Hammaslääkärikäyntiä ei tarvitse pelätä

Vaikka hammaslääkärikäynti jännittäisi tai pelottaisi, sitä ei kannata jättää väliin. Hammaslääkäri Kalle Haapaniemi kertoo, miksi ei.

Monia ihmisiä jännittää tai pelottaa tulla hammaslääkäriin. Suuta ja hampaita ei kannata silti jättää hoitamatta. Hammaslääkäripelosta on sen sijaan hyvä mainita jo aikaa varatessa tai viimeistään hammaslääkärin vastaanotolle tullessa, jotta hammaslääkäri osaa huomioida asian.

Kun kohtaan työssäni hammaslääkärikäyntiä pelkäävän asiakkaan, lähdemme varovaisesti liikkeelle. Ensimmäisellä käyntikerralla tärkeintä on tutustua ja rakentaa luottamusta. Voimme esimerkiksi sopia, että vain tarkastan hampaat, mutta en tee mahdollisia toimenpiteitä. Kun hammaslääkäristä tulee tuttu, seuraaville käynneille on yleensä levollisempi olo tulla.

Hammaslääkäripelkoa voi helpottaa eri tavoin

Monella hammaslääkäripelon taustalla on vuosikymmenten takainen huono kokemus hammaslääkäristä tai muisto kivusta. Nykyään hammashoito on lähes aina kivutonta, joten tätä ei tarvitse pelätä. Halutessaan asiakas saa puudutuksen ennen toimenpidettä tai tarvittaessa sen aikana. Ennen toimenpiteitä voi saada esilääkitystä ja poikkeustilanteissa on mahdollista turvautua myös nukutukseen.

Hammaslääkäripelkoon voi liittyä tunne tilanteen hallitsemattomuudesta. Tähän auttaa se, että hammaslääkäri ennakoi eli kertoo etukäteen, mitä seuraavaksi tapahtuu. Minulla on tapana kysyä asiakkaalta etukäteen, kuinka yksityiskohtaisesti hän haluaa tietää eri toimenpiteiden vaiheista. Jos potilas tahtoo, voimme sopima myös käsimerkin, jolloin tiedän, että potilaalla on asiaa ja pidän hoidossa tauon.

Toisinaan jännittävää asiakasta voi rentouttaa, että kerron, etteivät omatkaan hampaani ole moitteettomat. Hampaitani on aikanaan juurihoidettu ja tiedän, miltä tuntuu istua hammaslääkärin tuolissa. Myös asioiden sanoittamisella on merkitystä: hammaslääkärinä ihmettelen edelleen, miksi hampaan hiomista kutsutaan poraamiseksi, vaikka kyse ei teknisesti ottaen ole siitä.

Säännölliset hammaslääkärikäynnit kannattavat

Hammaslääkäriä pelkäävät usein eniten ne, jotka eivät käy vastaanotolla säännöllisesti tai hoitavat hampaita huolettomasti. Toisinaan on niin, että he hakeutuvat hammaslääkäriin vasta, kun hammasta särkee tai suussa on kipua. Vaikka tällöinkin asiat saadaan yleensä ratkottua ja hoidettua, asiat ovat voineet paisua ja monimutkaistua. Voineekin sanoa, että vähemmällä pääsee, kun hammastarkastuksessa käy säännöllisesti.

Useimmille hyvä hammastarkastuksen käyntiväli on vuosi, mutta hammaslääkäri arvioi jokaiselle henkilökohtaisen rytmin vastaanoton yhteydessä. Jos edellisestä hammaslääkärikäynnistä on syystä tai toisesta useita vuosia, potilas voi tuntea häpeää huonosti hoidettujen hampaiden takia – tämä on kuitenkin turhaa. Hammaslääkärin tehtävä ei ole syyllistää, vaan hahmottaa nykyinen suun ja hampaiden tilanne ja katsoa eteenpäin.

Hampaita on tärkeä hoitaa päivittäisellä hampaiden harjauksella aamuin illoin. Hammasvälit kannattaa puhdistaa kerran päivässä. Myös ruokavaliolla on merkitystä: jos napostelee tämän tästä sokerisia herkkuja, hampaat ovat alttiit reikiintymiselle, vaikka niitä kuinka harjaisi. Tämän takia on hyvä muistaa säännöllinen ruokarytmi ja terveellinen ruokavalio.

Terveet hampaat edellytys osaan leikkauksista

Hampaista ja suusta kannatta pitää hyvää huolta, sillä terve suu on tärkeä osa yleisterveyttä. Se on myös edellytys moniin kiireettömiin leikkauksiin pääsemiseen. Potilas tarvitsee esimerkiksi tekonivelleikkausta varten yleensä hammaslääkärin todistuksen. Tämä edellyttää, että suussa ei ole reikiä tai vaikkapa juurihoitoa tarvitsevia hampaita.

Hyvä nyrkkisääntö on, että hammaslääkärissä kannattaa käydä jo ennen oireita. Ammattitaitoisen hammaslääkärin tunnistaa siitä, että hän huomioi asiakkaan, ei vain tämän hampaita. Näin syntyy hyvä pohja levolliselle asiakkaan ja hammaslääkärin kohtaamiselle.

Kalle Haapaniemi
Hammaslääkäri

Kallen ja muut Pihlajalinnan asiantuntijat löydät asiantuntijahausta

Pihlajalinnan asiantuntijoiden aiemmat blogikirjoitukset

Lue myös