Rintojen kuvantaminen

Rintoja voidaan kuvantaa mammografia- ja/tai ultraäänitutkimuksella. Mammografia on yli 30-vuotiaan naisen ensisijainen rintojen tutkimusmenetelmä ja siihen liitetään usein täydentävä ultraäänitutkimus. Käyttämällä molempia tutkimusmenetelmiä saadaan parempi kokonaiskäsitys rintojen normaalista rakenteesta ja mahdollisista muutoksista.

Mitä tutkitaan?
Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä ja Suomessa todetaan yli 5000 syöpää vuosittain. Yleisin rintasyövän oire on rinnassa tuntuva kyhmy. Kainalossa tuntuva suurentunut imusolmuke saattaa myös olla syövän ensioire. Rintasyövän voi joskus paljastaa nännistä erittyvä kirkas tai verinen neste. Mahdollisia rintasyövän oireita ovat myös rintarauhasen punotus ja turvotus, iho- tai nännivetäymä, nännin tai nännipihan ihottuma tai rinnan uusi kipuoire.

Kuvantamistutkimuksilla voidaan todeta hyvän- ja pahanlaatuiset rintamuutokset. Jatkotutkimuksena otetaan tarvittaessa ultraääniohjattu karkeaneulanäyte. Ohutneulalla voidaan tarvittaessa tyhjentää nesterakkuloita.

Raskaus ja imetys
Raskauden tai imetyksen aikana kuvantamistutkimukset aloitetaan aina ensin ultraäänikuvauksella. Mammografia tehdään tarvittaessa tämän jälkeen.

Valmistautuminen rintojen kuvantamistutkimukseen
Rintojen kuvantamistutkimukseen ei tarvitse valmistautua mitenkään erityisesti. Jos imetät, tulee rinnat tyhjentää ennen kuvausta. Muualla aiemmin tehdyt mammografia- ja ultraäänikuvat sekä mahdolliset biopsiavastaukset kannattaa aina ottaa mukaan tutkimuskäynnille.

Toimipisteet
Rintojen kuvantamistutkimuksia tehdään seuraavissa toimipisteissä:
• Helsinki: Pihlajalinna Dextra (Munkkivuori)
• Hämeenlinna: Pihlajalinna Hämeenlinna
• Joensuu: Pihlajalinna Ite Joensuu Kuvantaminen
• Kuopio: Pihlajalinna Ite Kuopio Kuvantaminen
• Oulu: Pihlajalinna Oulu Isokatu
• Tampere: Koskiklinikalla Koskiröntgen ja Koskimagneetti

Ajanvaraus

Varaa aika rintojen kuvantamistutkimukseen suoraan haluamastasi toimipisteestä.


Rinnat on tärkeää tutkia säännöllisesti itse, jotta kudosmuutokset löytyvät ajoissa.

Ohje rintojen omatarkkailuun

Koska rintasyöpä on varhaisvaiheessa usein oireeton, rinnat on tärkeä tunnustella säännöllisesti. Rintojen omatarkkailu ohje.