Julkinen sektori tarvitsee yksityistä kumppaniksi ja kirittäjäksi

1.8.2017

Julkinen sektori tarvitsee yksityistä kumppaniksi ja kirittäjäksi
Kuulin muutama vuosi sitten Raahessa Pihlajalinnan perustajan, Mikko Wirénin puheenvuoron. Pihlajalinnan tavoitteet ja toimintatapa osuivat ja upposivat. Silloin minulle syntyi haave: olisi hienoa tehdä töitä Pihlajalinnan palveluksessa. Siitä lähtien olen seurannut yrityksen huikeaa tarinaa, joka jatkuu.

Minun arvomaailmassani julkinen ja yksityinen sektori ovat toistensa kumppaneita. Käytännössä tämä näkyy mm. sosiaali- ja terveyspalveluissa, joissa yksityinen sektori täydentää julkista sektoria. Suomalainen järjestelmä on perustunut kautta historian julkisen sektorin kivijalkaan, joka on veronmaksajien yhteisesti rahoittama ja yhtäläinen jokaiselle kansalaiselle. Näin sen tulee jatkossakin olla. Olemme kuitenkin nähneet jo vuosikymmenien ajan, ettei järjestelmä toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Ongelmia on myös yritetty ratkaista pitkään. On selvää, että nykyinen malli on tullut tiensä päähän, koska kuntien ja valtion rahat eivät yksinkertaisesti enää riitä.

Päättäjänä yli 20 vuoden ajan olen lähes poikkeuksetta ollut vuosittain myöntämässä lisämäärärahoja kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluille. Vuoden lopussa päättäjän on käytännössä mahdotonta kieltäytyä kuittaamasta budjetin ylittäviä menoja. Rahat on myönnettävä joko kassasta tai lisävelalla. Ymmärrän, että ihmiset on hoidettava ja tarvittavaa määrärahaa on vaikea ennakkoon arvioida. Sen sijaan en ymmärrä, kuinka tällainen rahoitusmalli voi koskaan kannustaa prosessien tarkasteluun tai taloudellisesti järkevään toimintaan. Rahat kun aina löytyvät! Meidän pitäisi olla huolissamme, olivatpa maksajina joko me veronmaksajat yhdessä, työnantaja, vakuutusyhtiö tai asiakas itse.

Pihlajalinna on oivaltanut keskeisimmät ongelmakohdat sosiaali- ja terveyspalveluissa ja osoittanut, että julkisen ja yksityisen kumppanuudella saadaan parhaat tulokset. Perusterveydenhuoltoon ja ennaltaehkäisyyn panostaminen tuottavat parempaa palvelua kuntalaisille ja pienempiä laskuja erikoissairaanhoidosta. Kumppanuudet kuntien kanssa, laaja palveluvalikoima, paikallisuus, laatu ja ennen kaikkea asiakkaat ovat meillä keskiössä. Uskon, että meillä on laajan kokemuksemme ansiosta paljon annettavaa, kun sote-uudistusta suunnitellaan ja viedään käytäntöön.

Olen toiminut yrittäjänä 10 vuotta ja päättäjänä yli 20 vuotta. Vuosi sitten myin yritykseni ja syntyi uusi haave. Toivoin löytäväni jonakin päivänä työtehtävän, jossa saisin käyttää vuosien mittaan kertyneitä kokemuksiani ja taitojani. Paloturvallisuusalan yrittäjänä ja noin kymmenen henkeä työllistävän yrityksen vetäjänä opin liiketalouden periaatteet ja arjen. Vuodet päättäjänä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajana ja viimeisimpänä Oulun kaupunginhallituksen päätoimisena puheenjohtajana ovat antaneet oppia siitä, miten yhteiskunta toimii. Kun sain tietää Pihlajalinnan perustavan uuden yhtiön Ouluun ja toimitusjohtajan rekrytoinnista, tiesin heti, että tässä on minun unelmatyöni.

Olen äärettömän iloinen, kun saan lähteä rakentamaan oululaisille uutta vaihtoehtoa ja vahvistamaan paikallista elinvoimaa uudessa roolissani.

Riikka Moilanen, toimitusjohtaja (7.8.2017 alkaen), Pihlajalinna Oulu Oy