Usein kysytyt kysymykset rintasyöpäleikkauksesta

Pihlajalinnan lääkäri tapaa asiakkaan vastaanotolla ja suunnittelee tarvittavan rintasyövän leikkaushoidon ja ennakoitavat tutkimukset asiakkaan kanssa. Sama lääkäri tekee myös leikkauksen.

Voiko kuka tahansa hakeutua rintasyövän leikkaushoitoon?

Kyllä, mikäli on diagnosoitu ennakkotutkimuksilla rintasyöpä. Yleensä asiakas on hakeutunut lääkärin hoitoon rinnan muutosten (sisäänpäin vetäytynyt nänni tai rinnan ihorikon, kyhmy tai nänni erityksen vuoksi). Lääkäri lähettää asiakkaan ennakkotutkimuksiin, jolloin asiakkaalle tehdään, rintojen mammografia – ja ultraäänitutkimus. Rintarauhasradiologi ottaa huolestuttavasta muutoksesta paksuneulanäytteen. Tarvittaessa voidaan tehdä myös rintojen MRI-tutkimus.

Neulanäytteen vastaus kertoo onko kyseessä pahanlaatuinen muutos tai joku muu muutos joka vaatii plastiikkakirurgin kannanottoa ja arviota leikkaushoidosta. Mikäli tehdyissä ennakkotutkimuksissa paljastuu huolestuttavaa, niin asiakas hakeutuu usein plastiikkakirurgin vastaanotolle.

Joutuuko hoidon maksamaan itse?

Mikäli asiakkaalla on vakuutus, jonka korvattavuuden piiriin kuuluu rintasyöpäleikkaus niin voimme usealta vakuusyhtiöltä hakea ennakkoon asiakkaan puolesta maksusitoumuspäätöksen. Asiakas voi myös maksaa leikkaushoidon itse.

Kuinka paljon rintasyöpäleikkaus maksaa?

Pihlajalinna Laser Tilkassa leikkaushoito räätälöidään yksilöllisesti ja suunnittelusta vastaa leikkaava plastiikkakirurgi.

Rintasyöpäleikkauksien kokonaishinta määräytyy yksilöllisesti ja riippuu leikkaushoidon laajuudesta, sekä siitä, että tarvitaanko kainalon vartijaimusolmukkeiden poistoa leikkauksen yhteydessä. Rintasyöpä voi levitä rinnan ulkopuolelle ja usein leviää ensimmäisenä kainalon imusolmukkeisiin. Leikkauksen yhteydessä kasvaimen poiston lisäksi tutkitaan vartijaimusolmuke, johon syöpäsolut voivat levitä.

Jos syöpäsoluja löytyy niin usein leikkauksen yhteydessä joudutaan tekemään kainaloevakuaatio eli kainalon imusolmukkeiden poisto.

Hintaesimerkkejä erilaisista leikkauskokonaisuuksista

Rintarauhasen kasvaimen poisto

paikallispuudutus alkaen 2 503,00 € – yleisanestesia 3 628,00 €

Rintaa säästävät leikkaukset

  1. Rintaa säästävä leikkaus (segmenttiresektio) alkaen 4 078,00 €
  2. Rintaa säästävä leikkaus + vartijaimusolmukkeiden poisto alkaen 6 297,00 €
  3. Rintaa säästävä leikkaus + vartijaimusolmukkeiden poisto + kainalon tyhjennys alkaen 10 028,00 €

Rinnan poisto

  1. Rinnan poisto alkaen 4 765,00 €
  2. Rinnan poisto + vartijaimusolmukkeiden poisto alkaen 6 894,00 €
  3. Rinnan poisto + vartijaimusolmukkeiden poisto + kainalon tyhjennys alkaen 10 371,50 €

Kuinka kauan joutuu olemaan sairaalassa?

Potilas yöpyy sairaalassamme usein 1–3 yötä leikkauksen laajuudesta riippuen.
Leikkauksen jälkeen ensimmäinen yö ollaan leikkaussalien läheisyydessä olevassa heräämössä. Voinnin mukaan siirrämme asiakkaan potilashuoneeseen toipumaan leikkauksesta.

