Pasi Kurtin 6 terveysvinkkiä

”Elä itsesi näköistä elämää ja huolehdi perusasioista." neuvoo työterveyslääkärimme Pasi Kurtti.

1. Pidä huolta perusasioista

Terveyden ja hyvinvoinnin perusasiat ovat meille kaikille tuttuja: liiku enemmän, syö vähemmän, nuku hyvin, vältä tupakkaa ja juo alkoholia vähemmän. Perusasiat eivät ehkä kuulosta muodikkailta, mutta näitä neuvoja kohtuudella noudattamalla pääsee jo pitkällä. Terveydestä huolehtimisessa ei ole poppakonsteja.

2. Mieti, mikä on tärkeää

Saamme jatkuvasti monesta suunnasta tietoa siitä, kuinka ihmisen tulisi toimia, jotta hän olisi kelvollinen, terveempi tai parempi. Tämän tiedon taustalla on useimmiten tarve myydä jotakin. Kun ostat tätä tai tätä, voit näin tai näin paljon paremmin. Moni kokee riittämättömyyttä tai tuntee, ettei maailma ole enää hallittavissa. Aika ajoin on hyvä pysähtyä ja miettiä, millainen olen ja millainen haluan olla. Mikä on minulle tärkeää ja onko elämässäni asioita, joista voisin luopua. On tärkeää muistaa olla itselleen myös armollinen: kenenkään ei tarvitse pyrkiä täydellisyyteen.

3. Lopeta mittaaminen

Mittaaminen on muotia. Voi mitata askeleita, sykettä, energiankulutusta, somekavereiden lukumäärää ja ties vaikka mitä. Lääketieteellistä merkitystä näillä on vain vähän. Mittaa mieluummin vähemmän, ja rauhoitu kuuntelemaan itseäsi. Ehkä samalla kuulet linnunlaulun, laineiden liplatuksen tai räystäästä tippuvien vesipisaroiden äänet.

4. Malta levätä toipilaana

Malta sairastaa flunssat ja muut infektiot rauhassa loppuun. Puolikuntoisena liikkuminen pidentää paranemista ja altistaa jälkitaudeille. Useat flunssavirukset aiheuttavat myös lievän sydänlihastulehduksen, jolloin vielä viikkojenkin kuluttua voi hengästyä helposti. Urheilla kannattaa vasta, kun olo on palautunut normaaliksi ja liikkuminen tuntuu hyvältä.

5. Käy säännöllisesti lääkärintarkastuksessa

Lääkärin tekemä terveystarkastus antaa tärkeää tietoa terveydestä. Terveystarkastus unohtuu liian usein etenkin silloin, kun jää eläkkeelle ja työterveyspalvelut päättyvät. Varsinkin moni mies jättää perustarkastukset väliin. Itsestään kannattaa pitää huolta: kun perustarkastus on tehty ja lääkärin määräämät laboratoriokokeet tai muut tutkimukset tehty, voi katsoa huolettomammin tulevaan.

6. Tiedä verenpaineesi ja kolesteroliarvosi

Jokaisen olisi hyvä tietää oma verenpaineensa ja kolesteroliarvonsa, ja näitä arvoja voisi silloin tällöin seurata. Muita arvoja terveen ihmisen ei kannata summamutikassa ja omin päin itseltään otattaa ja seurata. Mikäli omassa terveydessä jokin asia mietityttää, on parempi hakeutua lääkäriin. Lääkäri osaa miettiä kokonaisuuden ja huomioida esimerkiksi asiakkaan riskitekijät, minkä perusteella voidaan arvioida, mitä arvoja ja millä aikataululla on hyvä seurata.