”Luottohenkilöitä ja sujuvasti hoitoon” – NHL-tähti Patrik Laine luottaa Pihlajalinnan palveluihin

Syksy tulee ja se tarkoittaa NHL-jääkiekkoilijoilla paluuta Pohjois-Amerikkaan valmistautumaan uuteen pelikauteen. Myös kuudennen kautensa maailman parhaassa jääkiekkosarjassa aloittava Patrik Laine suuntaa pian takaisin Columbukseen. Ennen paluutaan Yhdysvaltoihin Laine ehti kertomaan kuulumisiaan vieraillessaan Pihlajalinnassa Tampereella.

Kesätreenejä Sashan johdolla Tampereella

Tampereen Tesomalta lähtöisin oleva 23-vuotias Patrik Laine kuuluu suomalaisen jääkiekkoilun kirkkaimpiin helmiin. Tapparan kasvatti aloittaa NHL:ssä jo kuudennen kautensa. Laine on pelannut urallaan NHL:ssä yhteensä 351 runkosarjaottelua pisteillä 150+121=271. Maaliahne hyökkääjä ehti nauttimaan Tampereella Suomen kesästä lomailun ja harjoittelun merkeissä.

− Menneen kauden jälkeen itseasiassa vasta juhannusviikolla pääsin Suomeen, joten ei täällä liian kauaa ole tullut oltua. Hyvin meni kesä ja olen saanut hyvin treenattua. Kotimaan vierailun loppu alkaa lähenemään, mutta kiva päästä taas hihnalle pitkästä aikaa, Laine kertoo.

NHL-jääkiekkoilijat harjoittelevat usein kesän Suomessa keskenään pienissä ryhmissä. Laineen kesätreenit ovat menneet tutulla ryhmällä Tampereella. Harjoittelu on sisältänyt fysiikkaharjoittelua, liikkuvuutta ja jäällekin mies on päässyt.

− Sashan (Aleksander Barkov) kanssa olemme treenailleet yhdessä viimeiset pari kesää. Tänä kesänä Joona Luoto on tullut meidän treeniporukkaan mukaan. Ei ole iso porukka, mutta eikös laatu korvaa yleensä määrän. Meidän ryhmässä on pelkkiä hyviä jätkiä!

− Sasha on toiminut meillä myös valmentajan roolissa, hän on pelaamisen lisäksi hyvä myös niissä hommissa. Valmennus tulee häneltä luonnostaan. Hän on ollut välillä katsomassa minunkin perääni, jos ei kulkenut, hyökkääjä naurahtaa.
Mennyt kesä ei ole tuonut uusia mullistuksia Laineen harjoitteluun. Nuori mies lähtee hyvässä kunnossa uuteen ja ensimmäiseen täyteen kauteen Columbuksessa.

− Aika samalla kaavalla ollaan menty kuin yleensäkin. Kaikkea on koitettu samassa suhteessa parantaa. Aina voi kehittyä paremmaksi. Kokonaisvaltaisesti olen koittanut kehittyä ja päivä päivältä tulla paremmaksi pelaajaksi. Se on ollut tämän kesän agenda, Laine toteaa kypsästi.
Laine1

Uusi aika Columbuksessa

Laine pelasi NHL-uransa neljä ensimmäistä kautta hänet varanneessa Winnipeg Jetsissä. Viidennen kauden alussa tapahtui kuitenkin siirto Columbus Blue Jacketsin riveihin. Nopeasti tapahtuvat pelaajasiirrot ovat NHL:ssä arkipäivää, näin Lainekin pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan siirtoarkea.

− Oli jännittävää ja outoa aikaa, kun siirto tapahtui. Maasta vaihdettiin toiseen, piti jättää tuttu ja turvallinen paikka, jossa olet pitkään ollut. Oli outo fiilis ja alkuun ei meinannut käsittääkään, että nyt ollaan uudessa ympäristössä. Vaikka loppukausi Columbuksessa ei putkeen mennytkään niin innoissani olin uudesta. Ja tykkäsin olla siellä kovasti, sen myötä on nyt paljon helpompi lähteä toiselle kaudelle Columbukseen. Siirto oli kiva muutos kokonaisuudessaan, Laine pohtii mennyttä.

Usein varsinkin nuorilla jääkiekkoilijalla on tarkkoja henkilökohtaisia tavoitteita, Laine on tässä poikkeus.

− Kunhan kehityn pelaajana ja ihmisenä niin se riittää minulle. En ole oikeastaan ikinä pitänyt mitään varsinaisia numerotavoitteita henkilökohtaisesti. Oma kokonaisvaltainen kehitys auttaa eniten tulevaisuudessa itseäni. Tietysti haluan, että joukkueena voitetaan mahdollisimman paljon pelejä, tämän takia siellä kuitenkin ollaan.

Laine arvostaa olympialaiset korkealle

Vuoden 2022 talviolympialaiset järjestetään 4.2.−20.2. Pekingissä Kiinassa. Myös NHL-pelaajat osallistuvat olympialaisiin ensi talvena, edellisissä olympialaisissa 2018 NHL-pelaajia ei nähty mukana kaukalossa. Laine arvostaa turnauksen korkealle ja haluaa olla mukana edustamassa kotimaataan.

