Tietokonetomografia eli TT-kuvaus

Tietokonetomografia eli TT-kuvaus on radiologinen tutkimusmenetelmä, jolla tutkitaan kehon rakenteita kuten luita, sisäelimiä ja verisuonia. TT-kuvauksella diagnosoidaan esimerkiksi luumurtumia, verenkierron ongelmia, kasvaimia ja aivohalvauksia.

Tietokonetomografiassa (eli TT-kuvaus, CT-kuvaus ja viipalekuvaus) röntgensäteilyä tuottava röntgenputki kiertää tutkittavan kehonosan ympäri potilaan maatessa häntä liikuttavalla tutkimuspöydällä.

TT-laite muistuttaa isoa rengasta, jonka sisällä kiertää röntgenputki ja säteitä mittaava ilmaisin. Rengas on molemmista päistään avoin, joten kuvaus ei tunnu ahdistavalta. Pihlajalinna Dextran tietokonetomografialaite on uusinta teknologiaa edustava, 128 leikkeinen Siemens goTop.

Mitä TT-kuvauksella tutkitaan?

Tietokonetomografian tekniikalla saadaan tietoa kehon rakenteista, kuten sisäelimistä, verisuonista ja luista. Tavallisimpia kuvauskohteista ovat

  • selkäranka
  • nivelet ja raajat
  • aivot
  • keuhkot
  • vatsa
  • virtsatiet
  • sepelvaltimot

TT-kuvauksella voidaan tutkia ja diagnosoida myös aivojen ja selkärangan kasvaimia, vatsan seudulla olevia kohteita ja sisäelimiä.

Tietokonetomografialaite on hyvin tarkka. Sepelvaltimokuvauksella tutkitaan verisuonitukoksia, kuten ahtaumia ja plakkia.

Pihlajalinna Dextrassa (Munkkivuori) ei tehdä ventrikkeli TT-kuvausta tai ohut- ja paksusuolen TT-kuvausta tai perfuusiokuvauksia. Asiantuntijamme ohjaa sinut eteenpäin oikealle asiantuntijalle, ja saat lisätietoa asiakaspalvelustamme.

Mahdolliset esteet TT-kuvaukselle

TT-kuvaus sopii monille, sillä kuvaus on nopea ja kivuton. Kuvauksessa on maattava yksin kuvaushuoneessa vain muutama minuutti liikkumatta paikallaan. Pieni tahaton vapina ei yleensä ole este tutkimukselle.

Lue lisää TT-kuvauksen kulusta

Lasten kohdalla TT-tutkimusta on harkittava erityisen tarkkaan säteilyn vuoksi. Raskauden aikana TT-kuvausta ei tehdä Pihlajalinna Dextrassa. Tahdistin, insuliinipumppu ja sisäkorvaproteesi eivät ole este TT-kuvaukselle.

Tietokonetomografia ja varjoaineet

Joissain tutkimuksissa käytetään suonensisäistä jodivarjoainetta, jolle melko harvat ovat allergisia. Varjoainekuvauksia varten täytetään esitietolomake ja käydään verikokeessa. Verikokeella selvitetään munuaisten toiminta, sillä jodivarjoaine poistuu munuaisten kautta.

Tietokonetomografia ja röntgensäteily

Tietokonetomografiassa käytetään röntgensäteilyä, jonka määrä riippuu tutkimuksen laajuudesta, kuvauskohteesta ja -koosta. Säteilyannokset vaihtelevat vastaten muutaman kuukauden tai muutaman vuoden luonnon taustasäteilyä vastaavaa määrää. Kuvauksesta saadun hyödyn on harkittu olevan isompi kuin mahdollinen haitta.

Miten TT-kuvaukseen pääsee?

TT-kuvaukseen pääsee erikoislääkärin lähetteellä. Kuvaukseen pääsee usein jo samana päivänä.

Kela-korvauksen saamiseksi tietokonetomografia eli TT-kuvaus tehdään vain erikoislääkärin lähetteellä. Tutkimukseen voi tulla myös lähetteellä, joka on saatu julkiselta puolelta tai muualta kuin Pihlajalinnasta. Julkisen puolen lähetteellä tutkimuksesta ei saa Kela-korvausta.

Jos sinulla on lähete, varaa aika kuvantamistutkimukseen suoraan haluamastasi toimipisteestä. Asiakaspalvelumme palvelee puhelimitse 010 312 010.

Kuinka paljon TT-kuvaus maksaa?

Löydät kuvantamisen palveluiden kustannukset hinnastostamme.

Muut kuvantamisen asiantuntijapalvelut