Suun alueen urheiluvammat

hammastapaturma pihlajalinna urheiluklinikka

Suun alueen urheiluvammoista tyypillisiä ovat hammastapaturmat. Hammastapaturmat voidaan jakaa hampaan kovakudoksen vammoihin ja hampaan tukikudoksen vammoihin. Kovakudosvammoja ovat eriasteiset hampaan kruunuosan tai juurenmurtumat. Tukikudosvammoja ovat hampaiden siirtymät tai irtoamiset.

Hampaiden vauriot eivät parane, jos niitä ei hoideta. Varsinkin lasten hammasvauriot voivat olla hankalia, koska vielä kehitysvaiheessaan olevien hampaiden ja leukojen vammat voivat aiheuttaa vaivaa loppuiäksi. Iskun seurauksena irronnut hammas tulee ottaa talteen, koska se voidaan mahdollisesti kiinnittää paikoilleen, mikäli se päästään istuttamaan riittävän nopeasti. Irronnut hammasta tulee kuljetuksen aikana säilyttää kosteassa, esim. kielen alla tai syljellä / maidolla kostutettuun nenäliinaan käärittynä kuivumisen estämiseksi.

Mikäli irronnut hammas on maitohammas, sitä ei kiinnitetä takaisin paikoilleen, eikä sitä tarvitse säästää.

Lohjennut hammas

Hammaslääkärin hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli hampaasta on tapaturman seurauksena lohjennut pala. Mikäli hammas on katkennut tai irronnut suusta, on hammaslääkäriin mentävä mahdollisimman nopeasti.

Pienehkön palan irtoaminen voi odottaa hoitoa oireiden mukaisesti yleensä myös seuraavaan arkipäivään.
On tärkeää, että hammastapaturman yhteydessä tehdään lausunto vakuutusyhtiöön, jossa huomioidaan tilanne ja sen vaikutukset myös pitkälle tulevaisuuteen. Usein esim. kasvavalla nuorella vaurioituneen hampaan lopullinen korjaaminen voidaan tehdä vasta kasvun päätyttyä.

Leukaluun murtuma

Riittävän voimakkaan ja sopivansuuntaisen iskun seurauksena alaleuanluu voi murtua. Murtunutta leukaa hoitaa ja hoito-ohjeet antaa hammaslääkäri tai lääkäri. Murtumia on eriasteisia, joskus hoitona voi riittää pelkkä alaleuan liikkeiden varominen ja muutaman viikon pehmyt ruokavalio.

Osa murtumista hoidetaan kiskottamalla eli sitomalla ylä- ja alahampaat yhteen metallilangalla muutamaksi viikoksi, jolloin murtumakohta pääsee luutumaan. Leukamurtumat vaativat joskus leikkaushoitoa.

Riskialtteissa urheilulajeissa, kuten jääkiekossa yms. useimmat hammastapaturmat voisi ehkäistä käyttämällä asianmukaisia hammassuojia. Erilaisissa kamppailulajeissa on erityisen suuri riski saada hammas- tai leukavamma. Hammassuojat pienentävät myös merkittävästi luuvälitteisen aivotärähdyksen riskiä, koska niillä saadaan ylä- ja alahampaiden väliin iskua vaimentava kerros.

Myös junioripelaajien tai muiden ristikkoa käyttävien pelaajien kannattaa käyttää hammassuojaa aivotärähdyksen estämiseksi.
Yksilölliset hammaslääkärin tekemät hammassuojat ehkäisevät vammoja parhaiten ja ovat käyttömukavuudeltaan ylivoimaiset.