Tarvitaanko lapsen korvatulehdukseen aina antibioottikuuri?

Korvatulehdus on yksi lasten yleisimpiä infektioita, joka tulee useimmiten flunssan jälkitautina. Korvalääkäri osaa arvioida, milloin lapsen korvatulehdukseen tarvitaan antibioottia ja milloin taas ei. Korvien putkitus voi auttaa jatkuviin korvatulehduksiin.

Lapsen nenä tuhisee, illan aikana nousee kuumetta. Yö on katkonainen, ja aamulla lapsi hieroo korvaansa. Vanhempi miettii mielessään: ei kai taas, kun vasta äsken pääsimme eroon edellisestä korvatulehduksesta.

– Pieni korvapotilas tarvitsee luotettavan ja nopean avun. Korvalääkärillä on välineet nähdä korvaan tarkasti ja ammattitaito arvioida, milloin tarvitaan antibioottia ja milloin ei, toteaa korva-, nenä- ja kurkkulääkäri Markku Terävä Pihlajalinnasta.

Jopa 70 % paranee ilman antibioottia

Korvatulehdus on yksi lasten yleisimpiä infektioita, joka tulee useimmiten flunssan jälkitautina. Terävän mukaan jopa 70 % korvatulehduksista paranee ilman antibioottia. Turhia kuureja on tärkeä välttää, koska yksi antibioottikuuri häiritsee esimerkiksi lapsen suoliston toimintaa kuukausia.

Lääkekuuria tarvitaan silloin, jos lapsella on infektio-oireita, kuten nuhaa tai kuumetta, tai jos korva vaivaa lasta ja lääkäri löytää korvasta tulehduksen. Jos kipua ei ole, lapsi nukkuu hyvin ja syö normaalisti tulehduksesta huolimatta, korva paranee yleensä ilman antibioottia.

Monissa Pihlajalinnan toimipisteissä korvalääkärin vastaanotolle pääsee tarvittaessa jo samana päivänä. Lääkäreillä on käytössään muun muassa mikroskoopit, mikä mahdollistaa tarkat diagnoosit.

– Toisinaan korvakäytävää voi joutua putsaamaan ennen kuin korvaan näkee hyvin. Lapsen ja perheen kannalta olennaista on, että he tietävät, mitä tapahtuu ja että tutkimukset eivät satu.

Korvien putkitus auttaa jatkuviin tulehduksiin

Terävän mukaan korvien putkitus kannattaa tehdä, jos tulehduksia on vuodessa vähintään viisi tai puolessa vuodessa kolme tai neljä. Joskus putkitukseen päädytään, jos korvatulehdus pitkittyy usean kuukauden mittaiseksi eikä parane.

– Putkitus katkaisee korvatulehduskierteen yleensä tehokkaasti. Se myös helpottaa hoitoa: putkitetut korvat eivät ole tulehtuessaan kipeät ja tulehduksia voidaan hoitaa tipoilla, jolloin elimistö ei kuormitu antibiooteista.

Korvien putkituksien lisäksi Pihlajalinnan lääkäritiimi tekee kaikenikäisille potilaille myös muita nenän, korvan ja kurkun alueen toimenpiteitä, kuten kitarisapoistoja, kuulonparannus- ja nenäleikkauksia. Nenäleikkaus voi tuoda apua esimerkiksi jatkuviin poskiontelotulehduksiin ja nenän tukkoisuuteen.

Teksti: Tiina Laaninen

Markku Terävä, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Ajanvaraus

Varaa aika korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Lue myös