Suun hyvinvointi on terveyden kulmakivi

Terveellä suulla on keskeinen merkitys koko kehon hyvinvoinnille. Päivittäisellä hampaiden hoidolla ja säännöllisellä vastaanottokäynnillä pärjää pitkälle.

Hyvin hoidettu suu lisää ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Perustan tälle luo huolellinen kotihoito eli hampaiden harjaus sähköhammasharjalla kaksi kertaa päivässä. Harjauksessa kannattaa käyttää fluorihammastahnaa. Hammasvälit on hyvä puhdistaa päivittäin hammaslangalla tai hammasväliharjalla.

Suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla kannattaa käydä säännöllisesti tarkistuttamassa suun ja hampaiden terveydentila. Tämä on tärkeää siksikin, että suu ei ole erillinen osa ihmisen elimistöä, vaan hampaissa ja ikenissä kiertää sama veri kuin muualla kehossa. Erilaiset tulehdukset voivat siirtyä kehon osasta toiseen verenkierron välityksellä ja suun kunto vaikuttaa siksi kehoon ja toisinpäin.

Purentalihasten hieronta helpottaa lihasten kireyttä

Vastaanotolla kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi mieltä askarruttavat suun hyvinvointiin liittyvät asiat. Jos kärsii esimerkiksi usein aamuisin päänsärystä, syynä voi olla hampaiden yöllinen narskuttelu tai hampaiden pureminen yhteen. Hammaslääkäri osaa suositella hoidoksi purentakiskon, purentalihasten hieronnan tai näiden yhdistelmän.

Purentalihasten hieronta rentouttaa koko kehoa ja laukaisee leukojen ja niska-hartiaseudun jäykkyyttä. Erikoiskoulutettu suuhygienisti käsittelee kasvojen alueiden purentalihaksia ja niska-hartiaseutua. Purentalihaksia hierotaan hellävaraisesti sekä suun sisä- että ulkopuolelta. Hoito ei satu, vaan sen on tarkoitus olla miellyttävä.

Hieronta kestää tavallisesti 45 minuutista tuntiin, ja sen aikana suuhygienisti antaa asiakkaalle myös omahoito-ohjeita.

Hampaiden valkaisu saa suun hymyyn

Hyvinvoiva suu vaikuttaa usein myös itsetuntoon. Toisinaan esimerkiksi hampaiden tummuminen voi aiheuttaa epämiellyttäviä tilanteita ja saada välttelemään hymyilemistä. Tällöin ratkaisuksi voi muodostua hampaiden valkaisu, jonka tulokset kestävät huolellisella omahoidolla yksilöllisesti jopa vuosia.

Lue lisää hampaiden valkaisusta Pihlajalinnassa

Hampaiden valkaisun edellytys on, että hammaskivi on poistettu ja mahdolliset reiät on paikattu. Valkaisuun hakeutuvan on oltava täysi-ikäinen, raskaana oleville tai imettäville äideille hampaiden valkaisua ei suositella.

Hampaiden valkaisua edeltää suuhygienistin konsultaatiokäynti, jonka aikana asiakkaan tilanne kartoitetaan. Tällöin selvitetään muun muassa hampaiden lähtösävy ja keskustellaan hoidon tavoitteesta. Valkaisu tehdään yhdellä vastaanottokäynnillä. Valkaisun jälkeen tulee välttää kaksi vuorokautta helposti hampaita värjääviä juomia ja ruoka-aineita, kuten kahvia ja mustikkaa.

Hampaat voivat tummua iän myötä tai tummentumat voivat johtua esimerkiksi vuosia kestäneestä tupakoinnista. Osa valkaisuun hakeutuvista ei kaipaa niinkään valkoisempia hampaita, vaan enemmänkin ”kirkastusta”. Kun omiin hampaisiin on tyytyväinen, on helpompi hymyillä.

Suuhygienistit Krista Ahonen ja Aino Rönkkö Pihlajalinna Hammasklinikalta Jyväskylästä

Teksti: Tiina Laaninen
Juttu on ilmestynyt Suur-Jyväskylä -lehdessä 9.3.2022

Tutustu hammashoidon palveluihin Pihlajalinnassa

Varaa aika suun terveyden asiantuntijalle