Koronavirusepidemian aiheuttamat muutokset kuormittavat nyt jollain tavalla ihan jokaisen mieltä. Pihlajalinnan työterveyspsykologian palvelupäällikkö Susanna Paarlahti kokosi muistilistan arkeen poikkeusaikana.
Uutisia ja informaatiota koronavirusepidemiaan liittyen vyöryy tietoomme edelleen kovalla tahdilla. Mieltä painavat huolet sekä tunnemyräkät ovat läsnä nyt monen elämässä.
Työterveyspsykologi Susanna Paarlahti toteaa, että kriisitilanteessa on täysin normaalia kokea huolta, vaikka omassa henkilökohtaisessa elämässä ei suuria muutoksia olisi tapahtunutkaan.
”Olemme empaattisia ja pystymme eläytymään siihen, miltä tuntuisi, jos jokin asia osuisi omalle kohdalle”, Paarlahti sanoo.
Hän huomauttaa, että ihmiset käyvät läpi nyt monia erilaisia tunteita. Ahdistuksen lisäksi koetaan esimerkiksi pelkoa, turhautumista, halua paeta tai päin vastoin velvollisuudentunnetta pysyä tilanteessa paikallaan.
Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeustila on kriisi, jossa ihmisten epävarmuuden tunnetta lisää se, ettei kukaan tiedä tarkalleen, kuinka kauan se kestää.
”Oletus on, että emme palaa normaaliin vielä hetkeen. Sen vuoksi suosittelen vaihtamaan ajattelutavan sadan metrin juoksusuorituksesta maratoniin. Etätyöntekijöiden kannattaa esimerkiksi oikeasti nyt panostaa työergonomiaan kotona. Ja jos etäperheen arjessa on hankaumakohtia, niihin kannattaa puuttua”, Susanna Paarlahti sanoo.
Työterveyspsykologin muistilista arkeen poikkeusaikana
Varaa aika asiantuntijalle verkosta tai puhelimitse:
Psykologille voit varata ajan verkkovarauksestamme
Myös asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa numerossa 010 312 010
Lue lisää Pihlajalinnan palveluista työterveysasiakkaille:
Organisaatiopsykologinen tuki
Psykologisen palautumisen mittaukset