Classicin salibandykonkari Juha Kivilehdon tarina: leikkauspöydältä alle vuodessa maailmanmestariksi

Salibandykonkari Juha Kivilehdon kantapää leikattiin Pihlajalinnassa keväällä 2018. Onnistuneen hoidon ja kuntoutuksen ansiosta Juha pokkasi joulukuun 2018 kisoista jo neljännen maailmanmestaruutensa.

Salibandyjoukkue Classicin riveissä pelaava Juha Kivilehto pelaa jo 20. kauttaan pääsarjatasolla. 36-vuotias pelaaja on välttynyt loukkaantumisilta koko pitkän uransa ajan. Keväällä 2018 Juhan kantapää alkoi kuitenkin oireilla. Kantaluuhun oli kehittynyt vuosien aikana kyhmy, mikä alkoi aiheuttaa kipua ja vaikuttaa jokapäiväiseen harjoitteluun ja pelaamiseen. Myöskään nilkka ei tuntunut toimivan kunnolla.

Edessä siintävät MM-kisat saivat Juhan hakeutumaan hoitoon.

– Jalka oli tärkeää saada kuntoon niin, että pääsisin pelaamaan MM-joukkueeseen. Otimme managerin kanssa yhteyttä Pihlajalinnaan, joka on Classicin virallinen terveydenhuollon kumppani, hän kertoo.

– Vaikka Classicin kotikaupunki on Tampere, sain ajan kotikaupungistani Helsingistä ortopedi Mikko Kirjavaisen vastaanotolta. Magneettikuvista selvisi, että jalkakipua aiheuttaa irtonainen luu nilkassa.

Leikkauksessa jalasta poistettiin lisäluu sekä kantaluun kyhmy, ja lisäksi akillesjänteen alta poistettiin limapussi ja jänne puhdistettiin.

– Leikkaus järjestyi nopealla aikataululla, ja se sujui hyvin niin, että kuntoutus päästiin aloittamaan saman tien. Tavoitteena oli, että pystyisin olemaan mukana sarjan avauksessa syyskuussa, ja päätähtäimenä oli, että olisin täydessä kunnossa MM-kisoissa joulukuussa, Juha sanoo.

Sujuvaa kuntoutusta

Juhan kuntoutumisessa asiantuntijana toimi fysioterapeutti Jaakko Piensoho, joka on erikoistunut mm. alaraajojen leikkausten jälkeiseen kuntoutukseen ja jonka vastaanotolla käy niin ammattiurheilijoita kuin muita tavoitteellisesti liikkuvia.

– Urheilijan arki otettiin mielestäni hyvin huomioon kuntoutuksessa, ja Jaakko kävi kanssani läpi, mikä on realistista ja järkevää. Riskejä olisi voitu ottaa, mutta totesimme yhdessä Jaakon ja valmentajien kanssa, että ei ole syytä kiirehtiä vaan tärkeintä on, että jalka on kunnossa joulukuussa, Juha muistelee.

Juha korostaa, että on tärkeää saada tukea paitsi fysioterapeutilta myös valmentajalta. Valmennuksen on tärkeää ymmärtää se, että kuntoutus vaatii aikaa ja että harjoittelu- ja kisatauko vaikuttaa myös henkiseen hyvinvointiin.

– Leikkaus oli mentaalisesti kova kolaus, varsinkin, kun uralla ei ole ollut loukkaantumisia aiemmin.

Juha sai fysioterapeutilta tukea paitsi leikatun jalan kuntouttamiseen myös tulevien vammojen ennaltaehkäisyyn.

– Sain Jaakolta harjoitteluohjelmat. Tapasimme viikoittain ja myöhemmin kuukausittain, ja mietimme, mikä olisi seuraava steppi. Minulla itselläni oli vastuu siitä, että teen harjoituksia useita tunteja päivittäin.

Kuntouttavat harjoitukset ovat jatkuneet omatoimisesti myös sen jälkeen kuin Juha sai luvan harjoitella ja pelata. Hän tekee päivittäin harjoituksia, jotka vahvistavat jalan lihaksia ja parantavat liikkuvuutta.

Juha kiittelee Pihlajalinnaa sujuvasta hoidosta.

– Hoidossa oli paljon asioita, mitkä mietityttivät: minua ei ole nukutettu aiemmin, ja pohdin, kuinka voimakas kipu on leikkauksen jälkeen ja kuntoudunko MM-kisoihin. Prosessin aikana sain huomata, että olen ammattilaisten kanssa tekemisissä. Olin koko ajan tietoinen siitä, missä mennään. Lisäksi olen iloinen siitä, että hoito eteni aikataulussa ja pääsin suunnitelmien mukaan täydessä vireessä MM-kisoihin, jotka olivatkin menestyksekkäät ja ikimuistoiset.