Tekonivelkirurgiaan voi päästä jo parissa viikossa

Pihlajalinnassa tehdään lonkan, polven, olkapään, nilkan ja pikkunivelten tekonivelkirurgiaa. Kokeneen kirurgin vastaanotolle ja leikkaukseen pääsee nopeasti.

Tekonivelkirurgian tarve on viime vuosina kasvanut hurjasti. Korona-ajan aiheuttama hoitovelka, sote-muutokset ja väestön ikääntyminen ovat kasvattaneet leikkausjonot julkisella puolella jopa 1,5 vuoden mittaisiksi.

Pihlajalinnassa tilanteeseen on reagoitu kehittämällä ja tehostamalla tekonivelkirurgian hoitoprosesseja niin, että leikkaukseen pääsee tyypillisesti jo muutamassa viikossa.

– Odottavan aika on pitkä, varsinkin jos on kipuja. Nivelrikon oireet yleensä pahenevat, jos leikkaukseen ei pääse ajoissa. Siksi olemme halunneet panostaa ketterään hoitoketjuun, jossa potilas pääsee nopeasti perusselvittelyistä tutkimuksiin ja tarvittaessa leikkaukseen, toteaa ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Ari-Pekka Puhto Oulun Pihlajalinnasta.

Henkilökunnalla on pitkä kokemus tekonivelkirurgiasta

Vaikka Pihlajalinnassa reagoidaan potilaan tarpeisiin nopeasti, laadusta ei tingitä. Kaikissa Pihlajalinnan toimipisteissä palvelee kokenut henkilökunta, jonka käytössä on moderni välineistö ja laadukkaat nivelimplantit. Esimerkiksi Puhto itse on aiemmin työskennellyt OYS:n tekonivelkirurgina yli 20 vuotta.

– Kaikilla leikkaavilla kirurgeillamme, anestesialääkäreillämme ja muulla tekonivelkirurgiaan osallistuvalla hoitohenkilöstöllämme on alalta pitkä kokemus. Hoitoprosessi on rakennettu siten, että komplikaatioiden ja infektioiden riskit on minimoitu ja potilaan kuntoutus leikkauksen jälkeen sujuu mahdollisimman juohevasti, Puhto lisää.

Yksilöllinen hoitokokemus lisää potilastyytyväisyyttä

Tekonivelkirurgian potilastyytyväisyys on erittäin suurta. Tyytyväisyyttä mitataan kyselytutkimuksilla, minkä lisäksi lääkärit kysyvät kokemuksia leikkauksen jälkeen kontrollikäynnillä.

– Palaute on erittäin positiivista. Potilaat kokevat leikkaustilanteen turvallisena ja henkilökohtaisena. Leikkauksessa noudatetaan potilaan toiveita lääketieteellisten perusteiden rajoissa. Jokainen potilas kohdataan yksilöllisesti ja pidetään huolta siitä, että hän tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu ja miksi. Myös leikkauksen jälkeinen hoito toteutetaan potilaan toiveita kunnioittaen, Puhto kuvailee.

– Turvallinen kokemus syntyy pienistä asioista ja yksityiskohdista. Toipumisen kannalta on tärkeää, että leikkauksen jälkeen voi rentoutua ja levätä ilman ylimääräistä stressiä, kirurgi lisää.

Standardit ja toimintaperiaatteet takaavat yhtenäisen laadun

Tekonivelkirurgiaa tehdään Pihlajalinnan Helsingin, Turun, Tampereen, Oulun, Kuopion ja Joensuun toimipisteissä. Leikkausarviossa voi myös käydä muissa toimipisteitä, kuten Mikkelin Ikiomassa. Suurin osa leikkauksista tehdään polviin ja lonkkiin, mutta myös olkapäitä, nilkkoja ja pikkuniveliä leikataan.

– Pihlajalinnassa on yhteiset hoitostandardit ja hyvät toimintaperiaatteet. Tämä tarkoittaa, että potilas saa samanlaisen ja yhtä hyvän hoidon kaikissa Suomen toimipisteissä, Puhto huomauttaa.

Kirurgi muistuttaa, että oireet ja kivut nivelissä ja tukirangassa kannattaa aina tutkia. Mitä nopeammin mahdollinen vaiva saadaan selvitettyä, sitä tehokkaammin voi myös saada hoitoa.

– Meille Pihlajalinnaan voi hakeutua myös vain tutkimuksiin ja saada julkiselle puolelle lähetteen leikkaukseen. Leikkaukseen pääsee muutamilla hyvinvointialueilla myös palvelusetelillä. Kannattaa selvittää myös oma vakuutusturva.

Ajanvaraus

Pihlajalinnan valtakunnallinen asiakaspalvelu palvelee numerossa 010 312 010. Asiakaspalvelumme ohjaa sinut leikkauskoordinaattorille, joka osaa kertoa käytännön asioista sekä auttaa varaamaan ajan leikkausarvion tekevälle kirurgille.