Magneettitutkimus

Magneetti- eli MRI-tutkimuksella saadaan röntgenkuvausta tarkempia kuvia sairauden tai vamman diagnosointiin. Magneettitutkimuksen avulla voidaan tutkia kattavasti lähes jokaista kehon osaa: aivoja, selkäydintä, selkärankaa, lihaksia, niveliä, luustoa, rintoja, vatsaa, lantiota ja verisuonia. Olemme panostaneet vahvasti magneettikuvauksen asiakaskokemukseen.

Mitä magneettikuvauksella tutkitaan?

Magneettikuvaus soveltuu monipuolisuutensa vuoksi lukuisien sairauksien ja oireiden selvittelyyn. Perusteellisella tutkimuksella saatu tieto auttaa usein ratkaisevasti hoidon suunnittelussa.

Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien ja vammojen kohdalla magneettitutkimus antaa hoitavalle lääkärille tarkan kartan löydöksistä mahdollista leikkausta tai muuta hoitotoimenpidettä varten. Selkärangan välilevypullistumat, nivelkierukka- ja nivelsidevammat, nivelten sairaudet, hermopinteet, rusto-, jänne- ja luuvauriot sekä kasvaimet saadaan nopeasti selville.

Keskushermoston oireissa magneettitutkimuksella voidaan todeta ja seurata aivoston ja selkäytimen sairauksia ja vammoja, epilepsian syitä, kasvaimia, verisuonimuutoksia ja tulehdustiloja.

Mihin magneettikuvausta käytetään?

Magneettikuvaus on vaaraton, kivuton ja tarkka kuvausmenetelmä. Kuvaus suoritetaan aina makuuasennossa ja kuvattava kohta asetetaan keskelle putkea. Magneettikuvaus ei aiheuta lainkaan säderasitusta ja sopii myös lapsille.

Magneettikuvauksella voidaan tutkia ja diagnosoida muun muassa seuraavia alueita:

  • Tuki- ja liikuntaelimistö: kaikki nivelten kuvaukset sekä selkärangan alueen tutkimukset
  • Pää ja aivot (mukaan lukien modernit diffuusiokuvausmenetelmät)
  • Vatsan alue (mm. ylävatsan ja ohutsuolen kuvaukset)

Käyttämämme magneettikuvauslaitteen kenttävoimakkuus on kolme Teslaa, mikä mahdollistaa aiempaa tarkemmat kuvaukset ja nopeammat kuvausajat. Tutkimus kestää pääsääntöisesti noin 20-25 minuuttia kuvauksen aloituksesta loppuun. Suosittelemme, että varaat kuvaukseen kaikkinensa aikaa noin tunnin.

Radiologimme ovat erikoistuneet kukin tiettyihin spesialiteetteihin: neurologisia tutkimuksia lausuvat tietyt radiologit, kun taas vatsan alueen tai nivelten kuvauksiin ovat erikoistuneet tietyt röntgenlääkärit.

Miten pääsen magneettikuvaan?

Keskustele kuvantamisen vaihtoehdoista lääkärisi kanssa. Saat tarvittaessa lähetteen magneettikuvaan. Usein kuvaus onnistuu jo saman päivän aikana.

Huomioi, että MRI-tutkimusta ei voida tehdä, mikäli sinulla on sydämentahdistin tai ihonalainen stimulaattori. Kaikissa epäilyksiä herättävissä tilanteissa voit aina soittaa ajanvaraukseemme, jonka kautta pääset halutessasi puhumaan myös kuvantamisen henkilökunnan kanssa.

Varaa aika lääkärille

Miten magneettitutkimukseen valmistaudutaan?

Magneettitutkimuksen ajaksi kaikki metallia sisältävät esineet tulee jättää tutkimushuoneen ulkopuolelle pukuhuoneeseen. Myös esimerkiksi pankkikortti on jätettävä pukuhuoneeseen, sillä sen magneettijuova vaurioituu tutkimuslaitteen läheisyydessä. Mukaan on hyvä varata vaatteet, joissa ei ole metallisia vetoketjuja, nappeja tai hakasia.

Oletko tulossa magneettitutkimukseen lapsen kanssa? Katso ohjeet lapsipotilaalle.

Pelottaako magneettikuvaukseen tulo?

Magneettikuvaus voi tuntua pelottavalta, etenkin jos kärsit ahtaanpaikankammosta. Haluamme tehdä hoitokokemuksesta sinulle mahdollisimman miellyttävän, ja siksi toimipisteissämme on käytössä markkinoiden tilavimmat magneettikuvauslaitteet. Laitteissa on laaja, mutta pituussuunnassa lyhyt kuvausaukko, joka varmistaa, että hoitokokemus on mahdollisimman miellyttävä. Kuvausaukko on halkaisijaltaan noin 10cm suurempi kuin tavallisissa magneettikuvantamisen laitteissa. Halutessasi voit kuunnella kuvauksen ajan musiikkia kuulokkeista tai kuvauskäyttöön tarkoitetuista musiikkikorvatulpista. Valikoimistamme löytyy kaikki Suomen radiokanavat.

Mahdolliset magneettitutkimuksen esteet

Esteenä magneettikuvaukselle voivat olla sydämentahdistin, insuliinipumppu ja sisäkorvaproteesi. Kehossa olevat metalliset proteesit tai sirpaleet eivät välttämättä ole este. Nämä selvitetään aina tapauskohtaisesti ennen tutkimusta.
Magneettitutkimuksesta ei ole todettu olevan vaaraa sikiölle, mutta varovaisuussyistä tutkimusta ei suositella suoritettavaksi raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Ennen tutkimusta täytettävällä magneettitutkimuksen esitietolomakkella varmistetaan, ettei estettä tutkimukselle ole.

Kuinka paljon magneettikuvaus maksaa?

Löydät magneetti-, ja röntgen- ja kartiokeilakuvauksen sekä ultraäänitutkimuksen kustannukset hinnastostamme.

Toimipisteet

Magneettikuvauksia tehdään seuraavissa toimipisteissä:

• Helsinki: Pihlajalinna Dextra
• Joensuu: Pihlajalinna Ite Joensuu Kuvantaminen
• Kuopio: Pihlajalinna Ite Kuopio Kuvantaminen
• Levi: Pihlajalinna Levi (teemme yhteistyötä Rovaniemen Synlabin kanssa)
• Oulu: Pihlajalinna Isokatu Oulu
• Seinäjoki: Pihlajalinna Seinäjoki
• Tampere: Pihlajalinna Koskiklinikka (lue myös: Vihdoinkin magneettikuvaus, jossa uskaltaa avata silmänsä)
• Turku: Pihlajalinna Turku Keskusta

Ajanvaraus

Magneettitutkimukseen tarvitaan erikoislääkärin lähete. Tutkimukseen voi tulla myös muun kuin Pihlajalinnan lääkärin lähetteellä. Vakuutusyhtiön kustantamaan tutkimukseen tulee olla kirjallinen maksusitoumus. Myös työnantajan kustantamaan tutkimukseen tarvitaan maksusitoumus, mikäli magneettitutkimus ei sisälly työterveyssopimukseen.

Jos sinulla on lähete, varaa aika magneettitutkimukseen suoraan haluamastasi toimipisteestä.