Pihlajalinnan historia

Vuosituhannen vaihteessa Mikko Wirén työskenteli vastavalmistuneena lääkärinä vahvasti alimiehitetyssä Parkanon kaupungin terveyskeskuksessa. Parkanon kaupunginjohtaja heitti Wirénille haasteen, johon tämä ei voinut olla tarttumatta. Jos Wirén löytäisi avoimiin virkoihin tekijät, hän saisi palkankorotuksen. Wirén hankki lääkärit ja sai samalla liikeidean, josta syntyi monien keskustelujen jälkeen Pihlajalinna vuonna 2001.

Alussa Pihlajalinna keskittyi työvoiman vuokraukseen, mutta vuoteen 2005 mennessä se oli laajentanut toimintaansa erikoissairaanhoitoon ja ulkoistuspalveluihin. Yhtiö perusti myös omia lääkärikeskuksia Pirkanmaan alueelle.

Vuoteen 2007 mennessä Pihlajalinnan palvelut laajenivat työterveyshuoltoon ja hoivapalveluihin. Vuonna 2010 Pihlajalinna voitti ensimmäisen suuren ulkoistussopimuksen, kun Jämsän kaupunki ulkoisti Jokilaakson sairaalan toiminnan kaupungin ja Pihlajalinnan yhteisyritykselle. Vuoden 2010 loppuun mennessä Pihlajalinnan liikevaihto oli jo 31 miljoonaa euroa.

Yksityisen terveydenhuollon palvelutarjonta kasvoi joulukuussa 2012, kun Pihlajalinna osti Dextran. Pihlajalinnan yksityiset lääkäriasemat ja hieman myöhemmin myös työterveysliiketoiminta siirtyivät Dextra-brändin alle. Vuoden 2013 alussa Mänttä-Vilppulan kaupunki ulkoisti kaupungin sote-palvelut Pihlajalinnan ja kaupungin yhteiselle yritykselle ja UPM ulkoisti työterveyshuoltonsa Dextra Työterveydelle 2014. Vuoden 2014 loppuun mennessä liikevaihto oli kasvanut 148,9 miljoonaan euroon.

Vuoden 2015 alussa Jämsä, Kuusiokunnat ja Soini päättivät ulkoistaa sote-palvelunsa Pihlajalinnan kanssa perustettavalle yhteisyritykselle. Jämsän sote-palvelut siirtyivät 1.9.2015, Kuusiokuntien 1.1.2016 ja Soinin 1.1.2017. Vuonna 2015 Pihlajalinnan liikevaihto oli jo 213,3 miljoonaa ja vuonna 2016 jo 399,1 miljoonaa euroa.

Tänä päivänä Mikko Wirén on palkittu kasvuyrittäjä, joka valittiin Suomen Terveydenhuollon vuoden vaikuttajaksi 2013. Wirén voitti myös EY:n Entrepreneur of the Year 2014 Suomen osakilpailun, ja hänet valittiin vuoden kasvuyrittäjäksi. Kesäkuussa 2015 hän edusti Suomea EY:n kansainvälisessä Enterpreneur of the Year -kasvuyrittäjäkilpailussa Monacossa.

Wirén luopui Pihlajalinnan toimitusjohtajuudesta elokuussa 2016, ja hän toimii nykyään Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtajana.

Yhtiö kertoi helmikuussa 2017 laajentuvansa ennen sote-uudistusta yli kymmenelle uudelle paikkakunnalle, joiden joukossa ovat mm. Turku ja Oulu. Vuoden 2017 syksyllä Pihlajalinna siirtyi käyttämään uutta ilmettä ja Pihlajalinna-nimeä myös yksityisissä palveluissa.