Uniapnean hoito voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun

Uniapneataudin löytyminen voi olla potilaalle juhlapäivä, joka määrää uuden elämän suunnan. Uniapnea huonontaa elämänlaatua monella tavalla, mutta tautia on yllättävän helppo hoitaa. Moni huomaa yöunien paranevan ja jaksamisen lisääntyvän jo muutaman yön jälkeen.

Kuorsaus, öiset hengityskatkokset, ylimääräinen heräily ja yölliset vessakäynnit kuormittavat sekä uniapneapotilasta että hänen perhettään. Hoitamaton uniapneatauti voi myös aiheuttaa lukuisia liitännäissairauksia aina mielenterveysoireista ja työuupumuksesta verenpaine- ja muistisairauksiin.

Uniapneataudin hoito parantaa eliniän ennustetta ja kohentaa usein merkittävästi potilaan elämänlaatua. Hoidon myötä yöunet paranevat ja päivään tulee lisää virkeyttä, keskittymis- ja suorituskyky lisääntyvät ja onnettomuusriski pienenee.

Jo uniapneadiagnoosi on monelle helpotus

Uniapneatutkimuksiin hakeudutaan pääsääntöisesti kolmesta syystä:

  • huoli omasta jaksamisesta ja huonoista yöunista
  • puolison huomiot kuorsauksesta ja hengityskatkoksista
  • terveystutkimuksissa havaitut uniapnean hälytysmerkit.

Korva-, nenä- ja kurkkusairauksien erikoislääkäri, uniapnea-asiantuntija Miikka Peltomaa kertoo, että uniapneataudin paljastuminen on potilaalle usein huojentava hetki.

– Kun syy jaksamattomuudelle ja pystymättömyydelle selviää, potilas saattaa vuodattaa onnenkyyneleitä. Moni on saattanut olla siipi maassa oireidensa vuoksi jo pitkään, joten hoidettavan taudin paljastuminen on suuri helpotus.

Uniapnean hoitomuoto valitaan yksilöllisesti

Uniapneatauti jaetaan karkeasti lievään, keskivaikeaan tai vaikeaan riippuen yöllisten hengityskatkosten määrästä. Hoito suunnitellaan ja toteutetaan aina yksilöllisesti potilaan kokonaiskuva huomioiden. Hoitomuodon valintaan vaikuttavat muun muassa potilaan jaksaminen, muut sairaudet, päiväaikaiset oireet, suun ja nielun anatomia ja mahdollinen ylipaino.

– Vaikka tauti olisi lievä, mutta potilaalla on muita terveyteen ja jaksamiseen liittyviä löydöksiä tai oireita, hoitomuodoksi valikoituu usein CPAP-laite. Sen avulla moni saa apua oireisiin nopeasti, ja kun yöunet pikkuhiljaa paranevat, voidaan tehdä suunnitelmia myös esimerkiksi elintapojen muuttamiseen ja painonhallintaan, Peltomaa toteaa.

Lue lisää: CPAP-laite uniapnean hoitoon

Potilas saa tietoa ja tukea uniapnean hoitoon

On tärkeää, että uniapneapotilas kohdataan yksilönä ja hän itse motivoituu hoitoon. Siksi potilaan ja hoitavan tahon välille tulee syntyä hyvä kontakti, ja potilaan tulee saada tietoa taudistaan, sen riskeistä ja hoidon merkityksestä.

– Tarvittaessa potilaalle voidaan tarjota hoidon rinnalle myös psykologista tukea, sillä joskus pitkään vaivannut uniapneatauti voi aiheuttaa masennusta tai katkeruutta elämänlaadun heikentymisestä. Hyvin motivoitunutta potilasta on helppo hoitaa, ja kun virkeys ja jaksaminen hoidon myötä kohenevat, mielialakin usein paranee, Peltomaa lisää.

Uniapneatauti voi parantua ja pysyy hoidolla hyvin hallinnassa

Vaikka CPAP-laite tai muut uniapnean hoitokeinot tuovat usein nopeita, positiivisia tuloksia, kaikkien uniapneaoireiden helpottaminen voi viedä aikaa.

– Pitkään kehittynyt univaje ja kaikki siihen liittyvät oireet ja ongelmat eivät korjaannu hetkessä. Jo kuukauden kuluttua kontrollikäynnillä useimmat kuitenkin kertovat elämänlaadun parantuneen ja uniapneapäänsäryn helpottaneen, Peltomaa sanoo.

Uniapneataudista voi joskus parantua kokonaan. Ylipainoisilla potilailla uniapnea kevenee usein selvästi 10–15 prosentin painonpudotuksella. Jos uniapneatauti johtuu leuan tai nenänielun anatomisista syistä, pysyvä apu voi löytyä leikkaushoidosta. CPAP-hoidossa käytettävästä uniapneamaskista tulee kuitenkin usein potilaan elinikäinen ystävä.

– Moni kiintyy laitteeseen ja sen tuomaan helpotukseen niin, että ei enää halua luopua siitä, vaikka uniapnea helpottaisi ja parantuisikin. On tärkeää, että uniapnean hoitoa seurataan ja potilasta tuetaan hyvin hoitoon liittyvissä kysymyksissä. Suosittelen vahvasti, että uniapneaa epäilevä hakeutuu tutkimuksiin ja hoitoon. Uniapneapotilaalle on tarjolla loppuelämäksi parempi terveys ja virkeämpiä päiviä, Peltomaa summaa.

Varaa aika uniapneaa hoitavalle lääkärille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.