Tapaturmapäivystys auttaa joka päivä

Liukastuminen jäisellä tiellä, haveri koulussa, lievä tapaturma töissä tai pelikentällä. Tapaturmapäivystys auttaa nopeasti ja ammattitaidolla, toteaa ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, polvikirurgi, LT Tero Kortekangas.

Liukas tienpinta on yllättänyt ulkoilijan, ja hän on kaatunut ikävästi ranteensa päälle. Kädessä on kipua ja hiven turvotusta. Kohtaan asiakkaan pari tuntia tapahtuneen jälkeen Pihlajalinna Hiirosen tapaturmapäivystyksessä Oulussa, jossa työskentelen noin kahtena päivänä viikossa. Pihlajalinnan tapaturmapäivystykseen voi hakeutua sekä ajanvarauksella että ilman, ja ortopedi on siellä aina paikalla.

Tutkin käden ja totean, että nyt tarvitaan röntgenkuvaa. Siinä paljastuu tyypillinen värttinäluun alaosan murtuma. Murtumassa on virheasento, joka korjataan puudutuksessa. Oikean asennon säilymisen suojaksi ja murtuman paranemista varmistamaan asennan ranteeseen kipsilastan kipsimestarin kanssa. Kipsauksen jälkeen ranne röntgenkuvataan vielä uudestaan. Murtuman asento näyttää hyvältä ja kipsi tuntuu sopivalta.

Kirjoitan potilaalle reseptin kipulääkkeestä sekä sairauslomaa töistä. Sovimme kontrollikäynnistä seuraavalle viikolle, jolloin ranne myös kuvataan asennon säilymisen varmistamiseksi. Käsi vaatii kipsiä noin viiden viikon ajan.

Nopeasti erikoislääkärin vastaanotolle ja magneettikuvaan

Pihlajalinnan tapaturmapäivystys on avoinna Tampereella, Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa ja Turussa viikon jokaisena päivänä, myös pyhinä. Tänään tapaturmapäivystyksessä on kiireinen päivä: etenkin alaraajavammoja on sattunut paljon, sillä liukas keli on yllättänyt monen kävelijän ja pyöräilijän. Vakavimmat tapaturmapotilaat ohjautuvat yliopistosairaalaan, me hoidamme paljon lieviä tapaturmia ja havereita.

Meille kannattaa tulla esimerkiksi silloin, jos on kaatunut ja jalka oireilee tämän takia. Kipu on ehkä maltillinen, mutta jalkaan sattuu, kun sillä yrittää kävellä. Joskus kipu voi myös äityä esimerkiksi yön aikana ja illalla mitättömältä tuntunut haveri oireileekin kovasti aamulla. Selkeä syy tulla vastaanotolle on myös se, että vamma tai tapaturma estää työnteon.

Meillä pääsee suoraan erikoislääkärin vastaanotolle ja esimerkiksi magneettikuvaus onnistuu yleensä tarvittaessa samalla käynnillä tai seuraavana päivänä. Näin oikea hoito päästään aloittamaan mahdollisimman nopeasti ja toipuminen voi alkaa. Annamme potilaalle aina myös selkeän arvion siitä, kuinka kauan toipumiseen menee aikaa.

Havereita koulussa, töissä tai harrastuksissa

Seuraava asiakkaani on koululainen, jolle on sattunut liikuntatunnilla haveri. Nilkka on kipeä, mutta lapsi pystyy varaamaan jalalleen painoa ja kävelykin onnistuu, tosin ontuen. On hyvä, että jalkaa on pidetty koulussa jo koholla ja nilkan ympärille on laitettu tukisidos, jolloin turvotus on jäänyt pieneksi. Koululainen saa mukaansa irrotettavan nilkkatuen ja kuntoutusohjeet. Kirjoitan liikuntatunteja varten lääkärintodistuksen ja myös futsaltreeneistä on pidettävä taukoa pari viikkoa. Annan selkeät ohjeet urheiluun ja arkeen palaamiseen, tarvittaessa kontrolloin tilannetta seuraavalla viikolla.

Illan aikana tapaturmapäivystykseen hakeutuu myös kirvesmies, jolla on kädessä haava. Sairaanhoitajat ovat vastaanottaneet hänet jo haavanhoitohuoneeseen. Tutkin, että käsi toimii normaalisti, eikä haava ole vaurioittanut esimerkiksi hermoja, verenkiertoa tai jänteitä. Tarkistan jäykkäkouristussuojan voimassaolon ja totean tehosterokotteen olevan paikallaan. Haava puhdistetaan hyvin, puudutetaan ja suljen sen muutamalla tikillä. Mies saa täsmälliset kotihoito-ohjeet ja kirjoitan hänelle sairauslomatodistuksen. Vaikka haveri harmittaa potilasta, hän lähtee kotiin helpottuneena, ettei mitään pysyvää vauriota ole sattunut.

Mielenkiintoista ja monipuolista työtä

Potilaillemme on tyypillisimmin sattunut nyrjähdystapaturma, murtuma tai haava. Päiväsaikaan korostuvat työssä ja koulussa sattuneet haverit, iltaisin vapaa-ajan tapaturmat. Myös sää vaikuttaa paljon: esimerkiksi jäiset kadut tai jään päälle satanut petollinen lumipeite lisää yleensä tapaturma-asiakkaiden määrää. Kesällä taas havereita sattuu esimerkiksi mökkeillessä ja pyöräillessä.

Jos tapaturmapäivystyksessä on rauhallista, ehdin toisinaan vastaanottaa myös etävastaanotolla potilaita. Toisinaan työpäivänäni voi alkaa esimerkiksi polven eturistisideleikkauksella, jonka jälkeen jatkan työpäivääni vastaanotolla, jossa otan vastaan sekä tapaturmapäivystyspotilaita että tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiviä potilaita. Magneettikuvalausunnon käyn aina läpi yhdessä potilaan kanssa etävastaanotolla ja samalla suunnittelen jatkohoidon ja sovimme mahdollisista kontrollikäynneistä.

Työ tapaturmapäivystyksessä on mielenkiintoista ja monipuolista. Parasta on toimiva moniammatillinen tiimi ja erinomaiset puitteet tapaturmapotilaan sujuvaan ja laadukkaaseen hoitoon.

Teksti: Tiina Laaninen

Teron ja muut Pihlajalinnan asiantuntijat löydät asiantuntijahausta

Pihlajalinnan asiantuntijoiden aiemmat blogikirjoitukset

Lue lisää Pihlajalinnan asiantuntijapalveluista