Podcast: Vanhukset eivät tarvitse hoivaa vaan palvelua

Saako ikäihminen tehdä huonoja päätöksiä? Mihin asti itsemääräämisoikeus ylettyy?

”Olemme maksimoineet turvallisuuden ja minimoineet elämän”, sanoo Sanna Määttänen, geriatrian erikoislääkäri ja Pihlajalinnan ikäihmisten hoidosta vastaava liiketoimintajohtaja. ”Meidän pitäisi lopettaa kokonaan puhuminen hoivasta. Meidän pitäisi puhua kodista ja kotona asumisen tukemisesta.”

Määttänen puhuu intohimoisesti ikäihmisten yksilöllisyydestä ja itsemääräämisoikeudesta. ”Olemme hoivan ja hoivaamisen kulttuurissa, jossa ikäihminen on hoidon objekti. Meidän on pakko päästä ajatteluun, jossa hoidamme jokaista ihmistä niin kuin hän toivoo tulevansa hoidetuksi. Kun muutamme ajatteluamme, pääsemme hoivaamisen kulttuurista palvelukulttuuriin.”

Suomalaista järjestelmää ei ole Määttäsen mukaan nyt rakennettu niin, että ikäihmiset voisivat päättää itse asioistaan ja elää täyttä elämää. Hänen mukaansa muutos ei vaadi lisää hoitajaresursseja, vaan kyse on enemmän ajattelutavan muutoksesta. ”Puheissa ollaan jo kohtuullisen pitkällä, mutta kulttuurissa ja käytännössä meillä on vielä pitkä matka. Meillä on paljon yksiköitä, joissa tekeminen on jo hyvällä tasolla, mutta ikävä kyllä ei voi sanoa, että se olisi valtavirta.”

Pihlajalinnan podcastin kolmannessa jaksossa puhutaan ikäihmisistä, heidän itsemääräämisoikeudestaan, omaisten roolista, hoivatahdosta, kustannuksista ja ikäihmisten tasa-arvoisesta kohtaamisesta.

Pihlajalinnan podcast Spotifyssa
Pihlajalinnan podcast iTunesissa
RSS-tilauslinkki Android-käyttäjille