Vastuulääkäri Anna Koikkalainen: "Olen päässyt kokemaan ja näkemään paljon"

Ensimmäisen kosketuksen tulevaan vastuulääkäripalveluun sain 2000-luvun puolivälissä. Olin geriatrian erikoistumisjaksolla Meilahden sairaalassa. Tapasin siellä Mikael Ehrnströmin, joka esitteli ystäviensä kanssa kehittämäänsä kotilääkärikonseptia.

Syksyllä 2014 kaipasin mahdollisuuksia kehittyä ja kehittää työssä. Juuri siihen hetkeen ajatus vaihtelevasta geriatrin työstä, etätyöstä, mahdollisuudesta nähdä, kuinka eri alueilla kotihoidossa ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä toimitaan, kuulosti liian hyvältä ollakseen totta. Pääsin nykyisen esimieheni Nina-Maria Tigerstedtin haastatteluun. Hän kertoi minulle vastuulääkärimallista, joka teki vaikutuksen. Tuntui, että minut ja samalla vastuulääkärityö otettiin vakavasti. Päätin hypätä tuntemattomaan.

Ensimmäinen asia, johon huomio yksikkömme toiminnassa kiinnittyi, oli palvelualttius. Toinen asia oli laadukkaaseen palveluun panostaminen, halu tehdä asiat hyvin. Tästä on osoituksena lääkäriliiton laatupalkinto 2015. Aiemmassa työpaikassani olin tottunut, että lääkärin piti itse ratkaista kaikki arjen, esimerkiksi potilastietojärjestelmiin liittyvät ongelmat. Kun aloitin vastuulääkärinä, tuli nopeasti selväksi, että jos minulla oli jokin epäselvä asia, siinä pyrittiin heti auttamaan. Toivon, että olen ollut omalta osaltani vastaavana lääkärinä edesauttamassa sitä, että meidän vastuulääkäreillämme on edelleen se tunne, että yksin ei tarvitse ongelmien kanssa kärvistellä.

Olemme mielestäni kyenneet säilyttämään ”pieni ja ketterä” -ajatuksen, vaikka toimintamme on kasvanut suureksi palveluksi, joka kattaa yli 30 kuntayhtymää ja jonka piirissä on lähes 13 000 potilasta. Palvelutiimimme arjessa pystymme kuitenkin edelleen yhdessä mutkattomasti ratkaisemaan asioita ilman jäykkiä palavereita tai suuria työryhmiä. Silti prosessit meillä toimivat. Siitä merkkinä myös syksyllä 2019 saatu ISO 9000:2015 laatusertifikaatti!

Tavoite meillä on, että kliinikko saa keskittyä olemaan lääketieteellinen asiantuntija.

Olen saanut nähdä ja kokea paljon. Syksystä 2015 olen vastaavana lääkärinä ollut mukana etulinjassa tuomassa uusia tapoja tehdä työtä niin kotihoidossa, tehostetussa palveluasumisessa, takapäivystyksessä kuin osastoillakin. Yhdessä varmistamme, että vastuulääkäreillä on käytössään hyvät ohjeet ja mahdollisuudet toteuttaa kliinistä työtä laadukkaasti.

Vastuulääkärinä ja vastaavana lääkärinä voin muokata työtäni elämäntilanteeni mukaan. Työmäärä ei ole vähäisempi, välillä varmasti suurempi kuin aiemmin. Mutta kun itse olen vastuussa siitä, miten teen ja milloin, tuntuu se kuitenkin kevyemmältä. Se, että voin viettää rauhallisen aamun ja viedä lapseni päiväkotiin rauhassa kävellen ennen kuin työpäivä alkaa, on itse asiassa aika iso juttu arjessa.

Olen erityisen ylpeä vastaavien lääkäreidemme tiimistä sekä ylilääkäristämme. Teemme kaikki kahdeksan erikoislääkäriä myös kliinistä työtä, joten pysymme tiukasti omien alueittemme lääkärityön arjessa kiinni.

”Meillä on potilaista suuri vastuu”, sanoi minulle kerran eräs anestesiologi, kun kiersimme yhdessä päivystyksen valvontaosastoa. Tämä lause on pysynyt johtavana lauseena sen jälkeenkin, niin kliinisessä työssäni kuin vastaavana lääkärinä. Tässä työssä myös pääsen tätä ajatusta toteuttamaan.

Anna Koikkalainen, geriatrian erikoislääkäri

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Eveliina Mauno-Tervala
Rekrytointi- ja resursointijohtaja, Pihlajalinna Etälääketiede
050 338 1198, eveliina.mauno-tervala@pihlajalinna.fi

Etävastaanottojen rekrytointitiimin yhteystiedot.