Gynekologi vastaa: 6 kysymystä vaihdevuosista

Vaihdevuosioireiden kirjo on suuri, ja moni vaihdevuosi-ikäinen nainen pohtii, ovatko omat oireet normaaleja. Naistentautien erikoislääkäri Milla Juhantalo vastaa yleisiin vastaanotolla kuulemiinsa kysymyksiin. Et ole huolinesi yksin ja apua on aina saatavilla!

Olen huolissani vaihdevuosioireistani. Mistä saan apua?

Vaihdevuosioireiden hoidon voi aloittaa esimerkiksi työterveyslääkäri tai yleislääkäri. Vastaanotolla keskustellaan siitä, miten oireet vaikuttavat elämänlaatuun. Lääkäri kartoittaa hormonihoitoon liittyviä tekijöitä kuten sydän- ja verisuonitautien riskiä ja rintasyöpäriskiä. Samalla käydään läpi elämäntapoihin liittyviä asioita, jotka voivat pahentaa vaihdevuosioireita. Lääkäri myös tutkii, löytyykö rinnoista muutoksia.

Mikäli oireet eivät helpota tai valmisteen suhteen on haittavaikutuksia, on syytä hakeutua gynekologin vastaanotolle. Tällöin kohdun ja gynekologisten elinten tarkempi tutkiminen on tarpeen. Gynekologilla on asiantuntemusta lääkityksen muuttamisesta tai vaihdevuosioireiden lääkkeettömistä hoitokeinoista.

Hormonihoidon riskit mietityttävät. Onko hoito turvallista?

Hormonaalinen hoito helpottaa tehokkaasti vaihdevuosioireita ja sopii useimmille naisille. Siihen liittyvät riskit kartoitetaan aina tarkasti ennen hoidon aloittamista. Lääkäri arvioi, ovatko hoidosta saatavat hyödyt isommat kuin siihen liittyvät riskit.

On hyvä muistaa, että hormonihoidosta on myös paljon hyötyä. Vaihdevuosioireiden tehokas hoito parantaa elämänlaatua, vähentää unettomuutta, suojaa luuston haurastumiselta sekä sydän- ja verisuonisairauksilta. Oikein toteutettu hormonihoito suojaa kohdunrungonsyövältä. Hankalat, hoitamattomat vaihdevuosioireet aiheuttavat pitkittynyttä stressiä ja unihäiriöitä sekä lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskejä.

Vaihdevuosioireet ovat tehneet minusta ”hormonihirmun” enkä enää tunnista itseäni. Onko tämä normaalia?

Tämä on täysin normaalia ja varmasti vaihdevuosioireisten yleisin huolenaihe. Vaihdevuodet ovat ikään kuin uusi murrosikä. Hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat usein paitsi fyysisesti, myös henkisesti. Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla on usein muitakin kuormittavia tekijöitä elämässään, joiden päälle unettomuus ja mielialan muutokset tuovat tarpeetonta lisälastia. Tämä kaikki vaikuttaa herkästi myös sosiaalisiin suhteisiin.

Gynekologi voi auttaa löytämään oikean lääkityksen vaihdevuosioireisiin, ja kun ne helpottavat, saa usein voimavaroja myös muiden kuormittavien tilanteiden käsittelemiseen. Surua ja stressiä ei kannata laittaa vain vaihdevuosien piikkiin, vaan niihin kannattaa hakea apua.

En ole varma, liittyvätkö oireeni vaihdevuosiin vai onko kyse jostain muusta. Mistä saan varmistuksen?

Avoin keskustelu ja oirekirjon läpikäynti ovat avainasemassa oikean hoidon löytymisessä.

Yleensä vastaanotolle tullaan unihäiriöiden tai kuumien aaltojen vuoksi. Nämä ovatkin tavallisia vaihdevuosiin liittyviä oireita, mutta taustalla voi olla myös muita tekijöitä. Esimerkiksi kilpirauhashäiriöt, painonmuutokset ja fyysinen kunto voivat selittää oirekuvaa. Munasarjojen toimintaa voidaan tarvittaessa selvittää esimerkiksi ultraäänitutkimuksella.

Vaihdevuosi-ikäisillä on usein myös nivelkipuja, jotka saatetaan helposti laittaa oirekirjon piikkiin. Tutkimatta on kuitenkin mahdoton sanoa, johtuvatko nivelkivut hormonitoiminnan muutoksista vai esimerkiksi fyysisestä passiivisuudesta tai reumasairaudesta.

Työelämä on käynyt raskaaksi vaihdevuosioireideni takia. Voinko saada sairauslomaa?

Vaihdevuosioireet itsessään eivät ole sairausloman aihe. Jos oirekuormaan liittyy psyykkisiä häiriöitä, unettomuutta, uupumusta ja masennusta, apua ja tarvittaessa sairauslomaa saa työterveyslääkäriltä. Vaihdevuosiin liittyviä psyykkisiä oireita ja tuntemuksia kannattaa käsitellä myös työterveyspsykologin kanssa.

Gynekologin tehtävänä on luoda luottamuksen ilmapiiri. Vaihdevuodet kuuluvat jokaisen menstruoivan naisen elämään ja niihin liittyvät oireet ovat todellisia. Gynekologilta saa varmistuksen siihen, että psyykkiset ja fyysiset tuntemukset ovat normaaleja ja jos ne eivät ole, tehdään lisätutkimuksia. Apua on saatavilla!

Varaa aika Pihlajalinnan asiantuntijalle

Pohdituttaako oireet tai haittaavatko vaihdevuodet elämänlaatuasi? Varaa aika vaihdevuosien asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta.

Voit myös varata ajan puhelimitse asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Lue myös