Vastuulääkäripalvelu

Pihlajalinnan Vastuulääkäripalvelu on osoittautunut onnistuneeksi tavaksi järjestää ikäihmisten hoito Soiten hyvinvointialueella.

Vastuulääkäripalvelu nostaa ikäihmisten toimintakykyä ja laskee kustannuksia

Ennaltaehkäisevää hoitoa ja hoidon jatkuvuutta painottava Pihlajalinnan Vastuulääkäripalvelu on osoittautunut onnistuneeksi tavaksi järjestää ikäihmisten hoito Soiten hyvinvointialueella. Vuosien 2017–2023 välillä terveydenhuollon kuormitusta on saatu purettua alueella merkittävästi: palvelun piirissä olevien ikäihmisten sairaalapäivät, käynnit perusterveydenhuollossa ja päivystyksessä sekä ensihoidon tarve ovat vähentyneet merkittävästi.

Ikäihmisten hoito vaatii runsaasti yhteiskunnan resursseja. Väestötasolla tarkasteltuna tarve säännöllisille sosiaali- ja terveyspalveluille kasvaa 75 ikävuoden jälkeen*. Siksi ikäihmisten palvelutarpeiden hallinnassa piileekin iso säästöpotentiaali. Soiten esimerkki osoittaa, että Pihlajalinnan Vastuulääkärimalli voi olla yksi vastaus hoitotaakan keventämiseen sekä hyvinvointialueiden kustannussäästötavoitteisiin. Mihin vastuulääkärimallin vaikuttavuus sitten perustuu? Soitessa Pihlajalinnan vastuulääkärinä toimiva Kaisu Hämäläinen kiteyttää asian näin: ”Tässä palvelussa ruohonjuuritason laadukkaalla hoidolla vähennetään päivystyskäyntejä sekä lisätään asiakkaiden elämänlaatua. Avainasemassa ovat vastuulääkärin ja hoitotiimin tiivis yhteistyö sekä lääkäripäivystys, johon hoitaja voi olla ympäri vuorokauden yhteydessä.”

Soitessa vaikuttavia lukuja

Vastuulääkäripalvelun käyttöönotolla on yhteys palveluasumisessa olevien asiakkaiden osastopäivien laskuun. Monella muullakin mittarilla on saatu erinomaisia tuloksia: palveluasumisen piirissä olevilla asiakkailla on vähentynyt puoleen perusterveydenhuollon ja päivystyksen käynnit sekä kontaktit ensihoitoon.

”Kun vastuulääkäri tapaa potilaitaan säännöllisesti, ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on mahdollista. Varsinkin haja-asutusalueilla lääkäriin lähdetään usein vasta pakon edessä, ja usein se tarkoittaa ambulanssikyytiä päivystykseen”, sanoo Hämäläinen.

Hoitamisen painopiste potilaan luona

Säännöllisten kontrollikäyntien lisäksi vastuulääkäripalvelun vaikuttavuus ja hoidon laatu nojaa kahteen muuhunkin tärkeään seikkaan: ”Vastuulääkäreinä toimivat joko kokeneet geriatrit tai geriatriaan syventyneet yleislääkärit – riippuen sovitusta toimintamallista. Lisäksi panostamme merkittävästi lääkärin ja hoitotiimin välisen yhteistyön toimivuuteen”, kertoo Aapo Suopajärvi, Pihlajalinnan asiakkuusjohtaja.

Pihlajalinnan vastuulääkärit ovat aina aktiivisesti mukana palvelun käyttöönotossa. Näin saadaan luotua toimiva suhde paikallisen hoitohenkilökunnan kanssa. ”Olennaista on myös, että vastuulääkäreiden vaihtuvuus on ollut todella vähäistä. Se on mahdollistanut paitsi pitkäjänteisen yhteistyönkin hoitotiimin kanssa myös jatkuvuuden potilassuhteissa”, Suopajärvi lisää.

Lääkäri on tavoitettavissa 24/7

Vastuulääkärimallissa tietoa vaihdetaan taajaan lääkärin sekä hoitopaikan tai kotihoitajan välillä. Vastuulääkäri on tavoitettavissa arkisin, ja muina aikoina päivystävä lääkäri on hoitotiimin tavoitettavissa.

”Tämä auttaa hoitajaa ratkomaan monet pulmat asiakkaan luona. Luvut kertovat, että olemme tällä mallilla tehokkaasti saaneet laskettua tarvetta terveydenhuollon käynneille. Näin resursseja säästetään”, Suopajärvi sanoo.

”Toki se on asiakkaankin näkökulmasta parempi, että harvemmin tarvitsee siirtyä terveyskeskukseen tai päivystykseen. Vastuulääkärimallin perusajatus on, että mieluummin me lääkärit liikumme kuin asiakkaat”, lisää Hämäläinen.

*Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti 2024: 61: 30–46. Ikäihmisten sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttö ja asiakassegmentit ennen säännöllisen kotihoidon asiakkuutta.

Jätä yhteydenottopyyntö

Olemme sinuun pian yhteydessä.

Sivusto on suojattu reCAPTCHA-palvelulla. Käytössä ovat Googlen tietosuoja ja käyttöehdot.

Ota meihin yhteyttä

Ota meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä, kerromme mielellämme yhteistyömahdollisuuksista Pihlajalinnan kanssa.

Yhteystiedot