10 kysymystä Eero Ettalalle

Eero Ettala, lumilautalegenda ja Kauan eläköön urheilu -tarinamme toinen keulakuva vastasi kymmeneen kysymykseemme. Nyt lautailusta joka aistillaan nauttiva Eero on kiivennyt uransa aikana kahdeksan kertaa leikkauspöydälle. Tämä valoisa mies todellakin tietää, miltä tuntuu kuntoutua, kulkea sitkeästi läpi tuskien ja tympivien korvaavien treenien.

1. Mikä on ollut urasi vaikein hetki?
Ensimmäisen ristisiteen katkeaminen 23-vuotiaana. Ura oli hienossa nousussa. Silloin mietin, onko urani todellakin tässä.

2. Onko loukkaantumisten keskellä tullut hetkeä, jolloin olet ajatellut lopettaa?
Yhdenkään loukkaantumisen hetkellä en ole ajatellut lopettaa. Hetket, jolloin olen joutunut olemaan lautailematta, ovat opettaneet ymmärtämään, kuinka paljon haluan lautailla.

3. Millä mantralla selviät vaikeimman yli?
Leikkauksen jälkeen ajattelen, että jokainen päivä ja jokainen hetki on aina parempi. Joka päivä kuntoutuessani olen lähempänä omaa lajiani.

4. Miltä tuntuu helvetti?
Paha sana. Opettavainen paikka. Jokainenhan käy siellä elämässään jollain tavalla. Tavoitteena on päästä pois. Kokemus on elämää avartava. Helvetissä oppii kunnioittamaan omaa kroppaa. Helvetistä pääsee kyllä pois. En suosittele silti kenellekään.

5. Miltä tuntu paluu oman lajin pariin?
Epävarmalta. Askel askeleelta. Kuntoutuessa aloitan aina helpoista tempuista. Alussa on tärkeää edetä maltilla ja opetella kunnioittamaan kroppaa.

6. Mikä lause on auttanut oivaltamaan?
Ortopedi sanoi leikkauksen jälkeen: ”Leikkaus onnistui, mutta nyt on vasta puolet työstä tehty. On sinun vuorosi. Loppu on nyt omissa käsissäsi.”

7. Mikä on kipein arpesi?
Arvet kertovat tarinoita. Oikean polveni on aina vähän turvoksissa, muistuttaa itsestään jatkuvasti.

8. Mitä vuodet ovat tuoneet mukanaan?
Nuorempana paineet onnistua, halu menestyä niin maailman kuin sponsorinkin silmissä, ajoivat tekemään aivan kaikkea.

Nyt olen oivaltanut kuinka tärkeä oma ääni on. Uskallan jättäytyä myös taka-alalle, tehdä vain asioita, jotka todella sopivat minulle. Olen löytänyt tavan jatkaa omaa uraani.

9. Mitä tekisit toisin?
En mitään. Olen saanut vetää pidemmän uran, kuin olisin koskaan uskaltanut toivoa.

10. Mikä tunne palasi vahvimpana mieleen Kauan eläköön urheilu -filmin kuvauksissa?
Tulivuoren huipulla palasi vahva voittajafiilis. Olin kulkenut uudelleen helvetin läpi. Nyt olin takaisin huipulla. Se oli todella vahva tunne.

Kauan eläkoon urheilu!

Katso videot:
Urheilijan helvetti, Eero Ettala
Urheilijan helvetti, Laura Lepistö

Tutustu Pihlajalinnan Urheiluklinikan palveluihin:
Fysioterapiapaketit
Urheilijan terveystarkastus
Tietoa liikkujan terveydestä