Pään vammojen asiantuntijat

Päähän kohdistuneet vammat ovat melko yleisiä, ja niihin tulee aina reagoida. Vammojen vakavuus vaihtelee pinnallisista ruhjeista vakaviin aivovammoihin. Onkin tärkeää, että tilanne arvioidaan nopeasti ja oikein.

Urheilija tai urheileva juniori ei välttämättä ota aivotärähdystä tarpeeksi vakavasti ja urheilukentälle tai töihin halutaan palata pian. On erityisen tärkeää tiedostaa, että loukkaantumisen sattuessa urheilun tai työn pariin palaamisen tulisi tapahtua asteittain nousujohteisesti, oireita välttäen.

Pään vammojen seurauksena muutoksia saattaa syntyä mm. liikkumisen ja motoriikan hallintaan, jolloin myös tasapaino- ja liikkumiskyky muuttuvat. Tyypillisesti myös kognitiiviset häiriöt kuten muistiin, jaksamiseen tai keskittymiseen liittyvät tekijät saattavat vaikeutua kovemman kolauksen ollessa kyseessä.

Joukkueellinen ammattilaisia tukenasi
Mikäli pään vamma vaatii ammattilaisen tarkempaa arviota ja hoitoa, Urheiluklinikan lääkärillä on käytettävissään useiden erikoisalojen asiantuntijoista koostuva aivotärähdyksiin erikoistunut moniammatillinen tiimi.

Neurologiaan perehtynyt fysioterapeutti tarjoaa monialaisen ja kokonaisvaltaisen näkemyksen syntyneisiin muutoksiin ja keinoja niiden kuntouttamiseksi. Arjen hallintakeinoja saadaan lisättyä mm. erilaisten kuntoutusmenetelmien, liikunnan ja harjoittelun avulla. Muuttuneen tilanteen arviointi, konsultointi, antaa lyhyessä ajassa kokonaisvaltaisen näkemyksen ja suunnitelman vallitsevaan tilanteeseen. Jo yksi arviointi- ja ohjauskerta voi tuoda potilaan tilanteeseen uudenlaista näkemystä.

Jos kuntoutuminen pitkittyy tai joudutaan jopa miettimään urheilu-uran jatkomahdollisuuksia, on yhteistyö fysioterapeutin, neuropsykologin, neurologin sekä korva- ja silmälääkärin kanssa usein aiheellista.

Kysy lisää ja ota yhteyttä oman alueesi vastuuhoitajaan. Vastuuhoitajien yhteystiedot löydät Urheiluklinikan etusivulta.