Influenssa voi johtaa hankaliin jälkitauteihin – tehokkain suoja on rokotuksen ottaminen vuosittain

14.11.2022

Influenssakausi tulee vuosittain, vaikka ajankohta saattaa vaihdella. Influenssa on tavalliseen flunssaan verrattuna paljon rajumpi tauti. Se voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita tai johtaa ikäviin jälkitauteihin, kuten korvatulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen ja keuhkokuumeeseen.

Influenssarokotetta suositellaan kaikille iäkkäimmille ja riskiryhmiin kuuluville. Myös perusterveiden kannattaa ottaa rokote, sillä se on paras keino suojautua taudilta. Rokotettuna ei myöskään tartuta tautia ympäristöön ennen oireiden alkua tai vähäoireisena.

Riskiryhmiin kuuluvat yli 65-vuotiaat, pitkäaikaissairaat, raskaana olevat ja alle yksivuotiaat lapset. Erityisesti riskiryhmillä on vaarana saada vakava jälkitauti, ja iäkkäimmillä saattaa olla myös perussairauksia, jotka voivat altistaa jälkitaudeille, lisätä komplikaatioiden riskiä ja heikentää yleiskuntoa. Influenssarokotetta suositellaan myös riskiryhmien läheisille.

– Influenssa voi olla todella rankka tauti nuoremmallekin ja saattaa heikentää yleiskuntoa. Erityisesti se on kuitenkin hankala niille, joiden elimistön puolustuskyky on esimerkiksi iän myötä heikentynyt, korostaa Pihlajalinnan lääketieteellinen johtaja Sari Riihijärvi.

__Influenssarokotteet kehittyvät – yli 60-vuotiaille on olemassa jo rokotevaihtoehto

Influenssarokotteita kehitetään jatkuvasti, jotta sairastuvuutta ja influenssaan liittyviä vakavia jälkitauteja voidaan vähentää entisestään. Tällä hetkellä Suomessa on käytössä kolmenlaista influenssarokotetta eri ikäryhmille – pistettävä influenssarokote kaiken ikäisille ja nenäsumutteena annettava rokote lapsille ja nuorille. Lisäksi nyt on käytössä myös korkea-annoksinen influenssarokote yli 60-vuotiaille.

– Yli 60-vuotias voi halutessaan valita korkea-annoksisen influenssarokotteen, joka sisältää enemmän vaikuttavaa ainetta. Ikääntyneen elimistön puolustuskyky on heikentynyt, minkä vuoksi korkea-annoksinen rokote antaa vahvemman suojan influenssaa vastaan, sanoo Riihijärvi.

__Vaikka korona-ajan parantuneet hygieniatoimet eivät ole unohtuneet, rokottaminen on influenssan torjunnassa ensisijainen toimenpide

Influenssan voi koronaa helpommin sekoittaa muihin ylähengitystiesairauksiin. Influenssarokote on samalla tavoin tärkeä suoja influenssaan liitettäviä vakavia tauteja vastaan, kuin koronarokote koronaa vastaan.

– Rokotuksen ottaminen on paras suoja influenssan vakavia tautimuotoja vastaan - aivan kuten koro¬nassakin. Influenssarokote kuuluu yleiseen rokoteohjelmaan riskiryhmille, ikääntyneille, pienille lapsille ja riskiryhmien lähipiirille. Rokote on kuitenkin suositeltava myös työikäisille, sillä influenssa on ikävä tauti ja voi aiheuttaa pitkiä sairauspoissaoloja, toteaa Riihijärvi.

Yli 60-vuotiaille tarkoitettu tehostettu rokote ei ole vielä mukana yleisessä rokotusohjelmassa eikä siten ole saatavana julkisen terveydenhuollon kautta. Pihlajalinnan valikoimaan kuuluu myös ikääntyneiden tehostettu rokote, joka on helppo käydä ottamassa ajanvarauksella lähimmässä Pihlajalinna toimipisteessä. Lisäksi rokote on tarjolla kiertävässä Punkkibussissa, missä rokotuksen saa ilman ajanvarausta.

– Pihlajalinna haluaa tarjota ikään¬tyneille asiakkailleen parasta mahdollista suojaa, ja sen vuoksi olemme ottaneet myös ikääntyneiden rokotteen omaan valikoimaamme, Riihijärvi toteaa.

Influenssarokote tulee ottaa joka vuosi, sillä rokotteen suojateho hiipuu noin vuoden kuluessa, ikäihmisillä jopa aiemmin.

Lisätietoja:
Sari Riihijärvi, lääketieteellinen johtaja, Pihlajalinna
sari.riihijarvi@pihlajalinna.fi

Tuula Lehto, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, Pihlajalinna
p. 040 588 5343, tuula.m.lehto@pihlajalinna.fi