Rintasyövän leikkaushoito

Rintasyövän leikkaushoito alkaa suunnittelulla, jossa ennakoidaan mahdollinen lääkehoito ja sädehoito. Samalla laaditaan suunnitelma korjausleikkauksen vaihtoehdoista ja aikataulusta.

Moniammatillinen leikkaustiimi

Pihlajalinna Laser Tilkassa leikkaushoidon suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa tiimi rintasyöpään erikoistuneita plastiikkakirurgeja. Syöpähoidon kokonaissuunnittelussa teemme tiivistä yhteistyötä onkologien, radiologien, patologien ja isotooppilääkäreiden kanssa.

Leikkauksen suunnittelua johtaa onkoplastiseen kirurgiaan perehtynyt kirurgi. Onkoplastisella kirurgialla tarkoitetaan syöpäleikkausta, johon yhdistetään plastiikkakirurginen toimenpide kuten rinnan muovaus, pienennys tai kokonaisen rinnan rakennus eli rekonstruktio. Joskus tehdään myös terveeseen rintaan muotoa korjaava leikkaus. Itse leikkaus tehdään yhden tai kahden kirurgin voimin, aina hoitavan kirurgin arvion mukaan.

Rintasyöpäleikkausmenetelmät

  • Rintaa säästävä leikkaus tai rinnanpoistoleikkaus
  • Samassa leikkauksessa välitön rinnankorjausleikkaus
  • Rinnankorjausleikkaus rintasyöpäleikkauksen jälkeen

Rintasyöpäleikkauksessa pyritään aina rinnan säästävään hoitoon, mikä on mahdollista 60–70 prosentissa tapauksista. Uusien leikkaustekniikoiden avulla voidaan hoitaa sellaisiakin syöpäkasvaimia, jotka vaativat aikaisemmin koko rinnan poiston. Tavoitteena on kasvainkudoksen poistamien paikallisesti ja imusolmukealueilta niin, että paikallisen uusiutuman riski on mahdollisimman pieni.

Jos poistettava kudosmäärä on suuri, korjataan kudospuutos mieluiten jo samassa leikkauksessa siten, että toiminnallinen ja esteettinen lopputulos on hyvä. Kaikki poistettu kudosmateriaali lähetetään kudostutkimukseen, jonka tuloksia tarvitaan tarkan levinneisyysluokituksen tekemiseen (Suomen syöpärekisterin pTMN-luokitus) ja mahdollisen jatkohoidon suunnittelussa.

Suurimmassa osassa rintasyöpäleikkauksia tehdään edeltävästi imusolmukekartta vartijasolmukkeen tai -solmukkeiden sijainnin määrittämiseksi. Rintasyöpäleikkauksessa vartijasolmukkeita poistetaan imusolmukekartan osoittamista paikoista varmuuden vuoksi kainalon alueelta ja osalla potilaista myös rintalastan vierestä. Imusolmukekartta itsessään ei kerro, onko imusolmukkeissa syöpää.

Ennuste

Rintasyövän ennuste on Suomessa hyvä. Kaikista rintasyöpäpotilaista lähes 90 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta. Valtaosa heistä parantuu kokonaan.

Yhteydenotto

Pihlajalinna Laser Tilkka
Hoidonvaraaja 010 312 183

sairaala.tilkka@pihlajalinna.fi

Hinnasto

Rintasyöpäleikkauksien kokonaishinta määräytyy aina yksilöllisesti, koska hinta riippuu leikkausmenetelmästä ja sen laajuudesta. Hintaesimerkkejä erilaisista leikkauskokonaisuuksista löytyy hinnastostamme.

Monia sairauksia hoidetaan nykyään vapaaehtoisten sairauskuluvakuutusten avulla. Myös syöpä kuuluu korvattaviin sairauksiin. Markkinoilla on myös erityisiä vakavan sairauden vakuutuksia, jonka turvin syöpädiagnoosin saanut henkilö voi hakeutua yksityisesti hoitoon.

Lue myös

Usein kysytyt kysymykset rintasyöpäleikkauksesta
Rintasyöpäleikkauspotilaan tarina
Rintasyöpään sairastuminen