Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Pihlajalinna Iten Joensuun uudesta suun terveyden yksiköstä saa hammaslääkäripalveluiden lisäksi myös kattavat suuhygienistin palvelut: Suuhygienisti Sanna Dyer tekee Torikatu 25:ssä asiakkailleen muun muassa hammaskiven ja värjäytymien poistoja sekä pasta- ja soodapuhdistuksia. Uutena palveluna alkavat nyt myös hampaiden valkaisut.

Säännöllinen hammaskiven poisto pitää suun terveenä sekä hampaat puhtaina. Jos hampaisiin on tullut esimerkiksi kahvin, teen tai tupakoinnin aiheuttamia värjäytymiä, voi niistä päästä eroon pasta- tai soodapuhdistuksen avulla. Pastapuhdistus toimii hyvin erityisesti hammaskiven poiston päätteeksi, jolloin puhdistus viimeistelee raikkaan ja puhtaan tunteen hampaissa ja suussa.

Soodapuhdistus puolestaan puhdistaa tehokkaasti hieman sitkeämpiäkin värjäytymiä ja myös biofilmiä eli plakkia.

– Soodapuhdistus ei ole valkaisumenetelmä, vaan se ainoastaan kirkastaa hammasta poistaessaan sen pinnalta värjäytymiä, suuhygienisti Sanna Dyer kertoo.

Soodapuhdistus on hellävarainen tapa tehdä hymystä kirkkaampi noin puolessa tunnissa. Menetelmä sopii lähtökohtaisesti kaikille paitsi vaikeista hengitystiesairauksista kärsiville jauhemaisen koostumuksensa vuoksi.

– Soodapuhdistus ei ole hampaille millään tapaa haitallinen, ja sillä saadaan hyviä lopputuloksia jo yhdellä puhdistuskerralla. Jos värjäytymät ovat tosi tiukassa, voidaan puhdistus tarvittaessa toistaa, Dyer kertoo.

Mikäli hampaiden sävyä halutaan selvästi vaalentaa, voidaan hampaat valkaista vastaanotolla. Valkoisempi hymy saavutetaan Pihlajalinna Iten Joensuun suun terveyden yksikössä nykyaikaisilla ja turvallisilla menetelmillä.

– Käytämme valkaisuun kemiallisia menetelmiä, joissa valkaisuaine ei tarvitse aktivoituakseen valoa. Valo saattaa kuivattaa hampaan pintaa ja näin ollen myös aiheuttaa enemmän vihlonnan tunnetta. Toki me olemme kaikki yksilöitä; toinen tuntee helpostikin kovaa vihlontaa, eikä toinen tunne välttämättä mitään, Sanna Dyer muistuttaa.

Hampaiden valkaisu on kuitenkin turvallinen toimenpide, eikä se vahingoita hammasta.

– Jos vihlonta pelottaa, voi sitä pyrkiä ehkäisemään käyttämällä vihlomista vähentävää hammastahnaa viikon tai kaksi ennen valkaisua.

Valkaisusta kiinnostuneen kannattaa varata aika valkaisuarviointiin, jossa käydään läpi tarvittavat asiat ja asiakasta askarruttavat kysymykset. Paras tulos saavutetaan, kun valkaisu tehdään terveeseen ja puhtaaseen suuhun: ennen valkaisua mahdolliset reiät on siis paikattava ja ientulehdus tai muut suusairaudet hoidettava kuntoon. Myös hammaskivet tulisi poistattaa.

Suuhygienisti opastaa asiakasta sekä ennen valkaisua että sen jälkeen, jotta lopputulos pysyy halutunlaisena mahdollisimman pitkään.

– Valkaisun jälkeen värjääviä ruokia ja juomia tulisi välttää vähintään kahden vuorokauden ajan, sillä valkaisun vaikutus voi jatkua jopa 48 tuntia. Annamme valkaisun yhteydessä asiakkaalle ohjeet kaikesta tarpeellisesta, Sanna Dyer kertoo.

Valkaisuja ei tehdä lähtökohtaisesti alle 18-vuotiaille tai raskaana oleville.

– Valkaisuun tulevien on hyvä muistaa, että viidellä prosentilla meistä on sellaiset hampaat, jotka eivät vaalene, vaikka niille tekisi mitä. Se on valitettavasti fakta.

Valkaisutulos ja sen pysyvyys ovat yksilöllisiä, ja tulokseen vaikuttavat muun muassa elämäntavat. Paikat eivät vaalene valkaisussa.

– Jos niin sanotulla hymyalueella edessä on paikkoja, kannattaa valkaisun jälkeen odottaa pari–kolme viikkoa ja katsoa, onko hampaissa vielä silloin värieroja. Tarvittaessa paikkoja voi vaihdattaa, Dyer opastaa.

Suuhygienistin palvelut
• Hammaskiven poistot
• Värjäytymien poistot
• Pasta- ja soodapuhdistukset
• Hampaiden valkaisut
• Kotihoidon ohjaus

Karjalan Heili 30.10.2021