Nainen, tutki rintasi kuukausittain!

Yli 5 000 naista sairastuu Suomessa joka vuosi rintasyöpään. Mitä aikaisemmassa vaiheessa rintasyöpä todetaan, sitä parempi ennuste on. Koska rintasyöpä on varhaisvaiheessa usein oireeton, rinnat on tärkeä tunnustella säännöllisesti.

Rintasyövän yleisin oire on rinnassa tuntuva kyhmy.

− Rintojen tunnustelu kannattaa tehdä samassa vaiheessa kuukautiskiertoa, mieluiten kuukautisten loputtua. Tällöin rinnoissa on vähiten kuukautiskiertoon liittyviä muutoksia, sanoo rintaradiologian erikoislääkäri Suvi Rautiainen Pihlajalinna Itestä.

Rinnat kannattaa tunnustella seisaallaan sekä makuasennossa. Tutkiminen onnistu parhaiten avokämmenellä pyörivin liikkein. Vasen rinta on hyvä tutkia oikealla kädellä ja päinvastoin.

− Rintojen lisäksi on tärkeä muistaa tunnustella myös kainalot, Rautiainen sanoo.

Jos rinnasta löytää kyhmyn tai laattamaisen tiiviin kudosalueen, jota ei ole ennen ollut, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Lääkäriin kannatta mennä myös, jos rintojen muodossa havaitsee muutoksia, rinta punoittaa ja on turvonnut, rinnan iho alkaa vetäytyä sisäänpäin, nännipihoissa on ihottumaa tai haavaumia tai jos nännit vuotavat veristä tai kellertävää nestettä.

− Vaikka iso osa rintojen muutoksista ja pateista on hyvälaatuisia, on tärkeää hakeutua ajoissa tutkimuksiin. Rintasyövän hoitoennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa se todetaan.

Nopeita vastauksia Pihlajalinna Itestä

Pihlajalinna Itestä saa nopean vastauksen, jos huoli omien rintojen hyvinvoinnista herää. Ajan voi varata suoraan rintaradiologille. Kuopiossa rintaradiologi ja kokenut hoitaja työskentelevät työparina.

Kuvantamisyksikössä rinnat tunnustellaan, potilas haastatellaan ja selvitetään mahdollinen sukurasite. Kuvantamistutkimus tehdään lääkärin harkinnan mukaan joko pelkällä mammografialla tai sitä täydentävällä ultraäänitutkimuksella. Alle 30-vuotiaat tutkitaan pelkällä ultraäänikuvauksella.

− Kuvantamistutkimuksilla voidaan todeta niin hyvän- kuin pahanlaatuiset rintamuutokset. Otamme tarvittaessa samalla käynnillä myös ultraääniohjatun karkeaneulanäytteen, Rautiainen sanoo.

Kuopion Pihlajalinnassa otetaan helmi-maaliskuun aikana käyttöön uusi kolmiulotteinen digitaalinen mammografialaite ensimmäisenä yksityisenä lääkäriasemana Kuopiossa.

− Uusimman laitteiston ja henkilökuntamme erikoisosaamisen ansiosta pystymme kertomaan jo samalla käynnillä, mikä rinnan tilanne on ja tarvitaanko jatkotoimenpiteitä, Rautiainen toteaa.

Teksti: Tiina Laaninen

Juttu on julkaistu alun perin Pihlajalinnan Kuopion-asiakaslehdessä.

Lue lisää rintojen kuvantamisesta Pihlajalinnassa ja varaa aika.