Alavatsakivut ja paineen tunne alavatsalla ovat yksi yleisimpiä syitä hakeutua gynekologin vastaanotolle. Vaivat voivat johtua monista syistä, jotka ovat yleensä hoidettavissa joko lääkkeillä tai leikkauksella.
Alavatsakipuja aiheuttavat yleensä virtsatieperäiset, suolistoperäiset tai gynekologisiin elimiin liittyvät häiriöt. Alavatsakivut ovat hedelmällisessä iässä olevilla naisilla yleisiä, ja varsinkin kuukautisiin liittyvistä alavatsakivuista kärsii jossain vaiheessa lähes jokainen nainen.
– Alavatsakipuja ilmenee tyypillisesti kuukautisten alkupäivinä. Kivut hellittävät yleensä 1–3 päivässä, ja niitä voi helpottaa tulehduskipulääkkeillä, kevyellä liikunnalla ja lämpöhoidolla. Jos kivut jatkuvat, häiritsevät elämää merkittävästi tai niitä ilmenee muulloin kuin kuukautisten yhteydessä, syy kannattaa selvittää gynekologin vastaanotolla, neuvoo Pihlajalinnan gynekologi Tea Kuittinen.
Gynekologisia syitä alavatsakipuihin ovat esimerkiksi:
– Kivun luonne voi kertoa kivun syystä. Infektioihin liittyvä kipu on yleensä jomottavaa ja vihlovaa. Raskausongelmiin ja munasarjakystoihin liittyvä kipu voi olla aaltoilevaa tai äkillistä. Krooniset syyt voivat aiheuttaa erilaisia oireita rajuista kipukohtauksista jatkuvaan hermosärkyyn, Kuittinen kuvailee.
Varsinkin kohdunsisäiseen endometrioosiin eli adenomyoosiin, lantion varikoosioireyhtymään eli suonikohjuihin ja laskeumiin voi liittyä kivun lisäksi myös paineentunnetta. On myös tavallista, että kipu tai paine tuntuu alavatsan lisäksi koko lantion alueella ja alaselässä.
Joskus alavatsakipu voi tuntua vain oikealla tai vasemmalla puolella vatsaa, ja silloin syynä voi olla esimerkiksi keltarauhasrakkulan tai kystan puhkeaminen tai kohdunulkoinen raskaus.
Gynekologisia alavatsakipuja tutkitaan oireenmukaisesti. Ensimmäiseksi gynekologi selvittää, voiko kipu liittyä raskaushäiriöihin tai infektioihin. Seuraavaksi suljetaan pois kohtuun ja munasarjoihin liittyvät hyvä- tai pahanlaatuiset muutokset, lantionpohjan laskeumat ja endometrioosi.
– Gynekologisen tutkimuksen lisäksi diagnostiikassa auttavat verikokeet, hiiva- ja bakteeriviljelynäytteet, fluornatiivitutkimus sekä ultraäänitutkimus. Kivun syyn selvittäminen on ensimmäinen askel oikeaan hoitoon, Kuittinen huomauttaa.
Tulehduksista johtuva kipu hoituu yleensä lääkkeillä, ja esimerkiksi rajuja kuukautiskipuja ja endometrioosikipuja voi helpottaa hormonihoidoilla. Laskeumia voi hoitaa emättimeen asetettavalla renkaan tai kuution muotoisella pessaarilla.
Kystat, kasvaimet ja muut hyvälaatuiset muutokset voivat vaatia leikkaushoitoa. Suuri osa gynekologisista leikkauksista onnistuu päiväkirurgisesti tähystämällä. Leikkaukset ovat turvallisia, ja niistä toipuminen on melko nopeaa: sairauslomaa tarvitsee leikkauksen jälkeen tyypillisesti 7–10 päivää.
– Myös osa laskeumaleikkauksista onnistuu päiväkirurgisesti, mutta niistä toipuminen kestää hieman kauemmin, noin 3–4 viikkoa. Isompien munasarjamuutosten ja myoomien leikkaukset sekä kohdunpoistot vaativat yleensä yöpymistä sairaalassa ja 2–4 viikon sairausloman, Kuittinen lisää.
Jos kivun aiheuttajaksi paljastuu pahanlaatuinen kasvain, gynekologi ohjaa potilaan jatkotutkimuksiin ja -hoitoon julkisen terveydenhoidon piiriin. Gynekologi voi suositella toista lääketieteen ammattilaista myös silloin, jos kivulle ei löydy gynekologista selitystä.
– Etenkin vaihdevuosi-ikäisillä ja vanhemmilla naisilla alavatsakivut voivat olla suolistoperäisiä. Niitä tutkitaan ja hoidetaan ensisijaisesti gastroenterologin vastaanotolla, gynekologi vinkkaa.
Pohdituttaako oireet tai haittaavatko alavatsakivut elämänlaatuasi? Varaa aika gynekologille verkkoajanvarauksesta.
Voit myös varata ajan puhelimitse asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.