− Olisi siistiä päästä mukaan. Kyseessä on kuitenkin isoin tapahtuma, missä voi Suomea edustaa ja itse en ole olympialaisissa vielä päässyt pelaamaan. Televisiosta olen aina pikkupojasta asti seurannut olympialaisia, toivottavasti pääsisin vetämään Suomi-paidan päälle Pekingissä, Laine sanoo innostuneena.

Tapparaa ehtii seuraamaan myös Pohjois-Amerikasta

Laine debytoi kotimaisessa Liigassa Tapparan paidassa jo kaudella 2014−15. Suomen mestaruutta Pate juhli Tapparassa heti seuraavalla kaudella. Laine on hyvin perillä Tapparan alkavan kauden joukkueesta ja iskukyvystä. Hyökkääjä povaa vahvaa kautta tamperelaisille ja avaa myös hiukan, kuinka ehtii seuraamaan Liigaa Pohjois-Amerikassa.

− Olemme oman kesätreeniryhmäni kanssa käyneet Tapparan jäillä syksyllä muutamia kertoja. Siinä on päässyt lähempää seuraamaan sitä arkea, miten siellä menee. CHL-otteluita seurasin Tapparalta muutamia. Kyllä siellä mielestäni hyvältä näyttää, heillä on kova porukka niin kuin joka vuosi. Tapparalla on aina sellainen joukkue, että menestystä lähdetään hakemaan. Hieno päästä taas seuraamaan, miten Tapparalla menee, kun Liiga alkaa.

− Aikaero tietysti vaikeuttaa Pohjois-Amerikasta Tapparan seurantaa. Yleensä, kun Suomessa alkaa illalla pelit niin meillä on treenit. Paikallisotteluita olen pyrkinyt tarkemmin seuraamaan, mutta enemmän se on sellaista tuloksien katsomista ja pintapuolista seuraamista, Laine avaa.

Terveys on kaiken perusta urheilemiselle

Kuten muillakin urheilijoilla niin myös jääkiekkoilijoilla terveys on kaiken perusta urheilemiselle. Laine korostaa vammojen ennaltaehkäisyä, jotta ura voi jatkua mahdollisimman pitkään huipulla.

− Terveys edellä pitää aina mennä lajista riippumatta. Terveys on elämässä se perusjuttu, mitä aina toivoo, että kaikilla olisi kunnossa. Kyllä tässä omallekin kohdalle on osunut kaikenlaista pientä ja vähän isompaakin vaivaa vuosien mittaan. Olen oppinut arvostamaan sitä, että paikat ovat kunnossa eikä tarvitse huolehtia terveysvaivoista. Koitan pitää terveysasioista huolta, jotta pystyn harjoittamaan omaa ammattiani täysipainoisesti. Vammojen ennaltaehkäisy on tärkeässä roolissa. Nyt pitää hoitaa kaikki huolellisesti, jotta hyvien pohjien myötä myöhemmälläkin iällä välttäisi pahimmat vammat, Laine avaa vastuullisesti.

Jääkiekkokaukalossa vauhdit ovat kovat, eikä vahingoilta pystytä ikinä kokonaan välttymään. Laine korostaa joukkueensa terveys- ja lääkäripalveluiden laajuutta.

− Vauhtia on paljon ja vastassa isoja jätkiä niin kyllä siinä sattuu ja tapahtuu. Jääkiekkokaukalossa menee polvia, olkapäitä ja aivotärähdyksiltäkään ei voi välttyä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos kaukalossa alkaa varomaan niin sitten ainakin satavarmasti sattuu. Jos jotain omalle kohdalleni käy, niin sitten vamma pitää hoitaa kuntoon ja kuntouttaa tunnollisesti. Onneksi en ole vielä kovin paljoa päässyt Columbuksen lääkäreihin tutustumaan, kun viime kausi meni siellä terveenä. Mutta kyllä meillä kattavat terveys- ja lääkäripalvelut on siellä päässä. Ei tule ainakaan siitä puolesta menestys jäämään kiinni. Uskon, että olen hyvässä hoidossa, jos jotain käy.

Suomessa ollessaan Laineen luottohenkilöt terveys- ja lääkäripalveluiden osalta ovat löytyneet Pihlajalinnasta. Laine antaa kiitosta sujuvasta ja luottamuksellisesta yhteistyöstä.

− Pihlajalinnalla ja minulla on pitkä yhteinen historia. Täällä on ollut minulle sellaisia luottohenkilöitä. Olen aina päässyt hoitoon ja käynneille, kun on ollut tarvetta. Milloin olen ollut pienemmästä vaivasta ja on täällä polvenikin operoitu onnistuneesti. Pihlajalinnan ammattilaisten käsissä on hoitunut itseni lisäksi myös perheenjäsenteni asiat. Täällä on aina kaikki hoitunut ammattimaisesti, moitteettomasti ja sujuvasti, ei ole kuin hyvää sanottavaa. Tänne on helppo ja hyvä tulla, Laine kiittelee.

Pihlajalinna toivottaa Patelle menestystä ja terveyttä uuteen kauteen!
Laine2