Ääni käheänä, mikä neuvoksi? Muistilista käheän äänen hoitoon

Äänen käheytyminen johtuu äänihuulten ärtymisestä ja turpoamisesta. Lääkäri antaa vinkit käheän äänen hoitoon.

Ylähengitystieinfektiot jylläävät talvikaudella ja muodostavat ensimmäisen infektiohuipun syksyn ja toisen kevättalven puolelle. Yleisimpiä taudinaiheuttajia on rinovirus, jonka erilaisia muotoja tunnetaan yli 150. Taudit leviävät erityisesti päiväkotilasten keskuudessa ja siirtyvät myös lasten vanhemmille.

Kurkunpään tulehtuessa sen limakalvo turpoaa ja on ärtynyt, mikä aiheuttaa kurkun kipua ja karheutta. Äänen käheytyminen johtuu äänihuulten ärtymisestä ja turpoamisesta. Ääni voi lähteä hetkellisesti jopa kokonaan, mutta palautuu tulehdusreaktion laantuessa.

”Yskiminen, puhuminen ja kuiskiminen ärsyttävät tulehtuneita äänihuulia entisestään”, Pihlajalinnan etälääketieteen yksikössä työskentelevä lääkäri Marika Kandell sanoo.

Tulehdusreaktio on osa elimistön normaalia puolustautumista, ja sille on annettava aikaa tehdä tehtävänsä. Lue lääkärin vinkit käheän äänen hoitoon!

Vältä äänihuulien rasitusta

Hentorakenteiset äänihuulet eivät tarvitse paljon turvotusta, kun ääni jo käheytyy. Siksi niiden pitää antaa palautua. Kuiskaaminen rasittaa äänihuulia yhtä lailla kuin puhuminen. Kun ääni on käheä, suosi sähköisiä viestimiä.

Estä yskiminen kosteuttamalla

Yskiminen ja rykiminen rasittavat äänihuulia myös. Nielun kosteana pitäminen vähentää ärsytyksestä johtuvaa yskää tehokkaammin kuin yskänlääkkeet. Mehukeiton kaltaiset paksut ja lämpimät juomat ovat hyviä, sillä ne tarraavat hetkeksi nielun pintaan ja voitelevat sitä.

Vesipiippu avuksi

Apteekin vesipiippu kosteuttaa äänihuulia tehokkaasti. Sen säännöllinen käyttö on erityisen tärkeää, mikäli äänenkäheys vaivaa usein esimerkiksi puhetyön tai siitepölyn vuoksi.

Kotikonstit kunniaan

Käheyden taustalla on virustauti, johon ei auta antibiootti. Vaste kortisonille on myös siinä määrin kyseenalainen, ettei sitä voi suositella. Tällaiset jipot usein myös johtavat myöhemmin vain pidempään äänilepoon.

Anna äänesi levätä

Mikäli käheys jatkuu kuitenkin yli kaksi viikkoa, on kurkunpään tarkistaminen korvalääkärillä paikallaan. Korvalääkärille voit varata ajan verkkoajanvarauksestamme tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Lue myös