Hoidetaanko sairauteni loppuun saakka?

Pihlajalinna Laser Tilkassa hoidamme asiakkaan ensisijaisen syöpähoidon, eli syövän leikkaushoidon. Asiakas käy leikkaavan kirurgin vastaanotolla jälkitarkastuksessa ja samalla kirurgi keskustelee asiakkaan kanssa jatkohoidosta. Jatkohoito voidaan toteuttaa julkisessa sairaalassa tai yksityisessä syöpäsairaalassa, asiakkaan valinnan mukaisesti. Leikkaava lääkäri huolehtii jatkolähetteen laatimisesta.

Voinko tulla siinä vaiheessa, kun syöpää vasta epäillään?

Kyllä plastiikkakirurgin luo voi tulla mikäli huomaa rinnassa muutoksia. Plastiikkakirurgi suosittelee tutkimuksen perusteella jatkohoitoja.

Kun syöpä on parantunut, voinko käydä samalla lääkärillä tarkastuksissa?

Kyllä, plastiikkakirurgi tapaa asiakkaan säännöllisesti kontrolleissa.

Mistä saan vertaistukea sairauteeni?

Voimme tarjota sairastuneelle ja hänen perheelleen keskustelua psykologin vastaanotolla Pihlajalinnan toisessa toimipisteessä. Syöpäjärjestöillä on tarjota vertaistukea sairauden käsittelyssä.

Valmistautuminen leikkaukseen

Pihlajalinna Laser Tilkassa sama lääkäri tapaa asiakkaan vastaanotolla ja suunnittelee tarvittavan leikkaushoidon ja ennakoitavat tutkimukset asiakkaan kanssa. Sama lääkäri tekee myös leikkauksen ja hoitaa yhdessä anestesialääkärin ja sairaanhoitajien kanssa asiakasta leikkauksen jälkeen.

Leikkaavalle lääkärille varataan myös jälkitarkastus. Sama lääkäri kulkee koko leikkausprosessin läpi asiakkaan kanssa, eikä hoitava lääkäri vaihdu matkan varrella. Asiakas saa myös ensimmäisellä käynnillään lääkärin suoran puhelinnumeron, johon hän voi olla yhteydessä mikäli ennen leikkausta tai leikkauksen jälkeen herää kysymyksiä.

Asiakas käy tarvittavissa verikokeissa, jotka leikkaava lääkäri ja anestesialääkäri ovat määränneet otettavaksi ennen leikkausta. Lisäksi rintasyöpäleikkaukseen tulevalle tehdään usein ennakkoon leikkaavan lääkärin määräyksestä vartija imusolmukkeen paikantaminen gammakuvauksella. Käytämme tutkimuksen suorittamiseen yhteistyökumppaneita. Tilaamme asiakkaalle ennakkoon tarvittavat tukitekstiilit, jotka ovat sairaalassa odottamassa asiakasta.

Sairaalamme hoidonvaraaja oheistetaan yksilöllisesti leikkaukseen valmistautumisessa.

Mitä tarkoittaa rintatatuointi?

Tärkeä osa nykyaikaista rinnankorjausta on kestopigmentoitu rintatatuointi eli mamillatatuointi, joka viimeistelee rinnan luonnollisen näköiseksi. Rintatatuoinnilla ei ole pelkästään kosmeettista merkitystä, vaan se vaikuttaa potilaan minäkuvaa kohentavasti.

Kestopigmentoitu rintatatuointi käsittää nännin ja nännipihan. Se jäljittelee toisessa rinnassa mahdollisesti olemassa olevaa omaa nänniä ja nännipihaa. Niissä tapauksissa, joissa potilaalle on rakennettu molemmat rinnat plastiikkakirurgisesti, rintatatuoinnit asettuvat luonnollisesti niihin kohtiin, joihin plastiikkakirurgi on tehnyt nännirekonstruktiot.

Lue myös