Aloita rauhallisesti ja muista lepopäivät

Kesäinen ilma houkuttelee liikkumaan. Mitä jos kaivaisin lenkkarit kaapista ja testaisin, miten tuttu juoksulenkki talven jäljiltä sujuu? Elvyttäisinkö vanhan jalkapalloharrastuksen tai kokeilisinko jotain ihan uutta lajia?

Urheillessa sattuvien vammojen todennäköisyyttä voi pienentää merkittävästi, kun muistaa aloittaessaan muutaman asian. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Toni Karppinen painottaa rauhallisen aloittamisen tärkeyttä. Jos esimerkiksi edellisestä juoksulenkistä on vuosia, hyvä aloitus on kävellä ja juosta vuorotellen. Rasitusvammoja voi ehkäistä muistamalla lepopäivät: jos ei ole tottunut juoksemiseen ja liikkumisen aloittaa liian rivakasti, tuloksena voi olla esimerkiksi jännetulehduksia, rasitusmurtumia tai ns. juoksijan polvi.

Hyvä lajitekniikka ja oikeanlaiset varusteet vähentävät riskiä rasitusvammoille ja vahingoille.

− Esimerkiksi juoksija ja uimari hyötyvät usein tekniikkakurssista, jalkapalloon kuuluu lenkkareiden sijaan kentän alustan mukaan valitut jalkapallokengät ja pesäpallon pelaajalle aina kypärä, Karppinen sanoo.

Joka lajissa on tärkeä muistaa alkulämmittely. Se voi olla esimerkiksi 10 minuutin kevyt hölkkä tai muu pulssia nostava verryttely. Urheilun jälkeen on hyvä muistaa jäähdyttely ja venyttely.

Urheiluvammat usein lieviä

Jalkapallossa tyypillisiä haavereita ovat nilkan ja polven vääntö- ja ruhjevammat, joita sattuu etenkin kamppailutilanteissa. Pesäpallossa kovilla ovat ranteet, polvet ja olkapäät.

− Omassa joukkueessa kannattaa sopia, kuka huolehtii, että jokaisella treenikerralla kentän reunalla on varmuuden vuoksi esimerkiksi kylmäpusseja. Vääntövammassa kylmä, koho ja kompressio eli tukiside ovat hyvä ensiapu ja vähentävät yleensä kipua.

Useimmiten urheiluvammat ovat lieviä ja paranevat nopeasti levolla ja kipulääkkeillä. Jos jalalle ei kuitenkaan pysty kunnolla astumaan, se on selvästi turvonnut tai kipu on ensiavusta huolimatta kova, on hakeuduttava lääkäriin. Useat Pihlajalinnat ovat auki joka päivä.

− Tarvittaessa röntgeniin pääsee samana päivänä ja magneettikuvauksen muutamassa päivässä. Myös leikkaus järjestyy nopeasti, vaikka siihen joudutaan urheiluvammoissa turvautumaan vain harvoin, Karppinen toteaa.


Näin vältät urheiluvammat

  • Aloita uusi laji maltilla.
  • Muista alkuverryttely.
  • Perehdy tekniikkaan.
  • Hanki oikeanlaiset varusteet.
  • Jos vahinko sattuu, muista ensiapu: kylmä, koho ja kompressio. Hakeudu tarvittaessa lääkäriin.

Lääkärille voit varata ajan Pihlajalinnan verkkoajanvarauksesta.

Teksti: Tiina Laaninen

Juttu on julkaistu alun perin Pihlajalinnan Hämeenlinnan-asiakaslehdessä.