Rintasyöpään sairastuminen

Rintasyöpää on pelottava asia, joka muuttaa arkea ja usein myös suhtautumista elämään. Ahdistusta lisäävät rintasyöpään liittyvät virheelliset mielikuvat.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain lähes 5 000 naista. Jossain vaiheessa elämää rintasyöpään sairastuu noin joka seitsemäs nainen.

Rintasyövän syntyyn ei voida yleensä osoittaa yhtä yksittäistä syytä. Syöpä kehittyy tyypillisesti vuosien kuluessa eli monet tekijät voivat vaikuttaa taudin puhkeamiseen. Rintasyövän vaaraa voivat lisätä hormonaaliset tekijät, ravitsemus, ylipaino, alkoholi, tupakointi ja säteily. Lisäksi pieni osa syövistä liittyy ensisijaisesti geenivirheeseen eli periytyy suvussa.

Rintasyöpiä todetaan myös miehillä, mutta ne ovat hyvin harvinaisia.

Rintasyövän hoito ja ennuste

Rintasyöpää osataan hoitaa nykyään erittäin tehokkaasti eli siitä on tullut varsin hyväennusteinen syöpä. Hoito myös kehittyy koko ajan. Rintasyöpään sairastuneista noin 90 prosenttia paranee niin, että he ovat viiden vuoden kuluttua sairastumisesta elossa. Suurimmalla osalla sairastuneista tauti ei koskaan uusiudu.

Ennusteen paranemiseen on vaikuttanut erityisesti hoitojen kehittyminen, mutta myös varhentunut toteaminen.

Rintasyövän oireet

Rintasyövän oireet voivat olla moninaisia tai oireita ei ole lainkaan. Useimmiten syöpä todetaan sen jälkeen, kun rinnasta on löytynyt kyhmy. Rinnassa voi olla myös poikkeavia tuntemuksia kuten painon tunnetta, kuumotusta ja punotusta. Nänni saattaa muuttua, ihottumaa ilmaantua tai rinnasta tulla verta.

Rintasyövän tutkiminen

Kun rintasyöpää epäillään, tehdään mammografia. Tutkimusta täydennetään usein ultraäänitutkimuksella. Jos kuvauksen perusteella epäillään rintasyövän mahdollisuutta, otetaan rinnasta paksuneulanäyte, joka yleensä sulkee pois syövän mahdollisuuden tai varmentaa taudin puhkeamisen. Kyhmy voidaan myös poistaa tarvittaessa heti leikkauksella.

Lue myös