Lapsen korvatulehdus hoituu nopeasti korvalääkärissä

Välikorvatulehdus on pienillä lapsilla tyypillinen mutta ikävä vaiva, joka liittyy usein päiväkodeissa leviäviin infektiotauteihin. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten korvatulehdus todetaan ja miten sitä hoidetaan.

Varaa aika korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010. Voit myös konsultoida lastenlääkäriä korvatulehdusoireista huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta nopeasti ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksen Lastenlääkärin chat-palvelussa.

Pihlajalinnassa lasten korvatulehdukset hoituvat ketterästi. Aika korvien putkitukseen ja kontrollikäynnille voidaan tarvittaessa varata jo vastaanottokäynnin yhteydessä.

Korvatulehdus seuraa usein hengitystieinfektiota

Välikorvatulehdus on varsinkin alle 5-vuotiailla lapsilla tyypillinen flunssan jälkitauti, joka alkaa oireilla noin viisi vuorokautta hengitystieinfektion jälkeen.

Välikorvatulehduksen tyypillisiä oireita ovat:

  • korvakipu
  • kärttyisyys
  • väsymys
  • kuume
  • korvien harominen
  • leikki-ikäisillä ja vanhemmilla kuulon alenema.

Korvatulehdus voi parantua itsekseen, mutta jos kipu on kova ja lapsi voi huonosti, on syytä mennä lääkäriin. Ajan voi varata joko korvalääkärille, yleislääkärille tai lastenlääkärille.

Korvakivun ensiavuksi voi kotona antaa tulehduskipulääkettä tai parasetamolia. Myös puuduttavista korvatipoista voi olla apua.

Lääkäri varmistaa korvatulehduksen katsomalla korvaan

Välikorvatulehdusta ei voi diagnosoida näkemättä lapsen korviin. Siksi lääkäri pyrkii luomaan vastaanotolle rauhallisen ilmapiirin ja antaa esimerkiksi lapsen tutustua instrumentteihin, joita korvan tutkimuksessa käytetään.

Lastenlääkärit ja yleislääkärit tutkivat korvan korvalampulla. Korvalääkärien käytössä on sirompi ja tarkempi mikroskooppisuppilo. Kummankaan laitteen käyttäminen ei satu, jos lapsi on rauhallinen. Lapsi voi halutessaan istua tutkimuksen ajan vanhemman sylissä.

Tärykalvoa ei puhkaista turhaan

Toisinaan korvaa joudutaan puhdistamaan, jotta sinne näkee paremmin. Yleensä tähän käytetään pihtejä, joilla vaikku vedetään pois korvasta. Joskus täytyy käyttää erityistä imulaitetta, jonka ääni saattaa pelottaa lasta. Tällöin lääkäri kertoo rauhallisesti, miten laite toimii ja miksi sitä tarvitaan.

Joskus lääkäri joutuu tutkimuksen yhteydessä puhkaisemaan tärykalvon esimerkiksi selvittääkseen tulehduksen bakteerikannan. Puhkaisua ei tehdä rutiinitoimenpiteenä eikä koskaan turhaan. Tärykalvon puhkaiseminen sattuu jonkin verran, mutta usein se myös nopeuttaa korvatulehduksen paranemista.

Kipu helpottaa lääkkeillä melko nopeasti

Jos välikorvatulehduksen aiheuttajaksi paljastuu tutkimuksessa virus, lääkäri voi määrätä lapselle kipulääkkeitä. Jos tulehduksen on aiheuttanut bakteeri ja siihen liittyy korkeaa kuumetta, kovaa kipua, tärykalvon ulkonäön muutoksia tai puhjennut tärykalvo, tauti hoituu antibiooteilla.

Lue lisää korvatulehduksen hoidosta antibiooteilla

Korvatulehduksen oireet helpottavat yleensä muutamassa päivässä lääkityksen aloittamisesta. Korvan täydellinen paraneminen vie kuitenkin useita viikkoja. Korvasta voi vuotaa eritettä jopa 1–3 kuukauden ajan tulehduksen jälkeen. Jos eritteen määrä ei vähene, kyseessä voi olla liimakorvatauti.

Putkitus hoitaa liimakorvataudin ja toistuvat tulehdukset

Liimakorvatautia hoidetaan korvien putkituksella eli tympanostomialla. Toimenpidettä voidaan harkita myös silloin, jos korvatulehdukset uusivat usein eikä antibioottikuureista tunnu olevan niihin apua. Korvien putkitus on nopea ja riskitön toimenpide, joka kestää vain muutaman minuutin.

Korvien putkitus tehdään alle 10-vuotiaille lapsille nukutuksessa, nuorille ja aikuisille paikallispuudutuksessa. Operaatiossa korvalääkäri kiinnittää tärykalvoon ohuen muovi- tai titaaniputken, joka ilmastoi välikorvan ulkoilman avulla. Putki pysyy korvassa noin 6–18 kuukautta ja irtoaa korvan parannuttua joko itsekseen tai se voidaan poistaa korvalääkärin vastaanotolla.

Korvatulehdukset eivät tartu – päiväkotiin voi palata pian

Tulehtunut korva kontrolloidaan perinteisesti aikaisintaan kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Mahdollisen jälkitarkastuksen tarkoitus on seurata, ettei välikorvan eritteisyys pitkity. Korvien putkituksen jälkeen kontrollikäynnillä tarkastetaan, ettei putki ole mennyt tukkoon ja tarvittaessa se avataan.

Lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun heti kun vointi korvatulehduksen jälkeen sen sallii. Myös putkituksen jälkeen hoitoon tai kouluun voi palata jo seuraavana päivänä, jos ei ole yskää ja nuhaa.

Korvatulehdukset itsessään eivät tartu, mutta niitä aiheuttavat hengitystieinfektiot leviävät kouluissa ja päiväkodeissa herkästi. Siksi on tärkeää, että flunssainen lapsi sairastaa rauhassa kotona.

Varaa aika korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Lasten terveyden asiantuntijapalvelut

Lue myös