Lasten allergiat helpottavat usein itsestään – siedätyshoito auttaa

Jopa viidennes lapsista ja nuorista kärsii erilaisista allergioista. Yleisimmin allergiaoireita aiheuttavat siitepölyt, eläimet ja ruoka-aineet. Allergia voi vaikuttaa lapsen ja koko perheen elämänlaatuun, joten vaikeisiin oireisiin kannattaa harkita siedätyshoitoa, kehottaa lastentautien erikoislääkäri ja lastenallergologi Susanna Salmivesi.

Allergia tarkoittaa sitä, että elimistön puolustusjärjestelmä toimii ulkoisia tekijöitä kohtaan vääristyneesti. Esimerkiksi tietyt ruoka-aineet, siite- ja eläinpölyt, kemikaalit tai lääkeaineet voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Oireita ovat muun muassa ihottuma, turvotus, kutina, kirvely, nuha, yskä, hengitysvaikeudet, ripuli ja vatsakipu.

Allergiat ovat yleisimpiä lapsilla. Ensikosketus ruokaan tai muuhun allergisoivaan aineeseen voi käynnistää elimistössä allergiaa laukaisevan prosessin, IgE-vasta-aineiden tuotannon. Kun lapsi seuraavan kerran on tekemisissä allergisoivan aineen kanssa, seurauksena on allerginen reaktio.

Useimmat allergiaoireet helpottavat iän karttuessa, kun immunologinen järjestelmä kehittyy ja lapsi vähitellen tottuu ulkoisiin ärsykkeisiin. Noin 80 prosenttia ruoka-aineallergioista häviää kouluikään mennessä, ja usein myös eläin- ja siitepölyallergiaoireet helpottavat tai väistyvät kokonaan nuoruusikään mennessä.

Luontoyhteys tukee immuunijärjestelmän kehittymistä

Lasten lieviä allergiaoireita voi helpottaa vauvaiästä lähtien antihistamiinivalmisteilla. Ne voivat rauhoittaa akuutteja iho-oireita sekä helpottaa allergista nuhaa, silmien kirvelyä ja vuotamista.

On myös hyvä pitää huolta lapsen luontoläheisyydestä. Kosketus luonnon monipuoliseen mikrobistoon tukee immuunijärjestelmän kehitystä. Maaseudulla on kaupunkialueita vähemmän allergiaa, minkä arvellaan ainakin osittain johtuvan siitä, että maalla ollaan enemmän tekemisissä luonnon ja eläinten kanssa.

Vaikeisiin allergiaoireisiin kannattaa hakea apua. Jos oireet väsyttävät, ahdistavat tai johtavat elämänpiirin kaventumiseen, voi allergia vaikuttaa lapsen ja koko perheen elämänlaatuun. Allergiaoireisiin ei kannata tottua ja yrittää sinnitellä niiden kanssa yhä vahvempien lääkkeiden turvin, sillä kuormitusta voi keventää esimerkiksi siedätyshoidon avulla.

Siedätyshoito helpottaa vaikeita allergiaoireita

Ensimmäinen askel siedätyshoidon aloittamiseksi on ottaa yhteyttä lastenallergologiin. Vastaanotolla voidaan kartoittaa kaikki lapsen tai nuoren oireet ja miettiä, miten ne saataisiin kokonaisvaltaisimmin haltuun. Usein allerginen lapsi kärsii myös astmasta ja atooppisesta ihottumasta, ja tavoitteena onkin löytää helpotusta kokonaisolotilaan, ei vain yksittäisiin oireisiin.

Siedätyshoitoa voidaan antaa yli 5-vuotiaille lapsille. Lapsipotilaille siedätys tehdään alkuun viikon välein, minkä jälkeen hoitokertoja on muutaman kuukauden välein. Lääkäri kertaa hoidon kulun tarkasti niin lapsen kuin vanhempienkin kanssa ennen siedätyksen aloittamista. Hoito kestää kolme vuotta, mutta yleensä se alkaa tepsiä jo muutaman kuukauden jälkeen. Hoidon aloitus kannattaakin ajoittaa niin, että sen vaikutus ehtii alkaa esimerkiksi ennen siitepölykautta.

Siedätyshoitoa voidaan antaa seuraaviin allergioihin:

  • koivuallergia
  • heinäallergia
  • huonepölypunkkiallergia
  • hankalat pistiäisallergiat
  • kissa-allergia
  • koira-allergia.

Siedätyshoidosta voi tehdä perheen erityishetken

Pistoshoidon aloittaminen voi lapsesta olla jännittävää, mutta hoito on kivutonta. Siedätysainetta pistetään olkavarren ihon alle, ja pistäminen korkeintaan kiristää vähän ihoa. Pistoksen antaa allergiahoitaja, joka ottaa lapsen ja hänen mahdolliset pelkonsa hyvin huomioon.

Jos pistäminen pelottaa lasta, voidaan iholle harkita käytettäväksi puudutusainetta ennen pistoa tai käynnistää siedätyshoito kielenalustableteilla. Kielenalustabletit sopivat myös silloin, jos hoitoon on hankala päästä tai hoito estäisi esimerkiksi aktiivisesti urheilevan nuoren treenaamista.

Lapset tottuvat siedätyshoitoon yleensä nopeasti, ja ensimmäisen kerran jälkeen homma ei enää tunnukaan pelottavalta. Monessa perheessä pistospäivästä tehdään spesiaalijuttu, jonka jälkeen mennään yhdessä vaikka herkuttelemaan. Paras motivaatio hoitoon syntyy lapselle kuitenkin yleensä siitä, että ulkoleikit sujuvat entistä mukavammin ja lemmikkiperheessä asuva kaveri voi taas tulla kyläilemään!

Susanna Salmivesi
Lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi

Susannan ja muut Pihlajalinnan asiantuntijat löydät asiantuntijahausta.

Muiden asiantuntijoidemme blogikirjoitukset löydät täältä.

Lue lisää Pihlajalinnan asiantuntijapalveluista: