Podcast: Kohti kokonaisvaltaista terveydenhuoltoa ja hyvinvointia

Onko kokonaisvaltainen hyvinvointi löysää sanahelinää? Kuinka pääsemme eroon yksittäisistä toimenpiteistä, kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia ja hoitoa?
Pihlajalinna podcastin viidennessä jaksossa keskustellaan ennaltaehkäisystä, kampataan valinnanvapauteen liittyviä pelkoja sekä pohditaan, miten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin päästään.

Pihlajalinnan Väli-Suomen liiketoimintajohtajan ja lääketieteen tohtorin Teija Kulmalan mielestä tärkein ja suurin muutos sosiaali- ja terveyspalveluissa liittyy siihen, mitä palvelujen tuottajilta odotetaan ja millaisiin palveluihin ne keskittyvät. ”Kokonaisvaltainen hyvinvointi tarkoittaa arjessa pärjäämistä. Jos tarvitsen palvelua, saan sen. Minua on tuettu riittävästi terveyden ja hyvinvoinnin ylläpidossa. Kun minulla on huoli ja hätä, haluan ratkaisun ja avun nopeasti ja laadukkaasti.”

Kaikissa organisaatiossa on tärkeää, että omaan työhön saa ja voi vaikuttaa. Johtajan tehtävänä on toimia valmentajan roolissa, kun ammattilaiset loistavat. Soten mukana tuotanto- ja toimintalogiikka muuttuu, ja lääkärin työssä keskiöön nousee asiakkaan kokonaisvaltainen hoito. ”Lääkärinkin täytyy muuttua virkamiehestä asiakaspalvelijaksi. Kuinka palvelen asiakkaita niin, että he valitsevat meidät jatkossakin? Vahvan lääketieteellisen osaamisen lisäksi on oltava näkemystä asiakastyytyväisyyteen - se ratkaisee, palaako asiakas häntä hoitavan tiimin luo.”

Tuottajien huomio kääntyy ennaltaehkäisyyn, ja jatkossa tavoitteena on pitää ihmiset terveinä. Kulmala näkee, että palveluiden kehittämisessä tulee yhdistää julkisen ja yksityisen toiminnan parhaat palat. ”Kunnallisilla toimijoilla on erittäin hyvä osaaminen kansantautien hoidossa sekä erittäin korkealaatuinen ja kansainvälisestikin tunnustettu raskaan sarjan erikoissairaanhoito. Yksityiset osaavat muun muassa saatavuuden, asiakaskeskeisyyden ja hyvät palvelupolut.”

Kuuntele podcastin viides jakso:
Pihlajalinnan podcast Spotifyssa
Pihlajalinnan podcast iTunesissa
RSS-tilauslinkki Android-käyttäjille