Lääkäri neuvoo: ota nämä huomioon huvipuistossa

Kauniit kesäpäivät houkuttelevat ihmisiä huvipuistoihin. Jotta huvittelupäivästä on mahdollista saada kaikki ilo irti, kannattaa päivän kulkua suunnitella etukäteen. Lue Pihlajalinnan erikoislääkärin Silja Norjan neuvot onnistuneeseen huvipuistopäivään! Juttu on tehty yhteistyössä Särkänniemen kanssa.

Näin varmistat, että auringonpistos ja nestehukka eivät yllätä

Kesäisin aurinko saattaa paistaa kirkkaalta taivaalta koko päivän. Yleensä huvipuistoissa vietetään yhtäjaksoisesti useita tunteja auringossa, mikä lisää ihon palamisen ja auringonpistoksen riskiä. Auringolta on hyvä suojautua väljällä vaatetuksella, päähineellä ja aurinkorasvalla.

Kuumana päivänä säännöllinen nesteytys on erityisen tärkeää, ellei halua viettää loppupäivää nestehukasta toipumiseen. Kannattaa suosia vettä ja haaleaa mehua. Huvipuistoissa on usein vesipiste, jossa voi käydä täyttämässä omaa juomapulloa. Hiilihapollisia ja sokeripitoisia juomia kannattaa nauttia vain kohtuudella.

Myös ruokatauot on hyvä suunnitella etukäteen, sillä syöminen helposti unohtuu hauskapidon ja hulinan keskellä. Huvipuistoissa on tarjolla kaikennäköistä purtavaa, mutta sinne voi tuoda myös omia eväitä mukaan.

Pahoinvointiin voi varautua jo etukäteen

Noin kolmasosa ihmisistä on taipuvaisia liikkeen aiheuttamaan pahoinvointiin. Vartalon tai näkökentän liike saa tasapainoelimen herkästi ärtymään. Kevyt ruokailu ja säännöllinen nesteytys voivat vähentää oireilua. Laitteet, jossa ollaan pää alaspäin, saattavat aiheuttaa oireita herkemmin, erityisesti, jos liike on pitkäaikaista.

Mikäli on taipuvainen pahoinvointiin, huvipuistopäivänä kannattaa välttää voimakkaita tuoksuja. Naisilla pahoinvointia voi esiintyä herkemmin kuukautisten ja raskauden aikana.

Pahoinvointia on mahdollista vähentää etukäteen antihistamiinilla. Närästystä aiheuttavat ruoat ja juomat – kuten kahvi, kuplajuomat, rasvainen ruoka ja alkoholi – voivat provosoida pahoinvointia entisestään.

Ota nämä terveysseikat huomioon

Laitteissa on usein merkintöjä, jos niitä ei suositella sydän- ja verisuonisairaille. Hyvässä hoidossa oleva verenpainetauti ei ole este huvilaiteajelulle. Jos verenpaine on sen sijaan suuresti koholla, ei ole suositeltavaa mennä hurjimpiin laitteisiin.

Myöskään raskaana oleville ei suositella kaikkia laitteita; näistäkin on yleensä merkinnät laitteissa, ja henkilökunnalta voi aina kysyä apua.

Pihlajalinna tekee yhteistyötä tamperelaisen huvipuisto Särkänniemen kanssa. Jos sattuu haaveri tai pahoinvointi yllättää, laitealueella on Pihlajalinnan ensiapupiste, jossa palvelee ammattitaitoinen Särkänniemen henkilökunta.


Varaa aika yleislääkärin vastaanotolle verkosta, jos terveysasiat mietityttävät.

Teksti: Elisa Pesola
Kuva: Särkänniemi