Painonhallinta ei perustu itsekuriin

Ylipainon kanssa ei kannata antaa periksi, vaikka takana olisi monta epäonnistunutta yritystä. Pihlajalinnan Painonhallintaklinikan sairaanhoitaja Annemari Laine kertoo, miten muutoksessa voi onnistua.

Oletko yrittänyt pudottaa painoa monta kertaa siinä onnistumatta? Tai onko tiukka kuuri ehkä onnistunut, mutta paino on tullut takaisin? Vaikka näin olisi, periksi ei kannata antaa.

Pysyvä painonhallinta ei perustu rajoituksin tai itsekuriin, vaan elämän perusasioiden tasapainoon. Aloittaa kannattaa pienin askelin.

Irti häpeästä

Moni tuntee ylipainon takia syyllisyyttä tai häpeää, vaikka siihen ei ole syytä. Yhteiskunnassamme ajatellaan toisinaan virheellisesti, että lihavuus on elämäntapaongelma ja että painon perusteella voi päätellä, että ihminen elää epäterveellisesti eikä välitä terveydestään. Todellisuudessa monella tilanne on päinvastainen: ruokavalio voi olla terveellisempi ja arjessa liikuntaa enemmän kuin monella muulla, mutta silti haasteet painon kanssa on vaikea taltuttaa.

Tiedämme tutkimusten perusteella, että painonhallinnassa ei ole kyse tahdonvoimasta tai itsekurista. Toisilla paino nousee helpommin kuin toisilla. Painonnousuun voivat vaikuttaa myös esimerkiksi sairaudet tai lääkitys. Jos taas kehon nälkä- ja kylläisyyshormonit ovat epätasapainossa, pyrkii keho kaikin keinoin saamaan ihmisen syömään samalla kun aineenvaihdunta hidastuu. Tällaisessa tilanteessa painonhallinnan tukena saattaa olla järkevää käyttää lääkitystä.

Pienet muutokset ratkaisevat

Onnistumisen kannalta on tärkeää tunnistaa omat sudenkuopat, jotka ovat painonhallinnan esteenä. Moni tietää esimerkiksi säännöllisen ruokailun tärkeyden, mutta syystä tai toisesta jättää silti aamupalan syömättä tai päivällisen väliin, jolloin illalla tekee helposti mieli napsia. Itsestä voi tuntua, että kyse on makeanhimosta, mutta todellisuudessa taustalla voi olla nälkä.

Kun on tietoinen omista haasteistaan, muutoksia kannattaa tehdä asia kerrallaan. Painonpudotuksen voi aloittaa esimerkiksi kiinnittämällä huomiota aamupalaan tai ruokarytmiin. Tärkeää on muistaa kohtuullisuus. Kieltoja tai rajoituksia ei kannata itselleen asettaa, koska niitä jaksaa noudattaa yleensä vain hetken. Myös nopeat dieetit ja kuurit kannattaa unohtaa.

Tavallinen kotiruoka säännöllisesti syötynä voi kuulostaa tylsältä, mutta sopii hyvin painonhallintaan. Kun muistaa kaksi pääateriaa, aamupalan, välipalan ja iltapalan, nälkää ei yritä taltuttaa herkuilla.

Aloita hyvää mieltä tuovasta liikunnasta

Yksi puoli painonhallinnassa on liikunta. Tavoitteeksi ei kannata asettaa heti kolme kertaa viikossa mahdollisimman paljon energiaa kuluttavaa liikuntaa. Painonhallinta ei edellytä myöskään kuntosalilla käymistä: se sopii liikunnaksi monille, mutta ei ole edellytys onnistumiselle.

Kannustan asiakkaitani miettimään, millainen liikunta tuo hyvän mielen ja miten liikuntaa saa sovitettua omaan arkeen: Miten voin esimerkiksi liikkua yhdessä pienen lapseni kanssa tai miten voisin hyödyntää sen ajan, kun odotan lasta hänen harrastuksessaan? Sopisiko aamuuni tai iltaani puolen tunnin kävelylenkki tai voisiko vartin jumpan yhdistää lounastauolle?

Tukea muutokseen

Painonhallinnan esteet ovat usein monitahoisia: Ruuhkavuosissa itsestä huolehtiminen voi jäädä hektisen arjen alle. Jollakulla taustalla voivat olla uneen liittyvät ongelmat, jotka tekevät valveilla oloajasta selviytymistä. Toisinaan painonhallinnassa ei ole kyse varsinaisesti laihdutuksesta, vaan halusta estää painon nouseminen. Kaikkia tilanteita yhdistää yleensä huoli omasta terveydestä ja jaksamisesta.

Pihlajalinnan painonhallintaklinikalla annamme yksilöllistä ja ammattitaitoista tukea painonhallintaan. Muutoksessa auttavat lääkärit, painonhallintahoitajat, ravitsemusterapeutit, univalmentajat, fysioterapeutit ja liikunnan asiantuntijat. Kokonaisuudesta vastaa aina lääkäri, joka määrittää esimerkiksi laboratoriokokeiden tarpeen.

Pysyvä muutos on mahdollinen, kun ei pyri muuttamaan kerralla kaikkea, vaan etenee maltilla. Sen sijaan, että asettaa itselleen tiukkoja rajoituksia, kannattaa iloita onnistumisista. Kun painon saa hallintaan, antaa se lisää energiaa nauttia elämästä.

Annemari Laine
Painonhallintaklinikan sairaanhoitaja

Annemarin ja muut Pihlajalinnan asiantuntijat löydät asiantuntijahausta

Pihlajalinnan asiantuntijoiden aiemmat blogikirjoitukset

Haluatko kuulla lisää painonhallintaklinikan palveluista? Varaa ilmainen 15 min soittoaika painonhallintahoitajalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 010.

Lue lisää Pihlajalinnan asiantuntijapalveluista