Hampaisto kuntoon turvallisessa nukutuksessa

Hammaslääkäripelko tai hampaiden laaja hoitotarve ovat tilanteita, joissa nukutushoito on toimiva vaihtoehto. Potilaan hampaisto saadaan näin yhdellä käyntikerralla kuntoon turvallisesti ja ripeästi.

Säännöllinen hammashoito kannattaa, sillä hampaiden ja suun terveys vaikuttavat niin yleisterveyteen ja fyysiseen hyvinvointiin kuin suorituskykyyn ja elämänlaatuun.

Hammaslääkäripelko ei ole kuitenkaan harvinaista. Myös kiireisillä ihmisillä hampaiden hoito on saattanut jäädä toissijaiseen asemaan ja hampaissa voi olla paljonkin korjattavaa. Tällaisissa tapauksissa nukutushoito on ajankäytöllisesti erinomainen vaihtoehto.

Nukutuksessa voidaan toteuttaa laajatkin hoitosuunnitelmat ja suu saadaan kerralla kuntoon usean erillisen käynnin sijaan. Näin hoidot saadaan tehtyä miellyttävästi ja ripeästi.

Anestesiayksikkö tukee hoitoa

"Unexi Hammasnukutus on toiminut 20 vuotta, ja meillä on kokemusta usean tuhannen lapsi- ja aikuispotilaan nukutushammashoidoista. Palvelumme tuo hammaslääkäriaseman tiloihin kaiken anestesiaan tarvittavan, joten anestesiahoitoamme voidaan hyvin verrata siihen, mitä keskussairaalakin tarjoaisi", Unexin perustaja, anestesialääkäri ja dosentti Ilkka Kalli esittelee.

Unexilla on kolme kokenutta anestesiologian erikoislääkäriä, jotka kaikki ovat hyvin perehtyneet hammasnukutuksiin. He ymmärtävät hammashoitopelkoa ja ottavat hyvin huomioon asiakkaan tarpeet. Hyvä lopputulos syntyy anestesia- ja hammashoitotiimin sekä potilaan yhteistyönä.

Yleisanestesia on luotettava, turvallinen ja tasalaatuinen menetelmä. Anestesiatiimi haastattelee potilaan etukäteen ja arvioi soveltuvuuden nukutukseen. Erikseen otetaan huomioon muun muassa yleisterveys, mahdolliset sairaudet sekä käytössä olevat lääkkeet.

Kallin mukaan nukutus ei ole mitenkään äärimmäinen keino hampaiden hoidossa: “Meille ja kumppaneina toimiville hammaslääkäriasemien työntekijöille tämä on normaalityötä.”

Laatua ja tehokkuutta

Hammaslääkäri Karri Åberg, joka työskentelee Helsingissä Pihlajalinnan hammasklinikalla kertoo, että hammaslääkärin tekemän hammastarkistuksen jälkeen laaditaan anestesiahammashoidon hoitosuunnitelma kustannusarvioineen.

"Nukutushoitoon kuuluu usein se, että kaikki hammashoitoa vaativat toimenpiteet pyritään tekemään samalla käynnillä. Paikkauksissa pyritään tilanteen mukaan käyttämään keraamisia paikkoja, joiden kestoikä on selvästi pidempi. Tällöin tulevaisuuden hoidontarve saadaan minimoiduksi", Åberg kertoo.

Nukutushoito tarjoaa hammaslääkärille mahdollisuuden laadukkaaseen ja tehokkaaseen hoitoon ilman häiriöitä.

Anestesia-ammattilainen on paikalla aina siihen saakka, kunnes potilas kotiutuu. Asiakas voi lähteä kotiin noin kahden tunnin kuluttua siitä, kun hammaslääkäri on saanut oman osuutensa valmiiksi. Kontrolliaika voidaan sopia esimerkiksi viikon tai kahden päähän.

*Juttu on julkaistu alunperin Helsingin Sanomien Menestyvä Suomi- liitteessä.

Unexi nukutushammashoitoa tarjoavat Pihlajalinnan hammasklinikat:

Lue myös