Flunssakausi saa monet sairastumaan – miten vältät tartunnan?

Pihlajalinnan urheiluklinikoilla autetaan kilpa- ja harrasteurheilijoita hengitystieinfektioiden torjunnassa. Samat ohjeet auttavat yhtä lailla ketä tahansa meistä.
  
Urheilijoiden sairastelun välttelyssä tuttu juttu on hyvä käsihygienia. Tämä tarkoittaa käytännössä huolellista käsien pesua ja käsihuuhteiden käyttöä.

Toinen tunnettu asia on vastustuskyky, johon vaikuttaa muun muassa liikunta, ravitsemus, lepo ja rokotukset.

Muuten kannattaa huomioida D-vitamiinin käyttö, joka näyttäisi suojaavan akuutteja hengitystieinfektioita vastaan. Lisäksi hyötyä voi olla ilmankostuttimesta ja A-vitamiinia sisältävästä nenäsuihkeesta, jos limakalvot ovat kuivat.

”Niiden avulla saa pidettyä hengitystiet kunnossa”, kertoo urheilijoiden parissa työtä tekevä ortopedi Petteri Kousa Pihlajalinna Koskiklinikalta.

Terveyden ja hyvnvoinnin laitoksen mukaan influenssarokote kannattaa ottaa marras-joulukuussa. Kousa muistuttaa, että myös pneumokokkia vastaan voi suojautua ottamalla rokotteen. Pneumokokki on yleinen keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen ja vakavan yleisinfektion aiheuttaja.

Jos tauti alkaa kuitenkin antamaan merkkejään, levon merkitys korostuu. Rasitusta pitäisi vähentää, jotta kroppa käyttää energiansa taudin torjumiseen. Flunssaoireiden alkaessa taudin kestoa voi yrittää lyhentää suun kautta otettavilla sinkkivalmisteilla ja C-vitamiinilla. Lisätietoja valmisteiden käyttöön saa apteekista.