Henkilötietojesi käsittely

Pihlajalinna-konsernissa kunnioitamme asiakkaiden, potilaiden, kumppaneiden ja työntekijöiden yksityisyyttä. Noudatamme erityistä huolellisuutta, kun käsittelemme henkilötietojasi. Voit tutustua tarkemmin Pihlajalinna-konsernin tietosuoja- ja tietoturvapolitiikkaan.

Tarkastele omia potilastietojasi verkossa

OmaPihlajalinna-palvelumme kertoo sinulle monia asioita omasta terveydestäsi. Näet palvelussa omat tietosi sekä asiointihistoriaasi ja voit myös muokata tietosuojaan liittyviä suostumuksiasi. Voit helposti tarkastella reseptejäsi ja tutkimustuloksiasi. Kehitämme palvelua jatkuvasti.

OmaPihlajalinna-palvelussa voit tarkastella omia terveystietojasi Pihlajalinnan tuottamista palveluista. OmaPihlajalinna-palvelussa ei anneta hoitosuosituksia, vaan näytetään annettuun hoitoon liittyviä lausuntoja, määrättyjä lääkkeitä sekä sairauslomia. Palvelu ei sisällä kaikkia asiakas- ja potilasrekisteriin tallennettuja tietoja.

Voit tarkastella omia terveystietojasi myös Pihlajalinna Terveyssovelluksen avulla.

Alaikäisen tiedot eivät toistaiseksi näy huoltajille OmaPihlajalinna-palvelussa tai Pihlajalinna Terveyssovelluksessa.

Tiesithän, että voit nähdä omat potilaskertomusmerkintäsi myös Omakannasta?

Pihlajalinna kuuluu Potilastiedon arkistoon, joka on osa Kansallista Terveysarkistoa (Kanta). Pihlajalinna tallentaa pääsääntöisesti keskeiset potilaskertomusmerkinnät ja laboratoriovastaukset arkistoon. Voit nähdä omat potilaskertomusmerkintäsi Omakannasta ja tarvittaessa tulostaa ne omaan käyttöösi.

Alaikäisen tiedot näkyvät huoltajille asioinnin arvioinnin mukaisesti. Lisätietoja aiheeseen liittyen: Alaikäisen oikeudet (kanta.fi)

Tarvitsetko tietojasi asioidessasi toisessa hoitolaitoksessa?

Omakannassa voit hallinnoida suostumuksiasi siihen, ovatko Potilastiedon arkistoon tallennetut tietosi käytettävissä hoitoasi varten terveydenhuollon eri palvelunantajien välillä. Tietoja voivat tällöin katsoa hoitoosi osallistuvat henkilöt sellaisilla terveydenhuollon palveluntarjoajilla, joilla on käytössään Potilastiedon arkisto. Suostumuksen antaminen on helpoin tapa saada Pihlajalinnassa kirjatut potilaskertomusmerkintäsi muiden hoitoosi osallistuvien katsottavaksi. Jollet halua antaa suostumusta, voit myös ottaa hoitokäynnille mukaan Omakannasta tulostamasi tiedot.

Pyyntöjen esittäminen

Jos et löytänyt etsimiäsi potilastietoja Oma Pihlajalinnasta tai Omakannasta tai sinulla on muu pyyntö henkilötietojesi suhteen, katso alta ohjeet pyyntöjen esittämiseen. Tietosuojalainsäädännön mukaisesti sinulla on oikeus pyytää jäljennös omista henkilötiedoistasi. Tietyissä tilanteissa sinulla on myös oikeus pyytää tiettyjen tietojen oikaisua tai poistoa. Huomaathan kuitenkin, että jos kyse on potilastiedoista, potilastietojen säilyttäminen on Suomessa kaikkien terveydenhoitolaitosten lakisääteinen velvollisuus. Potilastietojen osalta sinulla on myös oikeus pyytää lokitiedot, joista näet, kuka potilastietojasi on katsonut.

Täytä pyyntöäsi koskeva lomake, ja tuo se henkilökohtaisesti Pihlajalinnan toimipisteen asiakaspalveluun täytettynä ja tulostettuna. Lomakkeita on myös saatavilla toimipisteissä.

  1. Jotta voimme olla varmoja, etteivät henkilötietosi joudu vääriin käsiin eikä niitä käsitellä tai muuteta väärin perustein, varmistamme henkilöllisyytesi kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta esittäessäsi pyynnön.
  2. Tarkastuspyynnöissä tiedot toimitetaan sinulle pyyntöä esittäessä sovitulla tavalla: salatulla sähköpostilla, kirjeellä tai paperitulosteena toimipisteestä. Jos valitsit toimitustavaksi noudon toimipisteestä, asiakaspalvelumme ilmoittaa sinulle, kun kerätyt tiedot ovat valmiit ja voit noutaa ne Pihlajalinnan toimipisteestä esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

Lomakkeessa tulee määritellä, mihin Pihlajalinna-konsernin henkilötietorekisteriin pyyntösi kohdistuu, jotta käsittelemme juuri oikeita, haluamasi tietoja. Apua tähän löydät Tietosuojaselosteet-sivulta.

Alaikäisen tietojen luovutus

Päätöskykyiseksi arvioitu alaikäinen voi pyytää asiakirjansa itse. Huoltajalle voidaan luovuttaa vain ne asiakirjat, joita päätöskykyiseksi arvioitu alaikäinen ei ole kieltänyt luovuttamasta.

Alaikäisen potilasasiakirjoja pyydetään lomakkeella Potilasasiakirjojen pyyntö. Lomakkeen saa myös Pihlajalinnan toimipisteistä. Potilasasiakirjojen pyyntölomake tulee täyttää ja toimittaa henkilökohtaisesti Pihlajalinnan toimipisteen asiakaspalveluun, jossa henkilöllisyys todennetaan.

Alaikäisen antaman suostumuksen tai kiellon muuttaminen jälkikäteen

Päätöskykyiseksi arvioitu alaikäinen voi jälkikäteen esittää muutostoiveen koskien omien tietojensa luovuttamisesta huoltajilleen. Muutos edellyttää hoidosta vastaavan ammattihenkilön ja päätöskykyisen alaikäisen potilaan välillä käytävää keskustelua ja potilaskertomusmerkintöjä.

Alaikäinen voi esittää muutospyynnön lomakkeella Muut pyynnöt. Lomake tulee täyttää ja toimittaa henkilökohtaisesti Pihlajalinnan toimipisteen asiakaspalveluun, jossa henkilöllisyys tunnistetaan ja muutospyyntöön vastaaminen etenee