Pihlajalinnan Jammu Öunap on HIFK:n lääkäri kentän laidalla

Veikkausliigakauden lähestyvä alku saa Pihlajalinnan ortopedian erikoislääkäri Jammu Öunapin kalenteriin vilskettä. Liigacup on jo saatu pelattua, ja lääkäriä on jo niissä peleissä tarvittu otteluihin joukkueen matkaan.

Tarkemmin sanottuna Öunap, 55, on kirurgian, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri. Hänen erityisosaamiseensa kuuluvat urheiluvammat ja niiden kirurginen hoito sekä olkapään ja polven tähystyskirurgia. Olkapää- ja yläraajavammoja tulee jalkapallossa enemmän maalivahdeille, mutta polvivammat ovat kenttäpelaajillekin hyvin tyypillisiä.

HIFK:n jalkapallojoukkueen lääkärinä Öunap on toiminut vuodesta 2018 alkaen. Sen lisäksi hän on toiminut Suomen Olympiajoukkueen lääkärinä kolmissa olympialaisissa sekä miesten jääkiekkomaajoukkueen lääkärinä 11 vuotta. Jääkiekon seurajoukkueissa joukkuelääkärinä Öunap on työskennellyt jo vuodesta 1994 lähtien ja jalkapallon puolella vuodesta 1999. Lisäksi hän on toiminut monissa muissa lajeissa urheilijoiden omalääkärinä.

HIFK HJK Jammu Ounap

– HIFK:n jalkapallojoukkueen lääkärinä on nyt viides kausi meneillään. Pitkä kokemus urheilijoiden kanssa työskentelystä eri lajien parissa auttaa erilaisten vammojen vakavuuden ja tutkimusten tarpeen arvioinnissa sekä hoidon ja kuntoutuksen suunnittelussa, sanoo Öunap.

Öunapin työnantaja on urheilijan terveyden asiantuntija Pihlajalinna, joka tekee laajaa yhteistyötä urheiluseurojen kanssa. Pihlajalinna on tunnettu mm. korkealaatuisesta ortopedian ja käsikirurgian osaamisesta. Pihlajalinna haluaa yhdessä seurojen ja lajiliittojen kanssa turvata urheilijoiden ja seurojen menestystä sekä innostaa kaikkia suomalaisia liikkumaan ja voimaan paremmin.

Öunap kertoo, että monipuolisen työnkuvansa vuoksi hän saa päivittää kalenteriaan jatkuvasti.

– Veikkausliigajoukkueen lääkärin arki muokkautuu normaalin työpäivän ohjelman ohessa pelitapahtumien mukaan. Lähes päivittäin joutuu ottamaan kantaa tai tapaamaan pelaajia tuoreen tapaturman tai muiden terveydellisten ongelmien vuoksi.

Tehtävään kuuluu myös paljon joukkueen sisäistä viestittämistä kuntoutustiimin, valmentajien sekä muun joukkueenjohdon kanssa.

– Käytännössä puhelimen päässä ollaan koko ajan, ja ongelmiin pitää pystyä reagoimaan nopeasti. Työkalenteri elää lähes päivittäin.

Lajin luonne huomioiden jalkapalloon kuuluu paljon vammoja. Niitä syntyy kontaktitilanteissa iskujen, ruhjeiden ja rakenteiden vääntymisen kautta, mutta myös esimerkiksi nopeissa lähdöissä, pysähtymisissä ja suunnanmuutoksissa.

– Tyypillisiä vammoja ovat nivelten vääntövammat etenkin polvien ja nilkkojen osalta sekä eriasteiset lihasvammat ruhjeiden ja revähtymien muodossa. Suuri osa jalkapalloon liittyvistä vammoista kohdistuu ymmärrettävästi alaraajojen alueelle.

Lue lisää polvikivusta
Lue lisää nilkan ja jalkaterän kivusta

Vammojen laatuun vaikuttaa pelaajan ikä ja sukupuoli. Täysi-ikäisillä pelaajilla vammat alkavat olemaan aika samantyyppisiä, mutta naisfutareilla eturistisiderepeämiä esiintyy paljon enemmän.

– Esimerkiksi nuorilla kasvuvaiheesta riippuen vammoja esiintyy usein jänteiden kiinnityskohdissa, joihin tulee luunkappaleen irtoamamurtumia ja kiinnitysalueiden muita nykäisyn aiheuttamia vammoja. Kantapään ja polvilumpion jänteiden kiinnityskohdat ovat tyypillisiä vamman paikkoja kasvaville futareille.

Sen sijaan pelialustalla ei ainakaan tutkimusten perusteella vaikuttaisi olevan kovin suurta merkitystä vammojen esiintyvyydessä. Pelaajat voivat kokea asian toisin.

– Pelaajilla voi olla vahvatkin mielipiteet pelialustan suhteen. Siihen vaikuttavat heidän omat kokemuksensa.

Pelitapahtumassa joukkueen lääkäri on pitkälti toimintavalmiina sivussa. Ennen ottelua voidaan käydä lyhyitä keskusteluja pelaajien kanssa tiedossa oleviin vaivoihin liittyen, mutta pitkälti pyritään antamaan keskittymisrauha.

– Ennen peliä oma rutiinini on tarkistaa laukkuni sisältö ja tavaroiden järjestys, jotta tilanteen vaatiessa pystyn toimimaan nopeasti. Pelin aikana on tärkeää seurata peliä tiiviisti, jotta vamman sattuessa pystyy hahmottamaan tilanteen vakavuuden.

HIFK Jammu Ounap

Pelaajan loukkaantuessa lääkärin on tehtävä nopeasti päätös, onko pelaaja pelikuntoinen vai ei, jotta valmennus tietää mahdollisen vaihdon tarpeen. Joskus akuuteissa vammoissa annetaan ensiapu paikan päällä. Isommat vammat tutkitaan kesken pelin joukkueen tiloissa.

– Usein kuitenkin vammojen ja vaivojen läpikäynti tapahtuu vasta pelin jälkeen. Jatkosuunnitelmat hoidon kiireellisyyden määrityksineen tehdään tilanteen vakavuuden mukaan.

Öunap kertoo, että hyvää fiilistä saa, kun pystyy auttamaan pelaajaa vaivan kanssa. Kyseessä ei tarvitse olla mikään älytön sankariteko.

– Oman potilaan positiivisen urakehityksen näkeminen on se paras palkinto. Tulee nasta fiilis, kun pääsee auttamaan pelaajaa pääsemään takaisin urheilun pariin ja jatkamaan uraansa. Onhan tässä myös aina oma pää vadilla, potilaathan kaikkoavat jos ei leikkaukset suju hyvin ja maineriski on olemassa.

Katso Pihlajalinnan ortopedien vapaat ajat

Kuvat: Santeri Rosenvall

Lääkäri kentän laidalla -blogisarjan muut julkaisut

Tutustu Pihlajalinnan palveluihin