Nilkan kipu kannattaa hoitaa viipymättä

Rusahtiko, napsahtiko, vihlaisiko? Tai onko jalassa jo pitempään ollut kipu, josta ei oikein saa otetta? Ortopedi ja jalkakirurgi Helka Koivu kannustaa tulemaan hoitoon mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, onpa kyseessä akuutti tai pitempään mietityttänyt vaiva.

  1. maaliskuuta 2020

Helka Koivu näkee työssään erilaisten jalkavammojen koko kirjon. On akuuttivammoja, nyrjähdyksiä, murtumia, varvasvammoja ja rasitusvammoja.

– Meillä hoidetaan paljon myös vammojen jälkitiloja. Aika usein se, miksi vastaanotolle lähdetään, on kipu.

Yleisimpiä vammoja Koivun vastaanotolla ovat nilkan nyrjähdys ja nivelsidevammat. Nämä eivät kysy ikää eivätkä urheilullisuutta. Kun yksi horjahdus tai syrjään astuttu porras riittää, tulee työikäisiä paljon hoitoon juuri nilkan vammojen takia.

– Nilkka on siinä mielessä hankala kohde, että sen suhteen ei aina ole merkitystä sillä, minkä asteinen vamma nilkassa on ollut, alkuvaiheen hoito on aina tärkein. Ja nilkkaan jää herkästi toiminnallinen ongelma. Niinpä näidenkin kanssa saisi mielellään tulla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tutkimukseen, Helka Koivu kertoo.

Tarkista kipeä nilkka

Kun nilkka ottaa osumaa, moni jää odottelemaan aikaa parempaa.

– Nilkkojen vammoista ajatellaan liian usein niin, että kun ei ole murtumaa, mennään särkylääkkeellä. Nämä kuitenkin erityisesti tarvitsisivat hoitoa, Koivu muistuttaa.

Myöhään hoitoon tuleminen on parempi kuin hoitamatta jättäminen.

– Vaikka nilkka olisi ollut pitkään oireinen, alaraajafysioterapeuttien kuntoutus puree yleensä hyvin. Mutta nilkkojen vammat olisi hyvä hoitaa mahdollisimman tuoreeltaan, Koivu kertoo.

Ota nivelrikko hallintaan

Usein vastaanotoille tullaan myös nilkan ja jalkaterän alueen kipujen takia. Monella työikäisellä jalat kuormittuvat esimerkiksi seisomatyössä tai turvakenkiä vaativassa työssä. Pitkittyessään vaivasta voi tulla todella ikävä.

– Ihmiset ja jalat ovat yksilöllisiä – toiset kestävät näitä rasituksia tosi hyvin, jotkut huonommin. Jos jalassa on kipuja, on aina tärkeä aloittaa tarkastelemalla, millainen jalka on ja liittyykö kipu kuormitukseen.
Hoidon arvio tehdään aina yksilöllisesti, onpa suuntana leikkaus tai esimerkiksi fysioterapia. Nivelrikkoon voi saada apua myös kortisonipistoksista.

– Kortisonipistokset toimivat jalan pikkunivelten kiputiloissa tosi hyvin. Ja toki annamme yleistä jalkineohjeistusta. Osa jalkojen virheasennoista on vammojen jälkitiloja, mistä päästään taas siihen, että vammat on hyvä hoitaa ja tarkastaa niin ajoissa kuin vain mahdollista, Helka Koivu kiteyttää.

Lue lisää nilkan ja jalkaterän hoidosta

Lisää ajankohtaisia ja mielenkiintoisia artikkeleita