Ikääntyvän kuljettajan terveystarkastus varmistaa turvalliset kilometrit

70 vuotta täyttänyt tarvitsee ajokortin uusimista varten lääkärin lausunnon. Geriatri Arvo Haapanen kannustaa jokaista ikääntyvää vaalimaan omaa ajoterveyttään.

Kun täyttää 65 vuotta, henkilöauton ajamiseen oikeuttava ajokortti on voimassa kerrallaan viisi vuotta. 70-vuotissyntymäpäivän jälkeen ajokortin uudistamiseen tarvitaan lääkärinlausunto.

– Lääkäri tekee asiakkaan ajokyvystä kokonaisarvion, mihin vaikuttavat esimerkiksi sairaudet ja lääkitys, reaktionopeus, fyysinen liikuntakyky sekä kognitiiviset valmiudet, sanoo geriatri Arvo Haapanen Pihlajalinnasta. Reaktionopeuden on oltava tarpeeksi hyvä siksi, että kuljettaja pystyy reagoimaan nopeasti esimerkiksi yllättävään tilanteeseen liikenteessä ja pysäyttämään auton.

– Kognitiiviset valmiudet tarkoittavat esimerkiksi muistin toimintaa,
unen tasapainoa ja vakaata mielenterveyttä, Haapanen
toteaa.

Omaa ajoterveyttä kannattaa vaalia

Arvo Haapanen painottaa, että lääkäri punnitsee ajokykyä arvioidessaan
aina sen, että autoilu on turvallista sekä autoilijalle että muulle liikenteelle. Paras tilanne on, jos asiakas ja lääkäri voivat yhdessä keskustella tilanteesta ja jos asiakas on jo ennakoinut tulevaa.

– Ajokortin menettäminen voi vaikuttaa merkittävästi arkeen ja siksi sitä on tärkeä ennakoida. Jokaisen ikääntyvän on hyvä käydä läpi mielessään, kuinka lähellä esimerkiksi palvelut ovat ja miten asioiden hoito onnistuu sitten, kun autoilu ei enää ole mahdollista.

Haapanan korostaa, että autoilija voi omilla arkisilla valinnoillaan vaalia omaa ajoterveyttään ja näin pidentää omaa autoiluikäänsä. Riittävä liikunta ja uni sekä säännöllinen ja terveellinen ravitsemus ovat tärkeitä ajoterveyden kulmakiviä, jotka ehkäisevät samalla esimerkiksi korkeaa verenpainetta ja kolesterolia ja muita kansansairauksiamme.

– Mitä parempaa huolta itsestään pitää, sitä pidempään
pystyy todennäköisesti myös autoilemaan.

HENKILÖAUTOKORTIN UUSIMINEN
• Ajokortti on aina määräaikainen. 65 vuotta täyttäneiden
henkilöautokortti on voimassa viisi vuotta kerrallaan.
• 70 vuotta täyttäneet tarvitsevat ajokortin uusimiseen laajennetun
lääkärinlausunnon, jossa lääkäri arvioi ikääntymisen, sairauksien
ja mahdollisten lääkitysten vaikutukset ajoterveyteen.
• Lääkärinlausunto saa olla enintään puoli vuotta vanha.
• Kuorma- tai linja-autokortin uudistaja tarvitsee lääkärinlausunnon
ajokorttia uudistaessaan jo 45 vuotta täytettyään
ja laajennetun lausunnon 68 vuotta täytettyään.

Lähde: ajokortti-info.fi

Teksti: Tiina Laaninen