edes tuntenut itseäni sairaaksi, koska mitään selkeitä oireita ei ollut, Marika kertoo.

– Menin alun perin tutkimuksiin mentaliteetilla, että käydään nyt tsekkaamassa asia. Mielessäni ei käynyt, että lähtisin siltä seisomalta hoitopolkuun. Kun shokki iski, ystävät ottivat minusta ja lapsestani kopin sekä sitoutuivat mukanani hoitojen tukijoukkoihin, Marika kertoo.

Nopeasti hoitoon

Pihlajalinna Laser Tilkka avasi toukokuussa 2010 ensimmäisenä Suomessa ja Pohjoismaissa yksityisen hoitoyksikön, joka on erikoistunut rintasyöpä- ja ihomelanoomaleikkauksiin. Pihlajalinna Laser Tilkassa asiakas saa yliopistosairaalatasoista hoitoa, johon pääsee viiveettä. Leikkaavan lääkärin vastaanotolle pääsee 1–3 päivän kuluessa, leikkaukseen jo 1–2 viikon sisällä. Jo samana päivänä kun Marika sai diagnoosin, hän istui korjaavaa kirurgiaa onnettomuus- ja syöpäpotilaille tekevän plastiikkakirurgian erikoislääkärin Tiina Jahkolan vastaanotolla. Nopea toiminta toi Marikalle rauhaa ja varmuutta vaikean tilanteen keskelle.

–Alussa en ymmärtänyt, kuinka vakavasta tilanteesta on kysymys. Halusin saada hoidot heti liikkeelle oman mielenrauhan vuoksi. Pihlajalinna LaserTilkassa minulle tuli tunne, että tämä etenee, tähän tartutaan. Nyt tässä lähdetään liikkeelle, Marika kiittää.

Jo alle viikon päästä diagnoosista Marika meni leikkaukseen Pihlajalinna Laser Tilkkaan. Muiden rintasyöpäpotilaiden kanssa jutellessa Marikalle kävi ilmi, että kunnallisella puolella leikkaukseen olisi pitänyt jonottaa viikkoja, jopa kuukauden.

–Kaikki eteni nopeasti ja tehokkaasti. Heti diagnoosin saatuani päätin, että hyppään yksityiselle puolelle leikkausta varten. Mielestäni psyykeen kannalta oli erittäin tärkeää päästä asian kanssa eteenpäin heti, Marika toteaa.

Rintaa säästävä hoito usein mahdollinen

Pihlajalinna Laser Tilkan leikkaustiimiin kuuluvat alan parhaat osaajat, jotka käyttävät uusimpia leikkausmenetelmiä.
Rintasyöpäleikkauksessa pyritään aina rinnan säästävään hoitoon, mikä on mahdollista 60–70 prosentissa tapauksista. Uusien leikkaustekniikoiden avulla voidaan hoitaa sellaisiakin syöpäkasvaimia, jotka vaativat aikaisemmin koko rinnan poiston. Marikalle tehtiin osapoisto oikeaan rintaan. Lisäksi kainalon kaikki imusolmukkeet poistettiin. Kirurgi Tiina Jahkola teki täsmäiskun kasvaimeen leikkauksessa Marikan vanhojen, rintojen pienennysleikkauksesta tulleiden arpien kautta.

–Leikkauksen jälkeen pelotti katsoa, mitä teippien alta paljastuu. Yllätyksekseni ensimmäinen tunne oli helpotus. Vaikka osa rinnasta oli poistettu ja se on aikaisempaa pienempi, se näyttää silti kauniilta.

Leikkauksesta Marika toipui nopeasti. Viikon päästä hän oli jo ensimmäisillä kävelylenkeillä.

–Leikkaus oli Tilkassa miellyttävä kokemus vaikeasta tilanteesta huolimatta – siellä pidetään asiakkaasta erittäin hyvää huolta. Kipujani ja tuntemuksiani ei vähätelty ja henkilökunnasta välittyi aito välittäminen sekä huolenpito. Empatia on todella tärkeää, Marika kiittää.

Kuka tahansa kenellä on diagnosoitu ennakkotutkimuksilla rintasyöpä, voi hakeutua rintasyöpäleikkaukseen Pihlajalinna Laser Tilkkaan. Monia sairauksia hoidetaan nykyään vapaaehtoisten sairauskuluvakuutusten avulla. Myös syöpä kuuluu korvattaviin sairauksiin. Asiakas voi myös maksaa leikkaushoidon itse.

Rintasyöpäleikkauksien kokonaishinta määräytyy yksilöllisesti ja riippuu leikkaushoidon laajuudesta, sekä siitä, että tarvitaanko kainalon vartijaimusolmukkeiden poistoa leikkauksen yhteydessä. Rintasyöpä voi levitä rinnan ulkopuolelle ja usein leviää ensimmäisenä kainalon imusolmukkeisiin. Leikkauksen yhteydessä kasvaimen poiston lisäksi tutkitaan vartijaimusolmuke, johon syöpäsolut voivat levitä.

Elämää rintasyövän jälkeen

Rintasyöpäleikkauksen jälkeen Marika siirtyi sytostaattihoitoihin kunnalliselle puolelle, mutta jatkaa edelleen fysioterapiaa rintasyöpäpotilaisiin erikoistuneen asiantuntijan kanssa Pihlajalinna Laser Tilkassa. Imusolmukkeiden poiston jälkeen yläraajaan jää pysyvä riski lymfaödmemaan joka aiheuttaa turvotusta.

Leikkauksen jälkeen lymfastrangit eli kovettuneet imusuonet, arpi- sekä faskiakiristykset voivat oireilla. Manuaalisella käsittelyllä fysioterapeutti etsii ja käsittelee kireydet ja saa kudokset pehmenemään sekä nesteet kiertämään.

–Olen säästynyt hankalan tukihihan käyttämiseltä säännöllisen ja ammattitaitoisen fysioterapian ansiosta, Marika kertoo.
Marikan mielestä shokissa oleva tarvitsee tarkat neuvot ja ammattilaisen, joka ottaa kädestä kiinni ja ohjaa askel askeleelta vaikean kokemuksen läpi.

–En pelkää enää. Mitään ei laiteta hyllylle odottamaan ”sitten kun” -aikaa. Minä elän nyt!

Marika Ahokas